جماليات المكان في روايات خالد خليفة
Hâlid Halîfe'nin romanlarında mekânın estetiği
  1. Tez No: 846566
  2. Yazar: AHMED EL ŞEYH HALEF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, Mekân, Roman, Hâlid Halîfe, The aesthetic, The place, The novel, Khaled Khalifa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Roman, günümüzde toplumun aynası haline gelmiştir. Vakıayı gözlemleyip taklit etmekte ve çoğu zaman okuyucuya bir mesaj göndermeye çalışmaktadır. Bu çalışma“Halid Halife'nin Romanlarında Mekan Estetiği”başlığıyla roman yazarı Halid Halife'nin altı romanında mekan estetiğine ışık tutmaktadır. Bu doğrultuda çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde araştırmanın“cemâliyye”,“mekân”gibi temel kavram ve terimleri ortaya konmuş, Halid Halife'nin hayatı ve edebî kişiliği ele alınmıştır. Bunun yanında Halid'in romanları konu ve içerik açısından tanıtılmıştır. İkinci bölümde, mekanın bölümleri ve boyutları ve karakterin mekanla ilişkisi ortaya konmuş ve mekanın tasviri yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise mekanın düzeylerinden (kutsal, çiğnenmiş, kutsalın zıddı mucizevi) açık ve kapalı mekanların estetiğinden bahsedilmiştir. Sonuç ve önerilerle son bulan bu araştırmada analiz ve yoruma dayalı yapısal yaklaşım benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our modern time, novel has become the mirror of society in, monitoring and simulating reality, and often trying to send a message to the recipient. The research was titled“The Aesthetics of Place in Khaled Khalifa's Novels.”The research tried to shed light on the aesthetics of the place in the six novels. The research is made up of three chapters. The first chapter: Shows key search terms and concepts Introducing the narrator and his literary productions. The second chapter: Talks about the divisions and dimensions of the place, the relationship of the character and the description to the place. While the third chapter speaks: On the levels of place (the sacred, the profane, the miraculous) and the aesthetics of open and closed places. The research concluded with results and recommendations, and it adopted a structural approach based on the analysis and the interpretation.