جماليَّات التَّقديم والتَّأخير في شعر إيليا أبو ماضي (ديوان الخمائل أنموذجاً)
İlyya Ebu Mâdi'nin şiirinde takdîm ve tehîr güzellikleri (Dîvânu'l- Hamâil örneğinde) / The aesthetics of submission and delay in the poetry of Elia Abu Madi (Diwan al-Khamael as a model)
  1. Tez No: 849198
  2. Yazar: OSAMA ALKHALAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALED ALADWANI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: nahiv, belağat, güzellikler, takdim, tehir, İlya Ebu Madi, grammar, rhetoric, aesthetics, hysteron proteron, Ellia Abu Madi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Araştırma Arap dilinde bilinen, nahiv ve belağat âlimleri arasında meşhur olan bir olguyu (takdim ve tehir) inceliyor. Şu ifadem abartılı olmayacaktır: Bu olgu, arap kelamında en yaygın olgulardandır. Araştırmanın konusu, bu olgunun güzelliğini açıklamak, İliyya Ebu Madi'nin (el-Hamail) divanına göre incelemek. Araştırma üç bölümden oluşacaktır. Bu bölümler şunlardır: Birincisi: Araştırmanın birinci bölümünde, takdim ve tehir ve bunların güzelliğinden ayrıca İliyyâ Ebû Madi'nin hayatı ve son olarak el-Hamail divanından bahsedilmiştir. İkincisi: Belağat ve nahiv âlimlerinin kitaplarında bu olgu hakkındaki görüşleri takdim ve tehir açısından tartışılacaktır. Nahivcileri, eski ve modern olmak üzere iki kategoriye ayırdı, bu nedenle kronolojik sırayı dikkate alınarak eskilerden başlanıldı. Modern olanlardan Halil bin Ahmed el-Farahidi ile başlanıp Sibaveyh'den Zemahşeri'ye kadar devam edildi. Eski gramercilerin konuşmalarının çoğu, takdim ve tehir caizliği ile ilgili olup, özen ve dikkatin manasına değinmişlerdir. Yeni âlimlere gelince, onları üç gramerciyle sınırlandırdım: Fadel Al-Samarrai, Tammam Hassan ve Muhammad Abdel Latif Hamasa. Modern gramercilerin ulaştığı anlamların, retorik bilginlerinden etkilenerek gelişimini gördük... Belağat âlimlerini de aynı şekilde sınıflandırdım, eski belağat âlimlerinden başlayıp, modern olanlara kadar, belağat ilmi, el-Cürcânî ile ortaya çıktığı için bu bölümü açtığım kişi el-Cürcânî oldu, sonra İbnü'l-Esîr ve onlarda anlamların ve güzelliğin nasıl geliştiğini araştırmada göreceğiz. Yeni âlimlere gelince, aralarından Muhammed Ebu Musa ve Muhammed Abdülmuttalib'i seçtim ve Allah'ın izniyle neyin yararlı olduğunu onların önerileriyle göreceğiz. Üçüncüsü: el-Hamail divanı bu olguya göre incelenecek ve bu olgudan kaynaklanan mevcut güzellik, gramerci ve belağatçıların kitaplarında okuduklarımıza göre incelenecektir. Arap üsluplarında yinelenen bu olgunun net bir şeklini sunacak olan bu çalışma, okuyucuyu güzellik konusunda bilgilendirmek ve onları bu güzellikler, takdim ve tehirden gelen kaynakları ve gizli anlamların anlaşılmasında genelde Arapça kelamda ve özelde şiirlerde ne kadar önem taşıdığı konusunda bilgilendirmek amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research examines a well-known phenomenon in the Arabic language, and common among grammarians and rhetoricions which is the phenomenon of (hysteron proteron), and I don't exaggerate if I suggest that it is one of the most common phenomena in the speech of Arabs. The subject of the research is to clarify the aesthetics of this phenomenon and observe it in Ellia Abi Madi's Diwan (Al-Khamael) The research revolves around three chapters: The first one will discuss hysteron proteron, the aesthetics of hysteron proteron, the life of Abu Madi along with his poetry and the ending of Diwan (Al-Khamael). The second one will explore the hysteron proteron phenomenon according to what grammarians and rhetoricions presented in their books. I classified the grammarians into two types: modern grammarians and ancient ones. I put into consideration the chronological order. I started with the ancients discussing first Al-Khalil Ibn Ahmed Al-Farahidi,and then Sibaweh and lastly Al-Zamkhashri. Most of the argument presented by the ancients approved of hysteron proteron having in mind the meaning of concern and dedication. As for the modernists, I chose only three: Fadil Al-Samurraei, Tammam Hassan, and Muhammed Abdul Latif Hamasa. We have seen the development of meanings approached by modern grammarians influenced by rhetoricions. I also classified the rhetoricians in this way, so I started with the ancient rhetoricians. Al-Jarhani was the first one with whom I opened this section because the science of rhetoric began with him, followed by Ibn al-Atheer, and we will see in the research how meanings and aesthetics developed among them. From the modernists, I chose Muhammed Abu Musa and Muhammed Abdul Mutalib, and we will see in their presentation what is useful inshallah. The third: we observed the evidence presented in the Diwan with regard to necessity and permissibility in the chapter. The chapter will also study Diwan (Al-Khamael) according to this phenomenon with regard to permissibility. It will also reveal the aesthetics that exist and result from this phenomenon according to the text and to what we read in the books of the grammarians and rhetoricions. This study will provide a clear picture of this recurring phenomenon in the styles of Arabs, and its purpose is to inform the reader of aesthetics and introduce him to them and to their sources which result from the hysteron proteron phenomenon. It will also make him able to understand the hidden meanings in Arabic speech in general and poetry in particular.