İnterlökin-6 akut kolanjitli hastalarda şiddet ve prognoz göstergesi olabilir mi?
Can interleukin-6 in patients with acute cholangitis be an indicator of severity and prognosis?
  1. Tez No: 846612
  2. Yazar: ŞİFA KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolanjit, İnterlökin-6 (IL-6), Şiddet, Prognoz, Acute cholangitis, Interleukin-6 (IL-6), Severity, Prognosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Akut kolanjit, biliyer obstrüksiyon ve staz sonucunda gelişen, safra yollarındaki bakteriyel proliferasyonun neden olduğu akut inflamatuar bir hastalıktır. Genel destekleyici bakım ve ampirik antimikrobiyal tedaviye yanıt veren basit bir enfeksiyondan, solunum ve dolaşım yetmezliği gibi yoğun bakım takibi gerektiren ağır bir enfeksiyona kadar farklı kliniklerde karşımıza çıkabilir. Akut kolanjitte erken tanı ve uygun müdahalenin mortaliteyi azaltıcı değeri olması nedeniyle akut kolanjit şiddetini erken dönemde öngörmek için klinik bulgulara ek olarak laboratuar bulguları da değerlendirilmektedir. İmmun sistemin güçlü bir proinflamatuar mediatörü olan interlökin-6 'nın akut kolanjitli hastalarda hastalığın şiddetini ve prognozunu öngörmedeki rolünü araştırmak, rutin pratikte kullanılan diğer akut faz reaktanları ile karşılaştırmak ve elde ettiğimiz sonuçlarla bu konudaki literatüre katkı sağlamak amacıyla bu çalışma yapıldı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız prospektif ve tek merkezli olarak yapıldı. 07/2022 - 01/2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde TG18 kriterlerine göre akut kolanjit tanısı alan ve şiddet derecelendirilmesi yapılan hastaların başvuru anından itibaren ilk 24 saatte alınan kan örneğinde Siemens Atellica IM IL6 kiti ile IL-6 düzeyleri çalışıldı. Çalışmamızda birincil sonlanım noktası olarak IL-6 düzeylerinin şiddetli akut kolanjiti öngörmesi değerlendirilirken ikincil sonlanım noktaları olarak yoğun bakım ihtiyacı, uzamış hastane yatış süresi, mortalite ve kan kültürü pozitifliği ile IL-6 düzeyleri arasındaki ilişki değerlendirildi. Tüm verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS Statistics for Windows 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda %39,1'i (n:79) hafif, %35,6'sı (n:72) orta ve %25,2'si (n:51) şiddetli kolanjite sahip olan 202 hasta mevcuttu. Hastaların ortalama yaşı 68,5±14,7 yıl (aralık: 24-100 yıl) ve %55'i (n:111) erkekti. IL-6>29,9 pg/ml düzeyleri (%68,6 duyarlılık ve %76,2 özgüllük ile) şiddetli kolanjiti, IL-6>35,2 pg/ml düzeyleri (%70,6 duyarlılık ve %78,6 özgüllük ile) kan kültürü pozitifliğini ve IL-6>15,6 pg/ml düzeyleri (%78,9 duyarlılık ve %45,7 özgüllük ile) mortaliteyi öngörmede anlamlı bir prognostik gösterge olarak saptandı. IL-6 düzeyinin şiddetli kolanjiti öngörmedeki tanısal performansı, CRP, prokalsitonin ve NLR düzeylerinden daha yüksekti (AUC sırasıyla 0,730/ 0,649/ 0,635/ 0,658). IL6 düzeyindeki 1 birimlik artış 1,05 kat şiddetli hastalık olasılığını arttırdı. IL-6, hastalık şiddeti, CRP, prokalsitonin ve NLR'nin kan kültüründe üreme varlığını öngörmedeki tanısal performansları karşılaştırıldığında IL-6'nın tanısal performansı diğerlerinden daha yüksekti (AUC sırasıyla 0,756/ 0,662/ 0,650/ 0,642/ 0,660). Mortalite riskini öngörmede IL-6 düzeyinin (AUC: 0,603) tanısal performansı kolanjit şiddeti (AUC: 0,628), CRP (AUC: 0,518), prokalsitonin (AUC: 0,609) ve NLR (AUC: 0,560) düzeylerine kıyasla anlamlı farklılık göstermedi. Uzamış hastane yatışı (p: 0,681) ve yoğun bakıma yatış ihtiyacı (p: 0,614) ile IL-6 arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: IL-6 akut kolanjitte şiddet ve prognoz göstergesi olabilir. Çalışmamıza göre IL-6 şiddetli kolanjiti, pozitif kan kültürünü ve mortalite riskini öngörürken uzamış hastane yatışı ve yoğun bakıma yatış ihtiyacı ile ilişkili değildir. Ancak IL6'nın şiddetli akut kolanjiti, pozitif kan kültürünü ve mortaliteyi tahmin etmedeki yararlılığına ilişkin raporlanan ilk prospektif çalışma olmamız nedeni ile daha geniş kapsamlı ve çok merkezli çalışmalarla bu önemli bulguların desteklenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute cholangitis is an acute inflammatory disease caused by bacterial proliferation in the bile ducts due to biliary obstruction and stasis. It presents across a spectrum of clinical scenarios, ranging from a simple infection responding to general supportive care and empirical antimicrobial therapy to a severe infection necessitating intensive care monitoring for complications like respiratory and circulatory failure. Early diagnosis and appropriate intervention in acute cholangitis are crucial for reducing mortality. Therefore, besides clinical findings, laboratory results are also assessed in the early prediction of the severity of acute cholangitis. This study aims to investigate the role of interleukin-6 (IL-6), a potent proinflammatory mediator of the immune system, in predicting the severity and prognosis of acute cholangitis, compare its predictive value with other commonly used acute-phase reactants, and contribute to the existing literature with the obtained results. Materials and Methods: This prospective single-center study was conducted between July 2022 and January 2023 at Ankara Bilkent City Hospital. Patients diagnosed with acute cholangitis according to TG18 criteria and classified for severity were included. IL-6 levels were measured using the Siemens Atellica IM IL6 kit in blood samples obtained within the first 24 hours of admission. The primary endpoint was the ability of IL-6 levels to predict severe acute cholangitis. Secondary endpoints included the relationship between IL-6 levels and intensive care requirement, prolonged hospital stay, mortality, and positive blood cultures. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics for Windows 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Results: The study enrolled 202 patients, among whom 39.1% (n: 79) had mild, 35.6% (n: 72) had moderate, and 25.2% (n: 51) had severe cholangitis. The mean age of the patients was 68.5±14.7 years (range: 24-100 years), and 55% (n: 111) were male. IL-6 levels >29.9 pg/ml (%68.6 sensitivity and %76.2 specificity) predicted severe cholangitis, IL-6 levels >35.2 pg/ml (%70.6 sensitivity and %78.6 specificity) predicted positive blood cultures, and IL-6 levels >15.6 pg/ml (%78.9 sensitivity and %45.7 specificity) predicted mortality as significant prognostic indicators. The diagnostic performance of IL-6 levels in predicting severe cholangitis was superior to CRP, procalcitonin, and NLR levels (AUCs of 0.730, 0.649, 0.635, and 0.658, respectively). An increase of 1 unit in IL-6 level elevated the likelihood of severe disease by 1.05 times. When comparing the diagnostic performance of IL-6, disease severity, CRP, procalcitonin, and NLR in predicting positive blood cultures, IL-6 exhibited higher diagnostic performance than the others (AUCs of 0.756, 0.662, 0.650, 0.642, and 0.660, respectively). Regarding the prediction of mortality risk, the diagnostic performance of IL-6 levels (AUC: 0.603) did not significantly differ from disease severity (AUC: 0.628), CRP (AUC: 0.518), procalcitonin (AUC: 0.609), and NLR (AUC: 0.560) levels. No significant relationship was found between prolonged hospital stay (p: 0.681) or the need for intensive care (p: 0.614) and IL-6 levels. Conclusion: IL-6 may serve as an indicator of severity and prognosis in acute cholangitis. According to our study, IL-6 can predict severe cholangitis, positive blood cultures, and mortality risk, but it is not associated with prolonged hospital stay or intensive care requirement. However, due to our study being the first reported prospective study on the utility of IL-6 in predicting severe acute cholangitis, positive blood cultures, and mortality, further comprehensive and multicenter studies are needed to support these significant findings.