Melanoma skin cancer detection using machine learning techniques
Makine teknikleri kullanılarak melanom cilt kanserinin tespiti
- Tez No: 846647
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: CNN, Makine öğrenme, Melanom cilt kanseri, CNN, Machine Learning, Melanoma skin Cancer
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapay Zeka Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Dünya çapında halk sağlığı sorunları. Şimdiye kadar makine öğrenimi algoritmalarının uygulanması, daha erken ve daha doğru teşhisin hasta sağlığı açısından daha iyi olduğunu göstermiştir. Bu makale, melanom da dahil olmak üzere cilt kanserlerini tespit etmek için üç yeni CNN'nin kullanımını açıklamaktadır. Çalışma için kullanılan veri seti, melanom ve melanom dışı vakaların çeşitliliğini sağlayan farklı veri setlerinden dermoskopi fotoğraflarını içermektedir. Kapsamlı bir eğitim ve doğrulama süreci, iyi huylu ve kötü huylu hastalıkları birbirinden ayıran CNN'yi geliştirdi. Bu modelin doğruluğunun yüzde 94 gibi inanılmaz derecede yüksek olması, onu diğerlerinden açıkça ayırıyor. Bu araştırma, yakın gelecekte cilt kanseri teşhisinde ilerlemenin öngörülebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Xception gibi makine öğrenimi modeli, sağlık sektöründe melanomun erken tespiti ve teşhisi için kullanılabilir ve bu da sağlık hizmetlerinde değişikliğe yol açabilir. Xception modelinin yüksek hassasiyet oranı, erken tespite yardımcı olacak ve sonuçta hasta sonuçlarını iyileştirecektir. İleriye dönük olarak, erken melanom için diğer daha iyi tarama tekniklerinin, özellikle minimal invazivliği içerenlerin ve dolayısıyla daha iyi prognoz ve daha az melanomla ilişkili ölümlerin mevcut olabileceğine dair büyük umutlar var.
Özet (Çeviri)
public health problems worldwide. So far, the application of machine learning algorithms has shown that earlier and more accurate diagnosis is better for patient health. This article describes the use of his three new CNNs to detect skin cancers, including melanoma. The dataset used for the study includes dermoscopy photographs from different datasets ensuring diversity of melanoma and non-melanoma cases. An extensive training and validation process improved the CNN that differentiates between benign and malignant diseases. The fact that the accuracy for this model was amazingly high at 89% percent clearly sets it apart from all of the others.This research is of great importance to the prediction of the progress in skin cancer diagnosis in the near future. Machine learning model, such as ResNet50v2 can be used in the healthcare sector for the early detection and diagnosis of melanoma which will result into changed healthcare. The high rate of precision in the ResNet50v2 model will aid in early detection and ultimately improve patient results. Going forward, there are high hopes that other better screening techniques for early melanoma would become available especially those involving minimal invasiveness and thus better prognosis and lesser melanoma-related deaths.