Rat serbest kasık flebi modelinde gentian violet ve brilliant blue boyalarının damar anastomozu üzerine etkileri
The effect of gentian violet and brilliant blue dye on vascular anastomosis in the rat free groin flap model
- Tez No: 846715
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ÖKSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Gentian violet, brilliant blue, mikrocerrahi, anastomoz, Gentian violet, brilliant blue, microsurgery, anastomosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bir milimetreden küçük damarların anastomozu zorluğunu korumaktadır. Anastomoz esnasında lümen açıklığını sağlamak için birçok yöntem tanımlanmıştır. Damar duvarının boyanması da bu yöntemlerden biridir. Gentian violet (GV) ve Brilliant blue FCF (BB) boyalarının endüstriyel ve günlük kullanımın yanı sıra damar duvarında kullanımı da bildirilmiştir. GV ve BB'nin damar anastomozu ve işaretlemesi üzerinde kullanılmasına rağmen mikroanastomoz üzerindeki etkileri araştırılmamıştır. Bu çalışma GV ve BB'nin sıçan femoral arter mikroanastomozu üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada toplam 30 adet sıçan kullanıldı. Her biri 10 sıçandan oluşan 3 grup oluşturuldu. Boya gruplarında sıçan femoral arteri diseke edildikten sonra damarda kesi yapıldı, damar uçlarına boya uygulandı ve anastomoz yapıldı. Kontrol grubunda boya uygulanmadan anastomoz yapıldı. Operasyon esnasında her sıçanda anastomoz süreleri ölçülmüştür. Anastomoz patensisi değerlendirilmesi amacıyla süperfisyal epigastrik arter temelli kasık adipokütanoz flebi kullanılmıştır. 7. günde anastomoz hattını içeren damar, histopatolojik inceleme için alındı ve sıçanlar sakrifiye edildi. Bulgular: Anastomoz süresi gruplara göre incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. (2 = 4.526, p > 0.05) Alınan parçaların histopatolojik incelemesinde inflamasyon, müsküler ayrışma ve fibrinoid nekroz gruplar arasında değerlendirildi ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. (p > 0.05). Damar içi trombüs BB grubunda kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (2 = 8.854, p < .05). Sonuç: Anastomoz esnasında damar uçlarının gentian violet ve brilliant blue boyalarıyla boyanması damar içi trombüs oluşumunu artırmamaktadır. Bu boyaların sıçan femoral arterinde müsküler ayrışma, fibrinoid nekroz, trombüs ve inflamasyon gelişiminde zararlı etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The anastomosis of vessels smaller than one millimeter poses a challenge. Various methods have been described to ensure the patency during anastomosis. Staining of the vessel wall is one of these methods. Gentian violet (GV) and Brilliant blue FCF (BB) dyes have been reported for both industrial and daily use, as well as for use on the vessel wall. Despite the application of GV and BB in vascular anastomosis and marking, their effects on microanastomosis have not been investigated. This study aims to investigate the effects of GV and BB on rat femoral artery microanastomosis. Materials and Methods: In the study, a total of 30 rats were used, forming three groups, each consisting of 10 rats. In the dye groups, after dissecting the rat femoral artery, an incision was made in the vessel, dye was applied to the ends of the vessel, and anastomosis was performed. In the control group, anastomosis was performed without dye application. During the operation, anastomosis durations were measured for each rat. For the evaluation of anastomotic patency, an adipocutaneous groin flap based on the superficial epigastric artery was used. On the 7th day, vessels containing the anastomotic site were taken for histopathological examination, and the rats were sacrificed. Results: When the anastomosis duration was examined according to the groups, no statistically significant difference was observed (χ² = 4.526, p > 0.05). In the histopathological examination of the collected specimens, inflammation, muscular disarray, and fibrinoid necrosis were assessed among the groups, and no statistically significant difference was found (p > 0.05). The intraluminal thrombus was significantly lower in the BB group compared to the control group (χ² = 8.854, p < 0.05). Conclusion: Staining the vessel ends with Gentian Violet and Brilliant Blue dyes during anastomosis does not appear to significantly increase the formation of intraluminal thrombus. We observed that these dyes do not exert detrimental effects on the development of muscular disarray, fibrinoid necrosis, thrombus, and inflammation in the rat femoral artery.