Naturalization and Syrian refugee integration in Türkiye: A criticial case study on recent Turkish citizenship practices
Türkiye'de Suriyeli mültecilere yönelik vatandaşlık ve sosyal uyum pratikleri; yeni Türk vatandaşlık uygulamaları üzerine eleştirel bir çalışma
  1. Tez No: 846896
  2. Yazar: JULIE GAMZE AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteciler, Entegrasyon, Suriyeli Mülteciler, Eleştirel Teori, Vatandaşlık, Türkiye, Refugees, Integration, Syrian Refugees, Critical Theory, Citizenship, Türkiye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez, Türkiye'deki Suriyeli mülteciler örneğinde istisnai vatandaşlık ve vatandaşlığa kabul uygulamaları ile bunların entegrasyon ve sosyal uyumla ilişkisi sorununu ele almaktadır. 2016 yılından bu yana vatandaşlık kanununda yapılan değişiklikle Suriyelilere vatandaş olma fırsatı tanınmaktadır. Ancak, vatandaşlığa kabul seçeneği yalnızca toplumdaki ayrımcılık ve kalıpyargılarla mücadele edebilecek güçlü bir beşeri sermayeye sahip olan Suriyelilerin azınlığı için mevcuttur. Kendilerini son derece istikrarsız yaşam koşullarında bulan geri kalan çoğunluğun acil ve kritik ihtiyaçlarını ve haklarını kolaylaştırmaları entegrasyon için gereklidir. Vatandaşlık ve göç literatüründen yararlanan bu tez, Türkiye'de vatandaşlığa kabul edilen Suriyelilerle yapılan 16 görüşmeye dayanarak vatandaşlık alan Suriyeliler arasındaki gerçek entegrasyon deneyimlerini derinlemesine inceleyerek, kendileriyle ilgili kurumsal ve akademik tartışmalarda sesi neredeyse yok denecek kadar az olan göçmenlerin kendilerini de tartışmaya dahil etmeyi amaçlamaktadır. Bu tezin akademik katkısı, sadece küçük bir azınlığı içeren, hakların dışlayıcı ve adaletsiz bir şekilde dağıtılmasını içeren yeni vatandaşlık uygulamalarını eleştirel bir biçimde analiz etmektir. Öte yandan, Türk toplumunda yükselen ve göç karşıtı söylemler yoluyla toplumsal alanda pekişen milliyetçilik ile gerekli paralellikleri kurmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, Suriyeli nüfusun Türkiye'ye sosyoekonomik ve siyasi entegrasyonunu sağlamaya yönelik bir uyum stratejisi olarak vatandaşlığın tepeden inme dağılımının güvenilirliğinin eksikliğini de ele almaktadır. Bulgular vatandaşlık verilen küçük azınlığa yalnızca sınırlı bir entegrasyon sunduğunu desteklemekte; Suriyelilerin eşit fırsatlara ve kendilerine onurlu bir yaşam yaratmalarına yardımcı olacak araçlara erişmeleri için daha kapsayıcı bir entegrasyon planının gerekli olduğunun altını çizmektedir. Tez sonunda, sosyal uyum açısından tehdit edici sonuçlara yol açabilecek bir göçmen alt sınıfının oluşumunu önlemek için daha fazla eylem önerilmektedir. Türkiye stratejik olmakla beraber istikrarsız bir bölgede yer aldığından, önümüzdeki yıllarda başka nedenlerle ülkeye yönlenebilecek zorunlu göçmenler için kapsayıcı bir entegresyon planı gereklidir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the question of extraordinary citizenship and naturalization practices and their relationship with integration and social cohesion in the case of Syrian refugees in Türkiye. The Syrians have since 2016 been granted the opportunity to become citizens through an amendment of the citizenship law. Yet, the naturalization option is still only available to a minority of Syrians who usually have a strong human capital in which they can enforce to combat discrimination and stereotyping in society. For the remaining majority, who find themselves in highly precarious life situations, they need to facilitate their immediate and critical needs and rights, and follow an integration path. Drawing on citizenship and migration literature, this thesis will explore the actual integration experiences amongst Syrians who obtained citizenship based on 16 interviews with naturalized Syrians in Türkiye. This thesis also aims to include the Syrians themselves in the discussion, as the voices of Syrians are nearly absent in public and academic discussion concerning themselves. The contribution of this thesis is to critically analyse the new citizenship practices which include an exclusive and unfair distribution of rights based on arbitrary qualifications. The thesis also draws necessary parallels to rising nationalism in Turkish society which, through anti-immigration rhetoric, has been reinforced in the public discourse. It also addresses the lack of credibility of top-down distribution of citizenship as an integration strategy to ensure socioeconomic and political integration of the Syrian populations in Türkiye. The findings suggest that naturalization only offers a limited integration to the small minority who are given the Turkish citizenship. Finally, the thesis suggests further action to proactively counteract and prevent the formation of a migrant underclass, which might have serious consequences in terms of social cohesion. A more inclusive integration plan is necessary for Syrians' access to equal opportunities and instrumental means to create dignified lives for themselves. Since Türkiye is located in a strategic but volatile region, this is needed for future refugees that are yet to come.