Harşit granitoyidi'nin ayrışması sınıflandırılması ayrışmanın mühendislik özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 84692
  2. Yazar: ŞENER CERYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TARHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Granitik Kayaçlar, Ayrışma, Kimyasal Ayrışma İndeksleri, Ayrışmış Kayaçlann Tanımlanması ve Sınıflandınlması, Sayısal Aynştna İndeksi, Kaya Malzemesi ve Kütlesinin Mühendislik Özellikleri, Erozyon VII, Granitic Rocks, Weathering, Chemical Weathering Indexes, Definition and Classification of Weathered Rocks, Quantitative Weathering Index, Engineering Properties of Rock Materials and Masses, Erosion. VIII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Harşit Granitoyidi'nde ayrışma ve ayrışmanın granitik kayaçlann fiziko-mekanik özelliklerine etkisini belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Doğankent civannm 1/ 12500 ölçekli jeoloji, ayrışma ve eğim haritaları yapılmıştır. Harşit Granitoyid'ini oluşturan minerallerdeki ayrışmanın mümkün gelişim şekli ve ayrışma ürünleri belirlenmiş ve granitik kayaçlann ana oksit miktarlarının ayrışmayla değişimi ortaya konmuştur. CaO, Na20, K20 ve MgO in önemli miktarlarda kimyasal yıkanmaya uğradığı, AI2O3, TİO2, Fe203 ve toplam FeO nun büyük kısmının ayrışma ürünlerinde yer aldığı belirlenmiştir. Ateşte su kaybının ayrışmayla birlikte düzenli olarak artmaktadır. Ayrıca, granitik kayaçta kimyasal yıkanmaya uğrayan ve ayrışma ürünlerini oluşturan ana oksit miktarlarını ifade etmek için iki ayrı kimyasal ayrışma indeksi tanımlanmıştır. Kimyasal ayrışma indeksleri ile granitik malzemenin fiziko-mekanik özellikleri arasında ilişkiler ortaya konulmuştur. Kayacın ultrasonik dalga hızlarından ve suda dayanım indeksinden yararlanılarak, yeni bir yaklaşımla, sayısal ayrışma indeksi oluşturulmuştur. Geliştirilen sayısal ayrışma indeksi ile ayrışma dereceleri tanımlanabilmekte ve kaya malzemesinin mühendislik özelliklerinin ayrışmayla değişimi belirlenebilmektedir. Kaya kütlesi için, kaya malzemesinin tek eksenli basınç direnci ile çatlak ara uzaklığından yararlanılarak, arazide kolayca ve hızlıca uygulanabilen, kaya kütlesini farklı mühendislik özelliklerine göre ilk bölgelendirmede güvenilirlikle kullanılabilen sayısal ayrışma indeksi tanımlanmıştır. Erozyon için basit bir model oluşturulmuş, yamaçlardaki potansiyel aşınma miktarı yamaç eğimi ve yamaçtaki malzemenin suda dayanım indeksine bağlı olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Weathering of Harşit Granitoids, Classification and Effects of Weathering on Engineering Properties of the Granitoids Aims of this study are an investigation of weathering of Harşit granitoids and determination of weathering effects on physico-mechanical properties of granitic rocks. For this purpose, 1/12500 scaled geological, weathering and slope maps of Doğankent area were conducted. Possible weathering trends and weathering products of the minerals of Harşit granitoids, and changes of the major oxide contents with the weathering are determined. It is figure out that during weathering significant amounts of CaO, Na20, K20 and MgO are leached and great amounts of A1203, Ti02, Fe203 and total FeO are remained in weathering products. Amounts of loss of ignition are also increased with increasing degree of weathering. Two different chemical indexes, which are describe amounts of leached and remaining major oxide concentrations formed weathering products, are defined for granitic rocks. Relationships between chemical weathering indexes and physico-mechanic properties of granitic material are also reported. Using ultrasonic wave velocity and slake-durability index, a new numerical weathering index are formed. With the newly developing numerical weathering index, degrees of weathering can be define, and changes of engineering properties of rock material with the weathering can be determined. For the rock masses, profiting uniform compressive strength of rock material and joint spacing, a numerical weathering index, which can be applied easily and rapidly İn the field, and can be use securely for the first zonal classification of the rock masses at different engineering properties, are defined. A basic model are form an erosion and it is described as a function of potential erodibility and slake-durability index of slope materials and angles of slope.