Tirebolu-Doğankent (Giresun) arasının jeolojisi ve jeokimyasal özellikleri
Geology and geochemical charesteristics of the area between Tirebolu Doğankent (Giresun)
  1. Tez No: 96741
  2. Yazar: YENER EYÜBOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Pontidler, ada yayı, fraksiyonel kristallerime, dalma-batma, volkaniklastik kayaçlar, Eastern Pontides, island arc, fractional cristallization, subduction, volcanoclastic rocks
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Doğu Pontidler' in Kuzey Zonu' nda, Tirebolu-Doğankent (Giresun) arasında kalan inceleme alanında volkanik ve volkaniklastik kayaçlar yaygındır. İnceleme alanının temelini spilitik bazalt, bazalt, andezit, dasit ve diyabazdan oluşan Liyas yaşlı Hamurkesen Formasyonu oluşturur. Bu birim üzerine Malm- Alt Kretase yaşlı Berdiga Kireçtaşı uyumlu olarak oturur. Bölgede yaygın olarak yüzeyleme veren Üst Kretase istifi altı farklı litolojik birime ayrılır. İstifin en alt kesiminde kireçtaşı ve marnlarla ara katkılı bazalt, andezit ve dasitten oluşan Sekü formasyonu bulunur. Bu birimler Harşit Granitoyidi tarafından kesilirler. Sekü formasyonu üzerine kırmızı kireçtaşı mercekleri içeren, kireçtaşı ve marn ara katkılı hematitik dasit ve riyodasitten oluşan Kızılkaya Formasyonu gelir. Kızılkaya Formasyonu volkaniklastiklerle ara katkılı kireçtaşı ve kırmızı biyomikritlerden oluşan Danışman Formasyonu tarafindan örtülür ve üste doğru kırmızı biyomikrit, marn ara katkılı bazalt ve andezitlere (Çağlayan Formasyonu) ve biyotitli riyolit- riyodasitlere (Çayırbağ Formasyonu) geçer. Bu birimin üzerine kumlu kireçtaşı, biyomikrit, marn ardalanmasından oluşan Üst Kretase-Paleosen yaşlı Bakırköy Formasyonu gelir. İstif Eosen yaşlı olivin-ojit bazaltlardan oluşan Yardere Litodemi ve Neojen yaşlı bazaltlardan oluşan Hasandağ Litodemi tarafindan uyumsuz olarak örtülür. Liyas, Üst Kretase ve Eosen volkanik kayaçlannın jeotektonik özelliklerini belirlemek için yapılan jeokimyasal çalışmalar bu kayaçlann gelişiminde fraksiyonel kristallenmenin önemli bir rol oynadığım gösterir. Fraksiyonel kristallerime bazaltlarda başlıca plajioklas ve klinopiroksen, dasit, riyodasit ve riyolitlerde ise başlıca apatit ve hornblend tarafindan kontrol edilmiştir. Volkanik kayaçlar LILE ve LREE açısından kondirit ve MORB' na göre zenginleşmiş, HFS ve HRE elementlerce tüketilmiştir. Bu durum dalma- batma ilişkili proseslerden kaynaklanmakta olup, ada yaylarının karakteristik özelliğini yansıtır. İnceleme alanının yay içi, ya da yaya yakın bir rift ortamı olduğu, mafik kayaçlann muhtemelen dalma-batmadan etkilenen üst mantodan türemiş oldukları ve felsik kayaçlann bunlardan fraksiyonel kristallerime ile ayrılmış olup, çok az oranlarda kıtasal kabuktan etkilenmiş olduklan düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Geology and Geochemical Charesteristics Of The Area Between Tirebolu-Doğankent (Giresun) The geology of the area between Tirebolu and Doğankent (Giresun) in the northern zone of Eastern Pontides is mainly dominated by thick volcanic and volcanoclastic rocks. The basement of the study area is made up of Liassic spilitic basat, basalt, andesite, and dacite association known as Hamurkesen Formation. This unit is conformably overlain by Malm-Lower Cretaceous limestones (Berdiga Limestone). The Upper Cretaceous rocks which widely occur in the region are subdivided into six different lithogical units. The lowermost one of these Upper Cretaceous units is Sekü formation which is comprised of basalt, andesite and dacite with intercalation of limestone and marls. These units are crosscut by Upper Cretaceous Harşit Granitoide. Sekü formation is overlain by a package of biomicritic limestone lenses, hematitic dacite and rhyodacite interbedded with limestone and marl (Kızılkaya Formation). Kızılkaya Formation is covered by limestone and reddish biomicrites interbedded with volcanoclastic rocks (Danışman Formation). This formation grades upward to the basalt and andesite interbedding biomicrit and marl (Çağlayan Formation). Çağlayan Formation is covered by biotite-bearing rhyolite and rhyodacites (Çayırbağ Formation). The sequence is overlain unconformably by the Eocene Yardere Lithodeme, which is composed of olivine-augite basalt and by the Neogene Hasandağ Lithodeme, which is composed of basalt. Geochemical studies are carried out in order to define geotechtonic charesteristics of the Lias, Upper Cretaceous and Eocene volcanic rocks reveal that fractional cristallization processess played an important role in their evolution. Fractional cristallization was controlled by plagioclase and clinopyroxene differentation in basalts and by hornblende and apatite in dacites, rhyodacites and rhyolites. Volcanic rocks are enriched in LILE and LREE and depleted in HFS and HRE compared to both chondirite and MORB' s. This chemical signature reflects that those of volcanic rocks related with subduction environment. It thought that investigated area located either in intra arc or rift which is near the arc, and the mafic rocks are possibly formed from upper mantle which are effected by subduction, and felsic rocks are fractionated products of mafics with a little crustal contamination.