5, 15 ve 20 yaşlarındaki saf kızılçam meşcerelerinde yanıcı madde miktarının tesbiti
- Tez No: 84693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Yangınları, Kızılcam, Yamçı Madde Miktarı rv, Forest Fires, Pinus brutia Ten, Fuel Matter. V
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bu tezde orman yangınlarında; yangın davranışı üzerinde en büyük etkiye sahip olan faktörlerden biri olan yanıcı madde miktarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ülkemizde orman yangınlarının en çok olduğu Muğla Orman Bölge Müdürlüğü çalışma alam olarak seçilmiştir. Orman yangınlarının genç yaştaki saf kızılcam meşcerelerinde daha etkili olduğu dikkate alınarak, Muğla - Yılanlı Bölgesinde 5, 15, 20 yaşlarında üç ayrı saf kızılcam meşceresinden deneme alanları alınmış ve bu alanlardaki yamçı madde miktarı tesbit edilmiştir. Yamçı madde kapsamına giren tüm ibreler ve 5 mm ve daha ince çaplı dal ve gövde odunları yamçı madde kapsamına alınmıştır. Alandaki ölü örtü (ibre, dal, kozalak, kabuk) ile diri örtü miktarları da bu miktara eklenerek tüm deneme alanlarındaki toplam kuru yamçı madde miktarları bulunmuştur. Arazide ve laboratuarda yapılan çalışmalar sonucunda 5 yaşındaki saf kızılcam meşceresi için toplam kuru yamçı madde miktarı ha'da 2.400 kg/m2, 15 yaşındaki saf kızılcam meşceresi için toplam kuru yamçı madde miktarı ha'da 2.704 kg/m2, ve 20 yaşındaki saf kızılcam meşceresi için toplam kuru yamçı madde miktarı ha'da 3.322 kg/m2 bulunmuş, fidan ve ağaçların çeşitli gövde kısımlarına ait yamçı madde miktarlarının çaplara göre değişimi grafiklerle gösterilmiş ve yaşa bağlı olarak yamçı madde miktarları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of fuels in the 5, 15, 20 year old Pinus brutia Ten. Stands This study aims to determine the quantity of fuel substance that has greatest influence on fire intensity, size, continuity and frequency. Muğla and its environs were chosen as the study area, since, in our country the largest forest fires are most frequently seen in Muğla Regional Forest Headquarters. Taking into consideration that forest fires have more harmful effects on the young stands, three sample plots were chosen from the various aged (5,15 and 20) Pinus brutia stands and then the quantities of fuels were calculated for each stand. All needles, 5 mm and thinner branchs and stemwoods of seedlings and trees have been included in fuel matter. In addition, litter on soil (needle, branch, cone, bark) and under brush quantity were added to fuel matter, so total fuel matter quantities have been found out. As a result of this study, it is found out that, in the 5-year-old sample plot total dry combustible fuel quantity is 188,423 kg, in the 15-year-old sample plot it's 212,308 kg (excluding the fuel types of high grasses and bushes), and in the 20-year-old sample plot it's 260,838 kg (excluding the fuel types of high grasses and bushes).