Okul öncesi fen eğitiminde Güneş, Dünya ve Ay'ın fiziksel yapılarının öğretiminde artırılmış gerçeklik uygulamalarının katkısı
Contribution of augmented reality applications in teaching the physical structures of the Sun, Earth and Moon in preschool science education
  1. Tez No: 847082
  2. Yazar: MUHAMMED CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, artırılmış gerçeklik, gök cisimleri, akademik bilgi gelişimi, Preschool, augmented reality, celestial bodies, academic knowledge development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Okul öncesi eğitim, bireyin formal eğitiminin ilk aşaması olarak oldukça önemlidir. Bu aşamada öğrencilerin nesnelerin tanınması, analiz ve sentez edilmesi, gruplandırılması, ölçme kavramına giriş ve fiziki özelliklerin vurgulanması gibi konulara dikkat vermesi beklenmektedir. Özellikle okul öncesi fen eğitiminde doğayı anlamak ve keşfetmek de amaçlanmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı; okul öncesi fen eğitiminde artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak öğrencilerin güneş, yıldız, dünya ve ay konusundaki akademik bilgilerinin artırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini Kars İli Merkezinde yer alan özel bir okul öncesi kurumu oluşturmaktadır. Bu kurumda 48-72 ay grubunda eğitim alan öğrencilerden 10 tanesi gelişigüzel seçilerek araştırma grubu oluşturulmuştur. Bu öğrencilerden 5 tanesi deney grubu 5 tanesi ise kontrol grubu olarak araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışma deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Kontrol grubuna müfredattaki yöntemlerle, deney grubuna ise artırılmış gerçeklik desteği ile konunun sunulmasından sonra, çizim yoluyla çocuklardan elde edilen veriler toplanmıştır. Toplanan bu verilerin çocuk resim analizi ve fen eğitimi uzmanlarınca incelenmesi sonucunda oluşan değişiklikler araştırmanın sonuçlarını yansıtmaktadır. Yapılan resim analiz sonunda öğrencilerin artırılmış gerçeklik görsellerini kullandığında çizimlerinde önemli gelişmeler olduğu saptanmıştır. Yine artırılmış gerçeklik çalışmaları sonrasında öğrencilerin kazanım becerilerinin göstergelerinde ciddi değişimler gözlenmiştir. Bu etki, ilgi ve dikkatlerinin arttığını, motivasyonlarında olumlu değişiklikler olduğunu ve akademik başarılarının ciddi değişim gösterdiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
Preschool education is crucial as the initial stage of formal education for an individual. During this stage, students are expected to focus on recognizing, analyzing and synthesizing objects, grouping them, introducing the concept of measurement, and emphasizing physical characteristics. Particularly in preschool science education, the aim is to understand and explore nature. The purpose of this thesis is to enhance students' academic knowledge of the sun, stars, earth, and moon in preschool science education using augmented reality technology. The study's sample consists of a private preschool institution located in the center of Kars Province. Ten students, randomly selected from the 48-72 months age group, formed the research group. Five of these students were included in the experimental group, and the remaining five were in the control group. The study was conducted using an experimental design. After presenting the topic to the control group using traditional methods and to the experimental group with augmented reality support, data were collected through drawings made by the children. Changes observed in the analysis of these data by child drawing and science education experts reflect the results of the research. As a result of the picture analysis, it was determined that there were significant improvements in the students' drawings when they used augmented reality visuals. Again, after augmented reality studies, serious changes were observed in the indicators of students' acquisition skills. This effect indicates that their interest and attention increased, there were positive changes in their motivation, and their academic success showed a significant change.