İstanbullu Nüzhet İsmail ve Divanı (İnceleme-metin-dizin)
Nüzhet İsmail from Istanbul and his divan (Review-text-index)
- Tez No: 847103
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 18. Yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı, Klasik Üslup, Nüzhet Divanı, İstanbullu Nüzhet İsmail
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
Nüzhet İsmail Efendi 18. yüzyıl şairidir. Lale Devri ile I. Mahmut Dönemi'nde yaşamış olan şairin memleketi İstanbul'dur. Şairliğinin yanında musikide de mahir oluşu ile bilinmektedir. Nüzhet İsmail Efendi'nin Divanı'nın bilinen tek yazma nüshası ortaya çıkmıştır. 63 varaktan oluşan eser İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi 1766 numarada bulunmaktadır. Divanda 2 mesnevi, 3 kaside, 3 terkib-i bent, 1 terci-i bent, 1 müsemmen, 1 müseddes, 2 muhammes, 2 tahmis, 313 gazel, 26 kıta bulunmaktadır. Divanda münacat, naat, cülusiye, Ramazaniye, ıydiye, hamamiye, tebrikname, şehrengiz gibi edebi türler de yer almaktadır. Ayrıca bahr-ı tavil de mevcuttur. Bu tez çalışması sonucunda müşterek olarak kullanılan mahlaslardan olan Nüzhet mahlasına sahip bir şairin daha divanı gün yüzüne çıkarılarak ilgililerinin istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nüzhet İsmail Efendi is an 18th century poet. The hometown of the poet, who lived during the Tulip Era and the Mahmud I Period, is Istanbul. In addition to his poetry, he is also known for his skill in music. The only known manuscript copy of Nüzhet İsmail Efendi's Divan has emerged. The work, consisting of 63 pages, is located in Istanbul University Rare Works Library, number 1766. There are 2 masnavis, 3 kasides, 3 compositions of bent, 1 terci-i bent, 1 müsemmen, 1 müseddes, 2 muhammes, 2 tahmis, 312 ghazals and 26 stanzas in the divan. There are also literary genres in the divan such as münacat, naat, cülusiye, Ramazaniye, iydiye, hamamiye, greeting-name, şehrengiz. There is also bahr-ı tavil. As a result of this thesis study, the divan of another poet with the pseudonym Nüzhet, one of the commonly used pseudonyms, was unearthed and made available for the benefit of those interested. Keyboard: 18th Century Classical Turkish Literature, Classical Style, Nüzhet Divan, Nüzhet İsmail from Istanbul.