Biyoseramik kanal patlarıyla irrigasyon solüsyonları arasındaki etkileşimin diş renklenmesi üzerine olan etkisinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of interaction effect of bioceramic sealers and irrigation solutions on tooth discoloration
  1. Tez No: 847220
  2. Yazar: NACİYE PELİN ATCI HAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ALİ ŞİRİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoseramik, İrrigasyon, Oktenidin Dihidroklorit, Renklenme, Bioceramic, Discoloration, Irrigation, Octenidine Dihydrochloride
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Araştırmamızda endodontik tedavilerde kullanılan biyoseramik esaslı kanal patlarıyla irrigasyon solüsyonlarının etkileşimlerinin diş renklenmesi üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 100 adet tek köklü çekilmiş anterior insan dişi kullanılmıştır. Çalışmada irrigasyon solüsyonu olarak %5'lik sodyum hipoklorit (NaOCl), %17'lik etildiamin tetra asetik asit (EDTA) ve %0,1'lik oktenidin dihidroklorittir (OCT). Kanal dolgu patları ise, MTA Fillapex (Angelus), Bioroot RCS (Septodont) ve MTA Bioseal (Itena)'dır. Kanal preparasyonu resiprokal hareket ve nikel titanyum döner aletler (VDW) kullanılarak yapılmıştır. Dişlerin kanal dolumu biyoseramik pat ve R 40 guta perka ile yapılmıştır. Dişlerin renk ölçümleri endodontik tedaviye başlanmadan, dolumdan hemen sonra (T0), 1 ay (T1) ve 3 ay (T2) sonra tekrarlanmıştır. Renk ölçümleri spektrofotometre cihazıyla (Vita Easyshade V) yapılmıştır. Renk değişiklikleri kaydedilmiştir. Renk farkı hesaplaması için The Commission Internationale de l'eclairage CIEDE 2000 renk sistemi kullanılmıştır. Ortaya çıkan veriler 2 yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc Tukey testleri ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Biyoseramik esaslı kök kanal patları ile yapılan kök kanal tedavilerinde, kullanılan irrigasyon solüsyonu ile etkileşimin renk değişimleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. MTA Bioseal gruplarında T2 ölçümlerinde en yüksek renk farkı OCT grubunda gözlenmiştir. T2 ölçümlerinde en az renk değişimi Bioroot RCS ve NaOCl'nin birlikte kullanıldığı gruplarda gözlenmiştir. T0 ölçümlerinde MTA Bioseal gruplarında NaOCl grubunun renk değişimi diğer gruplara göre daha fazla iken T2 ölçümlerinde aralarında istatistiksel fark bulunmamıştır. Sonuç: Kullanılan tüm biyoseramik kanal patları 3 ay sonunda diş kronlarında renklenmeye yol açmıştır. Bioroot RCS ve OCT solüsyonunun birlikte kullanıldığı grupta en fazla renk değişikliği meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to evaluate the effect of the interaction of irrigation solutions with bioceramic-based root canal paste used in endodontic treatments on tooth discoloration. Materials and Methods: In the study, 100 single-rooted extracted anterior human teeth were used. The irrigation solutions were 5% sodium hypochlorite (NaOCl), 17% ethylenediamine tetra acetic acid (EDTA) and 0.1% octenidine dihydrochloride (OCT). Root canal sealers are MTA Fillapex (Angelus), Bioroot RCS (Septodont) and MTA Bioseal (Itena). Root canal preparation was performed using reciprocal motion and nickel titanium rotary instruments (VDW). Root canal filling was performed with bioceramic sealer and R 40 guta percha. The color measurements of the teeth were repeated before the endodontic treatment was started, immediately after filling (T0), 1 month (T1) and 3 months (T2) after filling. Color measurements were performed with a spectrophotometer (Vita Easyshade V). Color changes were recorded. The Commission Internationale de l'eclairage CIEDE 2000 color system was used for color difference calculation. The resulting data were statistically evaluated by 2-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc Tukey tests. Results: Interactions with the irrigation solution used in root canal treatments with bioceramic based root canal pastes were found to have an effect on color changes. In T2 measurements, the highest color difference was observed in the OCT group. The least color change in T2 measurements was observed in the groups where Bioroot RCS and NaOCl were used together. In T0 measurements, the color change of NaOCl group was higher than the other groups in MTA Bioseal groups, while there was no statistical difference between them in T2 measurements. Conclusion: All bioceramic root canal sealants used caused discoloration of the tooth crowns after 3 months. The most discoloration occurred in the group where Bioroot RCS and OCT solution were used together.