Manifacture of macroporous calcium hydroxyapatite (HA) and tri calcium phosphate (TCP) bioceramics
Makro gözenekli kalsiyum hidroksiapatit (HA) ve TRİ-kalcium fosfat (TCP) biyoseramiklerinin üretimi
  1. Tez No: 82579
  2. Yazar: NEDİM ÖZGÜR ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. CÜNEYT TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makro gözenekli, Biyoseramik, Kalsiyum Hidroksiapatit, Tri- Kalsiyum fosfat. VI, Macroporous, Bioceramic, Calcium Hydroxyapatite, Tri-calcium Phosphate. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz MAKRO GÖZENEKLİ KALSİYUM HİDROKSİAPATİT (HA) VE TRİ- KALSİYÜM FOSFAT (TCP) BİYOSERAMİKLERİNİN ÜRETİMİ Engin, Nedim Özgür Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Cüneyt Taş Ocak 1999, 79 sayfa insan kemiklerinin kortikal ve trabeküler kısımlanmn matrisleri iki fazdan oluşmaktadır: kalsiyum hidroksiapatit (HA: Caıo(P04)6(OH)2) ve tri-kalsiyum fosfat (TCP: Ca3(P04)2). Asıl faz olan doğal kalsiyum hidroksiapatit, kortikal kemiklerde % 50'den az olmamak üzere gözenekli bir yapı oluşturur. Diğer yandan, trabeküler kemikler ise % 75 'in üzerinde gözenekliliğe sahip bir kafese sahiptirler, insan kemiklerindeki gözenekler -boyutları 100 ile 500 um aralığında değişmektedir- esas olarak doğal kolajen ile doldurulmuşlardır. Makro gözenekli HA ve TCP ortopedik implant seramiklerinin metil selüloz içeren su-esash süspansiyonlar kullanılarak üretiminde, mikron-altı boyutlarda tanecikli, kimyasal açıdan homojen olan ve kimyasal çöktürme yöntemleri ile sentezlenen kalsiyum hidroksiapatit ve tri-kalsiyum fosfat biyoseramik tozlan kullanılmıştır.Makro gözenekli, sinterlenmiş HA biyoseramikleri, burada tarif edilen özgün, metil selüloz ve sentetik HA tozu kombinasyonları kullanılarak, %82 ile %91 porozite değeri aralığında üretilmiştir. HA biyoseramiklerinin gözenek boyutlarının 200 ile 400 um arasında değiştiği gözlenmiştir. Doğal kolajen emdirilmiş HA“seramer”leri de bu çalışma kapsamında üretilmiş ve bunların, saf, makro gözenekli HA biyoseramiklerine kıyasla, daha üstün kırılma dayanımlarına sahip oldukları gösterilmiştir. Makro gözenekli, sinterlenmiş TCP biyoseramikleri de, burada tarif edilen özgün yöntem kullanılarak, %71 ile %78 porozite değeri aralığında üretilmiştir. TCP biyoseramiklerinin gözenek boyutlarının 100 ile 300 um arasında değiştiği gözlenmiştir. Makro gözenekli ve tek-fazlı HA ve TCP parçalarının gözenek morfolojileri SEM (taramalı elektron mikroskopisi), su emme (Arşimet) yöntemi, civa porozimetrisi ve bilgisayarlı tomografi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANUFACTURE OF MACROPOROUS CALCIUM HYDROXYAPATITE (HA) AND TRI-CALCIUM PHOSPHATE (TCP) BIOCERAMICS Engin, Nedim Özgür M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Cüneyt Taş January 1999, 79 pages The inorganic matrix of human cortical and trabecular bones consist of two phases; calcium hydroxyapatite (HA: Cai0(PO4)6(OH)2) and tri-calcium phosphate (TCP: Ca3(P04h) The major phase of natural calcium hydroxyapatite form a porous structure in the cortical bones, with a total porosity not less than 50%. Trabecular bones, on the other hand, are comprised of a porous lattice with porosities in excess of 75%. The pore spaces, varying in the size range of 100 to 500 um, in human bones are basically filled with natural collagen. Sub-micron particulated and chemically homogeneous calcium hydroxyapatite and tri-calcium phosphate bioceramic powders, synthesized by chemical precipitation techniques, were used in the preparation of aqueous slurries containing methyl cellulose to manufacture macroporous HA or TCP orthopedic implant ceramics. IllMacroporous, sintered HA bioceramics were produced by this novel combination of methyl cellulose and synthetic HA powders, with final porosity values in the range of 80 to 92%. The pore sizes of these HA bioceramics were observed to vary between 200 and 400 um. Natural collagen-impregnated HA“ceramers”are produced and shown to have improved flexure strengths, as compared to pure macroporous HA ceramics. Macroporous, sintered TCP bioceramics were also produced, by using the same novel technique, with final porosity values in the range of 71 to 78%. The pore sizes of the TCP parts were found to change between 100 and 300 um. Pore morphology of the macroporous and single-phase HA and TCP parts were investigated by SEM (scanning electron microscopy), water absorption (i.e., Archimedes) method, mercury intrusion porosimetry and computerized tomography.