Organik elma yetiştiriciliğinde farklı seyreltme uygulamalarının çiçeklenme düzensizliği, meyve verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different thinning applicatons on flowering irregularity, fruit yield and quality in organic apple cultivation
  1. Tez No: 847251
  2. Yazar: DERYA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, organik yetiştiricilik, seyreltme, periyodisite, verim, Apple, organic cultivation, thinning, biennial bearing, yield
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışma, organik olarak yetiştirilen 'Braeburn', 'Buckeye Gala', 'Fuji', Granny Smith', 'Golden Delicious' ve 'Idared' elma çeşitlerinde farklı çiçek seyrelticilerinin çiçeklenme düzensizliği, meyve verim ve meyve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2020 ve 2021 yıllarında Karapınar/Konya'da sürdürülmüştür. Çalışmada elle çiçek seyreltmesi (EÇS), elle meyve seyreltmesi (EMS) makineli seyreltme (M1, M1+E, M2, M2+E), kireç sülfür (%2, %3 ve %4), Serenade sc (15, 30 ve 45 ml/L) ve vinas (%2.5, %5 ve %10) uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan çeşitlerde fenolojik gözlemlerden ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve hasat zamanı, küçük meyve tutma oranı ve hasattaki meyve tutma oranı, ağaç başına verim, gövde birim kesit alanına düşen verim ve dekara verim, meyve kalite özellikleri, meyve kabuk ve et rengi ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, seyreltme uygulamalarının fotosentez değerlerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada, elma çeşitlerinin Karapınar/Konya ekolojisindeki, çiçeklenmenin nisan ayı sonunda ve meyve tutumunun mayısın ilk yarısında gerçekleştiği gözlenmiştir. Hasat zamanı ağustosun son haftası ile ekimin ilk haftası olarak tespit edilmiştir. Çeşit ve yıllara bağlı olarak seyreltme uygulamalarının etkinlikleri farklılık göstermekle birlikte çiçeklenme döneminde kireç sülfür ve vinas uygulamalarının seyreltme üzerine önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Kireç sülfür (KS2 ve KS3), makineli seyreltme (M2, M2+E) ve vinas (V1 ve V2) uygulamalarının fotosentez oranında azalmalara neden olarak meyve tutumunda düşüşlere neden olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucunda, 'Braeburn' çeşidinde M2+E, KS3 ve V2 uygulamaları; 'Buckeye Gala' çeşidinde M2+E, KS1, V1 ve V2 uygulamaları; 'Fuji' çeşidinde KS1, KS2, V1, V2 uygulamaları; 'Granny Smith' çeşidinde KS1, KS2, V1, V2 uygulamaları, 'Golden Delicious' çeşidinde M2+E, KS2, KS3, V1 ve V2 uygulamaları ve 'Idared' çeşidinde ise M2+E, KS2, KS3, V1, V2 ve V3 uygulamalarının çiçeklenme düzensizliğini (periyodisite) azalttığı, verim ve meyve kalite özelliklerini arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, organik elma yetiştiriciliğinde çiçeklenme döneminde makinalı seyreltme, kireç sülfür ve vinas uygulamalarının elle meyve seyreltmesine göre alternatif uygulamalar olarak değerlendirilebileceği, ancak bu uygulamaların çeşide göre düzenlenmesi ile en doğru sonuçların elde edilebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of flower thinners on flowering irregularity, yield and fruit quality characteristics of 'Braeburn', 'Buckeye Gala', 'Fuji', 'Granny Smith', 'Golden Delicious', and 'Idared' cultivars in 2020 and 2021 years in Karapınar/Konya. In the study, manual flower thinning (MFloT), manual fruit thinning (MFruT), machine thinning (M1, M1+E, M2, M2+E), lime sulfur (2%, 3% and 4%), serenade sc (15, 30 and 45 ml/L), and vinasse (2.5%, 5% and 10%) applications were performed. In the study, phenological observations such as first flowering, full flowering, end of flowering, harvested dates; fruit set rates such as the initial fruit set rate and the final fruit set rate and yield parameters such as yield per trunk unit cross-sectional area ans yield per decare were investigated. Some fruit quality characteristics and fruit skin and flesh color values were measured as L, a*, b*, C and h° In addition, the rate of photosynthesis was determined. In the study, flowering occurred at the end of April and fruit set occurred in the first half of May in apple cultivars grown organically in the Karapınar/Konya ecology. Harvest time for apple cultivars was the last week of August and the first week of October.The effectiveness of thinning applications varied depending on the cultivar and year, and the effects of machine thinning, lime sulfur and Vinas applied during the flowering period on flower thinning were significant. Especially KS2 and KS3 applications of lime sulfur, M2 and M2+E applications of machine thinning and V1 and V2 applications of vinasse caused decreases in photosynthesis rate and reduced fruit set. As a result of the study, M2+E, KS3, and V2 applications in the 'Braeburn' cultivar; M2+E, KS1, V1 and V2 applications in the 'Buckeye Gala' cultivar; KS1, KS2, V1, and V2 applications in 'Fuji' cultivar; KS1, KS2, V1, V2 applications in the 'Granny Smith' cultivar; M2+E, KS2, KS3, V1 and V2 applications in the 'Golden Delicious' cultivar and M2+E, KS2, KS3, V1, V2 and V3 applications in the 'Idared' cultivar were reduced flowering irregularity (periodicity) and increases yield and fruit quality characteristics.As a result, in organic apple cultivation, machine thinning, lime sulfur and vinasse applications during the flowering period can be considered as alternative applications to manual fruit thinning, but the most accurate results can be obtained by arranging these applications depending on the cultivar..