Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin mental iyi oluş ve stresle başa çıkma düzeylerinin incelenmesi
Sports science faculty examinatioo of mental well-being and coping with stres levels of sports sciences faculty students
- Tez No: 847382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri, Mental iyi oluş, Stres, Öğrenci, Sports Sciences, Mental well-being, Stress, Student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma ile; Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin mental iyi oluş ve stresle başa çıkma düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluştururken, örneklem grubunu ise, Ülkemizin içinde bulunduğu pandemi ve deprem sorunları nedeniyle oluşan ortam nedenleriyle elektronik ortamda oluşturulan anket ve yüzyüze olarak ulaşılabilen 156 kadın 242 erkek olmak üzere toplam 398 spor bilimleri fakültesi öğrencisi oluşturmaktadır. Kişisel verilerin elde edilmesinde araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi formu kullanılırken, Mental iyi oluş düzeylerinin belirlenmesinde Tennat ve ark (2007) tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlaması Keldal (2015) tarafından gerçekleştirilen Warwick-Edinburgh Mental iyi Oluş Ölçeği (WEMİOÖ), Stresle başa çıkma düzeylerinin belirlenmesinde ise Folkman ve Lazarus (1980) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlamasını Hisli Şahin ve Durak (1995) tarafından yapılan Stresle Başa Çıkma Tutumları Envanteri (SBTE) kullanılmıştır. Stresle başa çıkma boyutlarında cinsiyet faktörüne bağlı istatistiki bir değişim tespit edilmezken, kadınlara ait mental iyi oluş ortalama değerinin erkeklere nazaran yüksek olduğu ve bu değişimin istatisiki olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Spor yapma durumuna bağlı olarak; kendine güven, iyimser yaklaşım ve sosyal yaklaşım boyutlarında istatistiki bir değişim gözlenmezken, çaresiz yaklaşım, boyun eğici yaklaşım ve genel stres değerlerinde spor yapan öğrencilere ait değerin spor yapmayanlara nazaran istatiski anlamda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Spor yapan öğrencilere mental iyi oluş ortalama değerinin spor yapmayan öğrencilere nazaran daha yüksek olduğu ve bu değişimin istatistiki olarak da anlamlı olduğu belirlenmiştir. Stresle başa çıkma boyutlarında yaş faktörüne bağlı istatistiki bir değişim tespit edilmezken genel stres değerlerinde 23-27 yaş grubu öğrencilere ait ortalama değerin diğer yaş gruplarına nazaran daha yüsek olduğu ve bu değişimin istatistiki olarakda anlamlı olduğu belirlenmiştir. 23-27 ve 28 ve üzeri yaş grubu öğrencilere ait mental iyi oluş ortalama değerinin 18-22 yaş grubuna nazaran daha yüksek olduğu ve bu değişimin istatistiki olarakda anlamlı olduğu belirlenmiştir .Öğrenim görülen alan, sınıf, barınma ve gelir faktörlerine bağlı olarak mental iyi oluş ve stresle başa çıkma değerlerinde istatistiki bir değişim gözlememiştir. Bu bulgular ışığında kadın öğrencilerin erkek öğrencilere nazaran mental olarak daha iyi durumda oldukları, stres bağlı bir değişim gözlenmediği, spor yapan öğrencilerin spor yapmayanlara nazaran stresle başa çıkma düzeylerinin ve mental iyi oluşlarının daha pozitif olduğu, orta yaş grup öğrencilerin diğer yaş gruplarına nazaran daha yüksek olduğu söylenilebilir. Stresle baş edebilme ve mental iyi oluş için spor yapmanın ve sportif ögelerinin öneminin farklı kapsam ve boyutta yapılacak araştırmalarla desteklemesinin spor bilimleri alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the mental well-being and stress management strategies of the students of the Faculty of Sports Sciences. The universe of the research is made up of university students studying at the Faculties of Sports Sciences.The sample group consists of a total of 398 students of the faculty of sports sciences, including 156 women and 242 men, who can be reached face-to-face with a survey created electronically due to the current state of the pandemic and earthquake difficulties in our nation.While the Personal Information Form created by the researcher was used in obtaining personal data, the Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale (WEMIOÖ), developed by Tennat and Ark (2007) and adapted to Turkish by Keldal (2015), was used to determine mental well-being levels. In determining the stress coping levels, the Stress Coping Attitudes Inventory (SBTE) developed by Folkman and Lazarus (1980) and adapted to Turkish by Hisli Şahin and Durak (1995) was used.While no statistical change was detected in the dimensions of coping with stress due to the gender factor, it was determined that the average mental well-being value of women was higher than that of men and this change was statistically significant.Depending on the sports situation; While no statistical change was observed in the self-confidence, optimistic approach and social approach dimensions, it was determined that the helpless approach, submissive approach and general stress values of students who do sports are statistically higher than those who do not do sports. It was determined that the average value of mental well-being for students who do sports is higher than for students who do not do sports, and this change is statistically significant. While no statistical change was detected due to the age factor in the dimensions of coping with stress, it was determined that the average value of the 23-27 age group students in general stress values was higher than other age groups and this change was statistically significant. . It was determined that the average mental well-being value of students in the 23-27 and 28 and above age groups was higher than that of the 18-22 age group and this change was statistically significant. No statistical change was observed in mental well-being and stress coping values depending on the field of study, class, housing and income factors. In the light of these findings, female students are in a better mental state than male students, no stress-related change is observed, students who do sports have more positive levels of coping with stress and mental well-being than those who do not do sports, and middle-age group students are higher than other age groups. It can be said. İt iş thought that supporting the importance of sports and sportive elements for coping with stress and mental well-being through research of different scopes and dimensions will contribute to the field of sports sciences.