Trakya bölgesi (Malkara) şartlarında şeker pancarında toprak analizine göre üst gübreye bağlı olarak farklı dozlarda yaprak gübresi kullanımının pancarda verim ve kalite parametrelerine etkisi
Malkara ares of thrace, in order to determinethe effect on yield and quality of foliar fertilizer used in conjuction with a top dressing of fertilizer, the amountf of winich was determined by the results of soi
  1. Tez No: 84740
  2. Yazar: SEMİH SEYRAN ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, yaprak gübresi, şeker oranı, zararlı azot, kök ağırlığı, yaprak ağırlığı, verim ve kalite, Sugar beet, Foliar fertiliser, Sugar ratio, Hanmful nitrogen. Root weight, Leaf weight, Yield and Quality
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET TRAKYA BÖLGESİ (MALKARA) ŞARTLARINDA ŞEKER PANCARINDA TOPRAK ANALİZİNE GÖRE ÜST GÜBREYE BAĞLI OLARAK FARKLI DOZLARDA YAPRAK GÜBRESİ KULLANIMININ PANCARDA VERİM VE KALİTE PARAMETRELERİNE ETKİSİ Bu araştırma, Trakya Bölgesi Malkara şartlarında şeker pancarında toprak analizine göre üst gübreye bağlı olarak farklı dozlarda yaprak gübresi kullanımının pancarda verim ve kalite parametrelerine etksini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada üst gübre olarak Amonyum Nitrat (%33 N), yaprak gübresi olarak ise kimyasal içeriğinde: % 20 Azot, %20 Potasyum, %2 Magnezyum, %1 Bor ve mikroelementler; Mangan (Mn), Bakır (Cu), Çinko (Zn), Molibden (Mo), Kobalt (Co), Demir (Fe), Amino asitler ve Fizyolojik etken maddeler bulunan LAKTOFOL-B kullanılmıştır. Araştırmada kalite paremetreleri olarak seçilen toplam ağırlık, kök ağırlığı, yaprak ağırlığı, % şeker oranı, zararlı azot ve dekara şeker verimi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında toplam ağırlık, kök ağırlığı ve yaprak ağırlığnda en yüksek sonuçlara üst gübre + yaprak gübresi kullanımının birlikte yapıldığı parsellerde, en düşük sonuçlara ise sadece yaprak gübresinin kullanıldığı parsellerde rastlanmıştır. % Şeker oranının en yüksek olduğu ve zararlı azot oranının en düşük olduğu parseller ise yaprak gübresinin (0.5-0.8 İt/da) kullanıldığı parsellerdir. % şeker oranının en düşük olduğu parseller ise kontrol parselleridir. Zararlı azot oranının en yüksek ve dekara en yüksek şeker veriminin alındığı parseler ise üst gübre + (1-1.5 İt/da) yaprak gübresinin kullanıldığı parsellerdir. Dekara şeker veriminin en düşük olduğu parseller yine kontrol parseleridiı*.II Deneme sonuçları göz önünde tutularak yapılan karşılaştırmalarda kalite parametrelerinde iyi sonuçlara ulaşılmasında üst gübre yanında yaprak gübresi kulanımının önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, şeker pancarında uzun yıllardan beri aynı ortamlarda üretim yapılması ve yöre topraklarının bazı mikro elmentlerce fakir olmasından dolayı yaprak gübresi kullanımının gerekliliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY MALKARA AREA OF THRACE, IN ORDER TO DETERMINE THE EFFECT ON YIELD AND QUALITY OF SUGAR BEET OF DIFFERENT APPLICATIONS OF FOLIAR FERTILIZER, USED IN CONJUCTION WITH A TOP DRESSING OF FERTILISER, THE AMOUNT OF WHICH WAS DETERMINED BY THE RESULTS OF SOIL ANALYSIS This research was carried out in the Malkara area of Thrace, in order to determine the effect on yield and quality of sugar beet of different applications of foliar fertilizer, used in conjuction with a top dressing of fertiliser, the amount of which was determined by the results of soil analysis. In the research, ammonium nitrate (%33 N), was used as a top dressing; as foliar fertilizer, chenical content's were: nitrogen 20%, Potassium 20%, Magnessium 2%, Boren 1% and trace elements; Manganese (Mn), Copper (Cu), Zinc (Zn), Molibden (Mo), Cobalt (Co), Iron (Fe), Amino Acids and physiologically active elements. In the research, the quality parameters chosen (total [*LAKTOFOL-B was used, whose] weight, root weight, leaf weight, sugar percentage, harmful nitrogen percentage, and yield of sugar per decare) were examined. According to the results of the research, highest figures for total weight, root weight and leaf weight were found to occur on plots where top dressing and foliar feed were used together; lowest figures are for foliar fertiliser used alone. Plots with the highest percentage of sugar and lowest percantage of hanmful nitrogen are those where deep dressing and feliar fertiliser (0.5-0.8 lt/da) were used. Plots with lowest sugar percentage are the control plots (top dressing). The highest amounts of hanmful nitrogen and plots with highest yield of sugar are those with topIV dressing & foliar fertiliser (1-1.5 lt/da). The plots giving the lowest yield of sugar are again the control plots. Taking into consideration these research results, the quality parameters giving the best results show the importance of using foliar fertiliser in addition to a top dressing. As a result, (it has been shown there is a) neceasity for using feliar fertiliser on sugar beet crops grown on the same land for many years, and therefore causing a soil deficiency of some trace elements.