Kadavralarda Angulus Mandibulae'ler arasındaki mesafenin, çene protraksiyon-retraksiyon oranları ile ilişkisi
The relationship between Angulus Mandibulae and jaw protraction-retraction ratios in cadavres
  1. Tez No: 847509
  2. Yazar: ÖZGÜR GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: dentes incisivi, os mandibulae, foramen infraorbitale, foramen mentale, temporomandibular eklem, dentes incisivi's, os mandibular, foramen infraorbitale, foramen mentale, temporomandibular joint
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: İnsan yüzünün değerlendirilmesi, yüze ait gerçekleştirilecek operasyonlarda ve/veya adli vaka analizlerinde kullanılmak için oldukça önemlidir. Çene ekleminin hareket etmesi; bağırma, konuşma, yemek yeme gibi olaylarla yüzün geneline etki etmektedir. Dolayısıyla buradaki kalıcı olarak gerçekleşen değişimler de etraflarındaki dokuları kalıcı olarak bu değişime uyum sağlamaya itmektedir. Özellikle mandibulae ve maxillae'da meydana gelen kalıcı değişimler dişlerin pozisyonunu da değiştirmektedir. Çalışmamızda dentes incisiviler arasındaki mesafenin değişimi ile çevrede yer alan dokuların birbirlerine olan konumları arasında, sağ/sol ve cinsiyet olarak ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza Kocaeli Üniversitesi Anatomi Anabilimdalı'nın uygun gördüğü 10 kadavraya ait kafatası dahil edilmiştir. Ölçümler 3 defa yapılarak 3 ölçümün ortalaması ele alınmıştır. Ölçümler çelik kumpas dijital kaliper kullanılarak yapılmıştır. Dentes incisivi'ler arası ölçüm için ağız içi kalıp alınması için kalıp hamuru ve tüm ölçümler için noktanın tespitinde iğne kullanılmıştır. Ölçümlerden önce kadavralar disseke edilerek uygun noktalar belirgin hale getirilmiştir. Bulgular: Dentes incisivi'ler arası mesafenin değişimi sol tarafta temporomandibualr eklem ile foramen mentale arasında negatif korelasyon, protuberentia mentalis ve dentes incisiviler arası mesafe de ise pozitif korelasyon saptanmıştır.(p0,05) Sonuçlar: Çalışmamızda dentes incisivi'lerde arasındaki mesafenin değişmesi çevresindeki dokularda da değişime neden olmaktadır. Ek olarak temporomandibular eklem, angulus mandibula, foramen infraorbitale, foramen mentale, protuberentia mentalis ve philtrumun birbirleri ile olan konumlarındaki değişimler diğer dokularda da mesafelerin değişimine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The evaluation of the human face is very important for use in facial operations and/or forensic case studies. Movement of the jaw joint; It affects the face in general with events such as shouting, talking, eating. Therefore, the permanent changes here push the tissues around them to adapt to this change permanently. Permanent changes, especially in the mandible and maxillae, also change the position of the teeth. In our study, it was aimed to evaluate the relationship between the change in the distance between the dentes incisors and the positions of the surrounding tissues as right/left and gender. Method: The skulls of 10 cadavers, which were deemed appropriate by Kocaeli University Anatomy Department, were included in our study. The measurements were made 3 times and the average of 3 measurements was taken. Measurements were made using a steel caliper digital caliper. Play dough was used to take intraoral molds for the measurement between dentes incisors, and a needle was used to determine the point for all measurements. Before the measurements, the cadavers were dissected and the appropriate points were clarified. Results: The change in the distance between the dentes incisives was found to be negatively correlated with the temporomandibular joint and foramen mentale on the left side, and a positive correlation was found between the protuberentia mentalis and the distance between the dentes incisives (p.05) Conclusion: In our study, the change in the distance between the dentes incisivies also causes changes in the surrounding tissues. In addition, the changes in the positions of the temporomandibular joint, angulus mandible, foramen infraorbitale, foramen mentale, protuberentia mentalis and philtrum with each other cause changes in the distances in other tissues.according to our results, I believe that only kinesthetic sense is related to balance and that sensory integrity should not be associated with general body balance during the treatment and recovery process of hemiplegic patient.