Ciddi ruhsal hastalık tanısı olan bireylerin yaşam deneyimleri: 'Eskisi Gibi Değilim'
Life experiences of individuals diagnosed with serious mental illness: 'I'm Not What I Used to Be'
  1. Tez No: 847583
  2. Yazar: BEYZA ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL CAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Ciddi ruhsal hastalık, damgalanma, yaşantı, deneyim, nitel çalışma, Serious mental illness, stigma, life, experience, qualitative study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Çalışmamızda, ciddi ruhsal hastalık tanısı olan bireylerin tanı konduktan sonra yaşadıkları deneyimleri, sosyal, toplumsal, eğitim ve çalışma hayatının nasıl etkilendiği ve yaşanılan damgalama ve ayrımcılıkların bireyler üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlandı. Yöntem: Araştırma, bireylerden daha detaylı, güvenilir ve doğru bilgi alabilmek için niteliksel çalışma olarak yapılmıştır. Çalışmaya Ocak 2022-Eylül 2022 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri polikliniğine ayaktan başvuran ciddi ruhsal hastalık tanısı almış, çalışmaya dahil olma şartlarını karşılayan ve gönüllü olan 30 birey dahil edilmiştir. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen bireylerin özelliklerini belirlemeye yönelik bilgi formu ile birlikte deneyimlerini ve beklentilerini anlamaya yönelik bireysel derinlemesine görüşmeler için Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Görüşmeler, sosyo-demografik veri toplama formu ve yarı yapılandırılmış form ile“bireysel derinlemesine görüşme tekniği”kullanılarak yüz yüze görüşme ile yapılmış ve görüşmenin süresi en az 20, en fazla 45 dakika uzunluğundadır. Bulgular: Nitel verilerin değerlendirilmesinden sonra konu ile ilgili olarak 5 ana tema belirlenmiştir. Bu temalar,“Ciddi Ruhsal Hastalığa Sahip Bireylerin Yaşam ile İlgili Beklentileri”,“Hastalık Tanısının Bireyde Yaşattığı Duygular ve Başa Çıkma Yöntemleri”,“Hastalığın Bireyin İlişkilerine ve Yaşantısına Etkisi”,“Tanı Almanın Aktivite ve Hobiler Üzerine Etkisi”ve“Ciddi Ruhsal Hastalığa Yönelik Damgalama ve Ayrımcılığın Birey Üzerine Etkisi”şeklindedir. Sonuç: Ciddi ruhsal hastalık tanısı olan bireylerin tanı sonrası sosyal, toplumsal, eğitim, çalışma hayatının olumsuz yönde etkilendiği, yaşam kalitesinin düştüğü, tanı almış olmanın duygu davranış ve düşüncelere etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was aimed to determine the experiences of individuals with a diagnosis of serious mental illness after their diagnosis, how their social, communal, educational and working life was affected, and the effects of stigma and discrimination on individuals. Method: The research was conducted as a qualitative study in order to obtain more detailed, reliable and accurate information from individuals. 30 individuals who applied to Kocaeli Training and Research Hospital Psychiatry outpatient clinic between January 2022 and September 2022, diagnosed with serious mental illness, met the conditions for inclusion in the study and volunteered were included in the study. In the research, a SemiStructured Interview Form was used for individual in-depth interviews to understand their experiences and expectations, along with the information form developed by the researcher to determine the characteristics of the individuals. The interviews were conducted by faceto-face interview using socio-demographic data collection form and semi-structured form and“individual in-depth interview technique”and the duration of the interview was at least 20 minutes and at most 45 minutes. Results: After the evaluation of the qualitative data, 5 main themes were determined related to the subject. These themes are“Life Expectations of Individuals with Serious Mental Illness”,“How the diagnosis of the disease makes the individual feel and coping methods”,“The impact of the disease on the relationships and life of the individual”,“The impact of getting a diagnosis on activities and hobbies”and“The Effect of Stigma and Discrimination for Serious Mental Illness on the Individual.”Conclusion: It has been concluded that the social, communal, educational, working life of individuals with a diagnosis of serious mental illness is negatively affected after diagnosis, the quality of life decreases, and having been diagnosed has an effect on emotions, behaviors and thoughts.