Türkiye'de tarım eğitimi alan meslek lisesi öğrencilerinin gelecek hedefleri ve kaygıları
Future goals and concerns of vocational high school students taking agricultural education in Turkey
  1. Tez No: 847606
  2. Yazar: MEMNUNE ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİSTAN ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agricultural Themed High School, Agricultural Education, Academic, and Vocational Concern, Future Goals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de eğitim vermekte olan tarım temalı liselerde meslek eğitimi alan öğrencilerin gelecek hedefleri ve kaygıları araştırılmış, bu liselere yönelik detaylı bilgiler verilmiştir. Çalışmada dünyada, Osmanlı döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde tarım eğitiminin tarihi ve mevcut durumu hakkında bilgiler detaylı olarak verilmiştir. Çalışma kapsamında öğrencilere ve okul yöneticilerine yönelik anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasında 512 öğrenci anketi ve 27 yönetici anketi değerlendirmeye alınmıştır. Bu alan araştırmasında, mevcut tarım temalı meslek liselerinde eğitim görmekte olan öğrencilerin demografik bilgileri, okullarına ve tarım mesleğine yönelik algıları, akademik ve mesleki kaygıları, gelecek hedefleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında tarım temalı lise yöneticilerine ait bilgiler de sunulmuştur. Okulların mevcut teknik altyapı ve uygulama alanlarının durumu, okulların başarı durumları, Türk tarımına yönelik düşünceleri, tarım liselerine ait düşünceleri yöneticilerin verdiği bilgilerden derlenmiştir. Analizler sonucunda, öğrencilerin akademik ve mesleki kaygı düzeylerin orta düzeyde olduğu, gelecek beklentilerin ise olumlu olduğu görülmüştür. Öğrencilerin akademik ve mesleki kaygı algılarının cinsiyetlerine göre farklılaştığı, kadın öğrencilerin erkek öğrencilerden daha yüksek düzeyde kaygı duyduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin genel olarak okullarından memnun oldukları, mezuniyet sonrası iş bulabileceklerine inandıkları görülmüştür. Okullarının araç gereç ve atölye- laboratuvar açısından yeterli olmadığını tespit edilmiştir. Çalışmada ortaöğretim seviyesinde verilen tarım eğitiminin mevcut durumu, okulların sorunları tespit edilmiş ve ilgililere gerekli önerilerde bulunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Tarım Temalı Lise, Tarım Eğitimi, Akademik ve Mesleki Kaygı, Gelecek Hedefleri
Özet (Çeviri)
In this study, the future goals and concerns of the students receiving vocational education in Agricultural Themed High Schools in Turkey were investigated, and detailed information about these high schools was given. In the study, detailed information about the history and current situation of agricultural education in the world, during the Ottoman period and the Republic of Turkey, was given. Within the scope of the study, a survey for students and school administrators was conducted. In the survey study, 512 student surveys and 27 administrator surveys were evaluated. Demographic information, perceptions of the schools and the agricultural profession, their academic and professional concerns, and future goals of the students studying in existing Agricultural Themed Vocational High Schools were examined in this field research. Within the scope of the study data about the Agricultural Themed High School administrators was also presented. The current technical infrastructure and application areas of the schools, their success status, their thoughts on Turkish agriculture, and their thoughts on agricultural high schools were compiled from the information provided by the administrators. According to the analysis, the student's academic and professional anxiety levels were at medium levels, and their future expectations were positive. It was determined that students' perceptions of academic and professional anxiety differed according to their gender, and female students experienced higher levels of anxiety compared to male students. It has been observed that students are generally satisfied with their schools and believe that they can find a job after graduation. It has been assessed that schools are not sufficient in terms of equipment, workshops, and laboratories. In the study, the current status of agricultural education at the secondary school level, and the problems of these schools were determined, and the necessary suggestions were made to those concerned.