Türkiye'de lojistik hizmetleri gelişiminin ekonomik büyüme üzerine etkisi
The effect of logistics services development on economic growth in Turkey
  1. Tez No: 847634
  2. Yazar: BERİL BURCU BİLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK KARŞIYAKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Büyüme, Lojistik, Taşıma Sistemleri, Türkiye Ekonomisi, Economic Growth, Logistics, Transport Systems, Turkey's Economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ekonomik büyümenin kaynağını oluşturan birden fazla değişken vardır. Bu değişkenlerden birisi de lojistiktir. Lojistik sektörü her geçen gün gelişen ulaştırma teknolojileri ve küreselleşen ekonomi ile adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. Çalışmada, lojistik sektörünün dinamikleri incelenmiş ve ekonomik büyüme ile olan ilişkisi analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, Türkiye'deki mevcut lojistik hizmetlerin taşıma modelleri ile birlikte incelenip ekonomik büyümeye olan katkısını incelemektir. İlk bölümde lojistik sektörü ile ilişkili olan kavramlarla birlikte temel lojistik faaliyetler ve lojistikte kullanılan taşıma modelleri açıklanmıştır. İkinci bölümde ekonomik büyüme teorileri ile birlikte sürdürülebilir büyüme hedefleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ekonomik büyüme ve lojistik verileri üzerine ekonometrik analizler uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are multiple variables that form the source of economic growth. One of these variables is logistics. The logistics sector has started to make a name for itself with the developing transportation technologies and the globalizing economy. In the study, the dynamics of the logistics sector was examined and its relationship with economic growth was analyzed. The aim of the study is to examine the existing logistics services in Turkey together with the transportation models and to examine their contribution to economic growth. In the first part, basic logistics activities and transportation models used in logistics are explained together with the concepts related to the logistics sector. In the second part, economic growth theories and sustainable growth targets are explained. In the third part, econometric analyzes were applied on economic growth and logistics data.