Kargo sektöründe hizmet kalitesinin ölçümü ve bir kargo işletmesinde uygulanması
Measurement of service quality in the cargo sector and its application in cargo enterprises
  1. Tez No: 847636
  2. Yazar: MUTLU AGHAZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SERVQUAL, Kalite Yönetimi, Hizmet Sektörü, Taşımacılık Sektörü, SERVQUAL, Quality Management, Service Sector, Transportation Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada, Türkiye ve Azerbaycan'da kargo hizmeti kullanıcılarının beklenti ve algıları arasındaki farkları inceleyerek kargo sektöründeki hizmet kalitesini değerlendirmeyi amaçlanmıştır. SERVQUAL modeli temel alınarak gerçekleştirilen çalışmada, beş ana boyutta (Fiziksel Özellikler, Güvenilirlik, Yanıt Verebilme, Güvence ve Empati) hizmet kalitesini ölçme hedeflenmiştir. Türkiye'deki kargo hizmeti kullanıcıları, özellikle güvence ve güvenilirlik boyutlarında beklentilerini karşılamada zorlanmaktadır. Bu durum, hizmet sağlayıcılar için iyileştirme fırsatları sunmaktadır. Azerbaycan'da ise müşterilerin genel olarak hizmet sağlayıcılardan beklentileri, özellikle güvence boyutunda daha yüksektir. Bu da hizmet sağlayıcıları için benzer iyileştirme fırsatlarına işaret etmektedir. Çalışmanın sonuçları, kargo şirketlerinin müşteri beklentilerini daha iyi anlamalarına ve hizmet kalitelerini artırmalarına yönelik stratejik önerilere zemin oluşturmaktadır. Türkiye'de güvence ve güvenilirlik, Azerbaycan'da ise genel hizmet kalitesi üzerine odaklanacak şekilde yapılan bu öneriler, sektörde rekabet avantajı elde etme potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the service quality in the cargo sector by examining the differences between the expectations and perceptions of cargo service users in Turkey and Azerbaijan. The study, based on the SERVQUAL model, aimed to measure service quality in five main dimensions (Physical Properties, Reliability, Responsiveness, Assurance and Empathy). Cargo service users in Turkey have difficulty meeting their expectations, especially in terms of assurance and reliability. This presents improvement opportunities for service providers. In Azerbaijan, customers' expectations from service providers in general are higher, especially in the assurance dimension. This points to similar improvement opportunities for service providers. The results of the study provide the basis for strategic recommendations for cargo companies to better understand customer expectations and improve their service quality. These suggestions, which focus on assurance and reliability in Turkey and general service quality in Azerbaijan, have the potential to gain a competitive advantage in the sector.