Ceza sahası dışından atılan şutların maça etkisi ve şut hatalarının alternatif çözüm yolları
Impact of shots taken from outside the penalty area on matches and alternative solutions to shot mistakes
- Tez No: 847637
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL GAZANFER GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ceza Sahası Dışı, Şut, Gol, İtalya, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası, Outside the Penalty Area, Shot, Goal, Italy, 2020 European Football Championship
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Performans ve Kondisyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İtalya Milli Futbol Takımının maçlarında ceza sahası dışından atılan şutların incelenmesi ve isabetli olmayan şutlara alternatif çözüm yollarının üretilmesidir. İncelenen maçlar analiz edilerek ceza sahası dışından atılan şutların, tüm aksiyonları detaylı incelendikten sonra atılan şutların etkisiz olma nedenleri gerekli taktiksel parametrelerle ele alınarak alternatif çözüm yolları üretilmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmada belirtilen amaç doğrultusunda, İtalya Milli Futbol Takımının 2020 Avrupa şampiyonasında oynadığı 7 lig maçı (Türkiye-İtalya, İsviçre-Türkiye, Galler-Türkiye, Avusturya-İtalya, Belçika-Türkiye, İspanya-İtalya) incelenmiştir. Oynanan toplam 7 maçın görüntüsü kayıt altına alınarak bilgisayara kaydedilmiştir. Kayıt altına alınan maç görüntüleriyle maçların genel analizi, belirli parametrelerle belirlenerek tablolar üzerinde el notasyon tekniği ile yapılmıştır. Maçların analiz aşamasında müsabaka boyunca atılan bütün şutlar incelenmiş, ceza sahası dışından atılan şutlar değerlendirilerek tablo ve grafiklerde belirtilmiştir. Yapılan genel maç analizlerinin ardından maçların özel analizi, genel analizden elde edilen pozisyonlar ile hazırlanmış özel parametre 1 ve 2 tabloları üzerinde yapılarak oluşturulmuştur. Yapılan analizler sonucu İtalya milli takımının oynadığı 7 müsabakada, 75 adet ceza sahası dışından olumsuz şut sonuçlanmıştır. Bu olumsuz şut girişimlerini sınıflandırarak (4 adet duran toplardan, 10 adet cepheden şut ve son olarak da 11 adet de çıkarken kaptırılan toplardan) olacak şekilde toplam da 25 Adet şut incelenmiştir. Gerçekleşen hücumların gol ile sonuçlandırmak için 75 adet alternatif çözüm yollu üretilmiştir. Atılan isabetsiz şutların görüntüleri, video programı üzerinden kesilmiş ve olumsuz sonuçlanan şutların sınıflandırdıktan sonra alternatif çözüm yolları tactical pad uygulaması kullanılarak animasyonlar halinde hazırlanmıştır. İtalya Milli futbol takımının yaptığı maçlardaki şut organizasyonlarında, ceza sahası ve ceza sahası dışından toplamda 127 adet şut ele alınmış, şut atan oyuncuların mevkisi, şut vuruş tipi, şut atılan bölgeler, şut vuruş zamanı, şut vuruş durumu, şut vuruş yeri, atılan şutların hücum biçimi, şut vuruşu öncesi pas sayısı ve şut atan oyuncunun şut vurma nedeni, özel paremetre-2 tablosunda da gol atan oyuncunun mevkisi, atılan gollerin başlangıç şekli, golün sonlandığı bölge, gol vuruşu öncesi pas sayısı, gol durumu, gol atılan bölge, atılan gollerin vuruş şekli, gol vuruş seçimi, gol vuruşu öncesi topla temas sayısı, iptal edilen gol, gol, asist ve son olarak şutun olumsuz olma nedeni tespit edilmiştir. Ceza sahası içinden 24 adet isabetli, 53 adet isabetsiz, ceza sahası dışından atılan 16 adet isabetli, 36 adet isabetsiz şutların %14 (52) top kaybı, %14 (44) zamanlama hatası, %29 (88) tercih hatası, %11 (44) Oyuncun pozisyon hatası, %2(9) korner, %9(36) aut, %16 (62) markaj yapan oyuncu, %9 (34) rakip oyuncuya çarpma, %8 (29) kaleci, %0 (1) zemin kaynaklı ve son olarak %1 (4) direğe çarpmasından kaynaklı olduğu anlaşılmıştır. Tespit edilen bu olumsuz şutların alternatif çözümler üretilerek daha etkili ve golle sonuçlanacak şekilde geliştirilerek, alternatif çözüm yolları oluşturulmuştur. Sonuç olarak, üretilen ataklarda atılan şutların vuruş bölgesi olarak ceza sahası içi şutların gol olma ihtimali daha yüksek olsa da ceza sahası dışından atılan şutların da gol ile sonuçlanması ve skor üretme de önemli bir parametre olduğu söylenebilir. Bu sayede takımlar, rakibin aldığı savunma pozisyonlarına bakmaksızın, kapalı savunmalara karşı rakip kalede gol pozisyonları yaratabilir ve skor elde ederek rakiplerine üstünlük sağlayabilirler. Rakiplerine karşı bu üstünlükleri sağlayabilmek için, takımların hücum oyuncularının, yanı sıra defans ve orta saha oyuncularında gerekli pozisyonları oluşturarak ceza sahası dışından atılan her isabetli şut ya da seken şutların gol bulma olasılığını büyük bir oranda etkiler. Rakip savunma karşı hücuma çıkarken dengeli bir presle ile yaptırılan top kapma, oyuncuların bloklar arası boşluğu iyi yakalaması ve atılan şutun ardından ceza sahası içerisinde oyuncuların bulundurulması ve bulundurulan oyuncuların daha fazla hareketli olması üretilen atak da gol ile sonuçlanabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the shots taken from outside the penalty area during the Italian National Football Team's matches in the 2020 European Football Championship and to generate alternative solutions for inaccurate shots. The analyzed matches were examined to determine the ineffectiveness of shots taken from outside the penalty area, and after examining all actions in detail, alternative solutions were produced using the necessary tactical parameters. In line with the stated purpose of this study, 7 league matches played by the Italian National Football Team in the 2020 European Championship were examined (Turkey-Italy, Switzerland-Turkey, Wales-Turkey, Austria-Italy, Belgium-Turkey, Spain-Italy). The footage of the total 7 matches was recorded and saved on a computer. The general analysis of the matches was made using hand notation technique on tables and determined with certain parameters. During the match analysis stage, all shots taken throughout the match were examined, and shots taken from outside the penalty area were evaluated and indicated in tables and graphs. After the general match analysis, a special analysis of the matches was created using positions obtained from the general analysis and prepared with special parameter 1 and 2 tables. As a result of the analyses, 75 unsuccessful shots were taken from outside the penalty area in the 7 matches played by the Italian national team. A total of 25 shots were examined, classifying these unsuccessful shot attempts (4 from set-pieces, 10 from the front, and 11 from lost balls while exiting). For the attacks to result in goals, 75 alternative solutions were generated. The footage of the inaccurate shots was cut using video software, and after classifying the unsuccessful shots, alternative solutions were prepared as animations using the Tactical Pad application. In the shot organizations of the Italian National Football Team's matches, a total of 127 shots were considered, both inside and outside the penalty area. The position of the shooting players, shot type, shot regions, shot timing, shot situation, shot location, offensive style of the shots, number of passes before the shot, and reason for the player's shot were identified. In the special parameter-2 table, the position of the goal-scoring player, the starting shape of the scored goals, the area where the goal was finalized, the number of passes before the goal shot, the goal situation, the area of the scored goals, the shooting style of the scored goals, the choice of goal shots, the number of touches before the goal shot, canceled goals, goals, assists, and finally the reasons for the shot being unsuccessful were identified. From inside the penalty area, 24 accurate and 53 inaccurate shots were taken, and from outside the penalty area, 16 accurate and 36 inaccurate shots were taken. It was found that 14% (52) were due to ball loss, 14% (44) timing errors, 29% (88) choice errors, 11% (44) player position errors, 2% (9) corners, 9% (36) throw-ins, 16% (62) marking players, 9% (34) collisions with opposing players, 8% (29) goalkeepers, 0% (1) ground-related issues, and finally 1% (4) hitting the post. Alternative solutions were generated for these identified unsuccessful shots and developed to be more effective and result in goals, creating alternative solution pathways. In conclusion, although the probability of goals from shots taken inside the penalty area is higher, it can be said that shots taken from outside the penalty area are also an important parameter in scoring and generating goals. In this way, teams can create goal opportunities against the opponent's goal, regardless of the defensive positions taken by the opponent, and score against closed defenses, gaining an advantage over their opponents. In order to maintain this advantage against their opponents, the offensive players of the teams, as well as the defensive and midfield players, greatly affect the probability of finding a goal by creating the necessary positions and taking every accurate shot or rebounded shot from outside the penalty area. It has been understood that if the players maintain a balanced press while the opposing defense is on the attack, catch the space between the blocks well, and keep players inside the penalty area after the shot is taken, and these players are more mobile, the generated attack can result in a goal.