Pornografikleşen imgeler olarak sanat nesneleri
Art objects as pornographic images
  1. Tez No: 847639
  2. Yazar: SEDA USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FEYZİ KORUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pornografik İmge, Özne-Nesne, Imago, Sanat Eleştirisi, Estetik Yargı, Pornographic Image, Subject-Object, Imago, Art Criticism, Aesthetic Judgment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışması pornografikleşen imgenin, kendi doğasının oluşum süreçlerini ele alarak; hangi anlam yüklemeleri tarafından onaylandığını ve sanat nesnelerine nasıl sirayet ettiğini göstermek amacıyla oluşturulmuştur. Görsel uyaranlar tarafından kuşatıldığımız günümüz yaşantısında sorgulanan pornografik imgenin anlam dünyamız üzerindeki etkileri de araştırma konusudur. İmgeyi var kılanın bakış açımız olduğu ön kabulüyle, pornografik bakışın koşullanma sürecini analiz etmek çalışmanın amaçları arasındadır. Bakış mefhumunu hem öznenin (kendilik), hem de nesnenin (ötekilik) bakışı zemininden tartışan bu araştırma, inşa edilen kendilik oluşumu problemi hakkında söylemler barındırarak özneden taraf konuma yerleşecektir. Yöntem olarak görsel sanatlar alanından bu tez kapsamında araştırılan pornografik imgeye imkân tanıyan sanat nesneleri örnek olarak incelenecektir. Pornografiye izin vermeyen sanat nesneleri de gerekçelendirilerek çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu çalışma sanat eseri kontekstinde oluşturulan teorik söylem çerçevesinde sanat ve estetik ilişkisine dair eleştiri literatürüne katkı sağlamayı da istemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate how image, increasingly becoming pornographic, is justified through attribution of meanings and how it permeates works of art. The effects of pornographic image on our world of meaning in today's world where we are surrounded by visual stimuli, is also a topic of research. It also aims to analyze the processes that condition our pornographic gaze, with the presupposition that it is our point of view that makes the image exist. This study, which deals with the concept of gaze based on the gaze of the subject (the self) and that of the object (the other), situates itself on the side of the subject through a discourse of the problem of the construction of the self. As a method, artworks which exemplify pornographic imagery are examined in comparison to those that do not. This study also aims to contribute to the critical literature on the relationship between art and aesthetics within the framework of the theoretical discourse created in the context of the work of art.