Mezenkimal kök hücreden kanser-ilişkili fibroblast (KİF) eldesi ve Eksenel Sübstitüe Silisyum Ftalosiyanin ajanı ile fotodinamik terapi uygulaması
Acquisition of cancer-associated fibroblast (CAF) from mesenchymal stem cell and application of photodynamic therapy with Axally Substituted Silicon Phthalocyanine agent
  1. Tez No: 847675
  2. Yazar: BAHAR AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM GÖKSEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Kimya, Biology, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mezenkimal kök hücre, kanser-ilişkili fibroblastlar, mikro-çevre, kanser, fotodinamik terapi, Mesenchymal stem cell, cancer-associated fibroblasts, microenvironment, cancer, photodynamic therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kök Hücre ve Doku Yenilenmesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İnsan kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücrelerden (İKİ-MKH) tümör mikro-çevre elemanı olan kanser-ilişkili fibroblastlar (KİF) elde edilmesi ile in vitro tümör mikro-çevre modeli oluşturularak, bu mikro-çevre modeline ve ilaç dirençliliğine sahip üçlü negatif MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattına fotodinamik terapi (PDT) uygulanması. Yöntem: MDA-MB-231 hücre hattına hattına verilen besiyeri 24 saat sonra toplanıp 3000 rpm 5 dk santrifüj edilerek elde edilen besiyerinin İKİ-MKH'lere verilerek KİF elde edilmiştir. Elde edilen KİF'lerin western blot analizi protein tayini gerçekleştirilmiştir. KİF hücreleri, İKİ-MKH ve MDA-MB-231 hücrelerine in vitro PDT uygulaması yapılarak hücrelerin sitotoksisite, apoptoz, mamosfer deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: İKİ-MKH'lerden elde edilen KİF hücrelerinin protein ekspresyonları istenilen seviyelerdi görülmüştür. Sentezlenen hedefli PDT ajanı, KİF hücrelerine uygulanmış ve sitotoksisite analizinde hücrelerde sitotoksik etkisi görülmemiştir. MDA-MB-231 ve İKİ-MKH hücrelerinde sitotoksik etki görülmüştür. Sonuç: Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ilaç dirençliliğine sahip olduğu bilenen KİF hücreleri hedefli PDT uygulanmasına rağmen PDT ajanından etkilenmemiştir. Bu durum kanser tedavilerinde yaşanan başarısızlıklarda tümör mikro-çevresinin önemli bir rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Obtaining cancer-associated fibroblasts (CAFs), which can be tumor micro-environment elements, from human bone marrow-derived mesenchymal stem cells (hBM-MSC) and applying photodynamic therapy (PDT) to the drug-resistant triple negative MDA-MB-231 breast cancer cell line with these cells. Method: The medium given to the MDA-MB-231 cell line was collected after 24 hours and centrifuged at 3000 rpm for 5 minutes, and CAF was obtained by giving the medium obtained to the hBM-MSCs. Western blot analysis and protein determination of the obtained CAF were performed. Cytotoxicity, apoptosis and mammosphere tests of the cells were performed by in vitro PDT application to CAF cells, hBM-MSC and MDA-MB-231 cells. Results: Protein expressions of CAF cells obtained from hBM-MSCs were at desired levels. The synthesized targeted PDT agent was applied to CAF cells and cytotoxicity analysis did not show any cytotoxic effect on the cells. Cytotoxic effects were observed in MDA-MB-231 and hBM-MSC cells. Conclusions: According to the results obtained, CAF cells, which are known to have drug resistance, were not affected by the PDT agent, despite the application of targeted PDT. This demonstrated that the tumor microenvironment plays an important role in cancer treatment failures.