Ani kayıp ve beklenen kayıp yaşayanların yas ve bitmemiş işler değişkenleri açısından karşılaştırılması
Comparison of sudden loss and expected loss in terms of grief and unfinished business variables
- Tez No: 847731
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ani kayıp, Beklendik kayıp, Keder, Yas, Sudden death, Expected death, Grief, Mourning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırmanın amacı yakınlarını ani ve beklenen şekilde kaybeden bireylerin yas ve bitmemiş işler değişkenleri açısından karşılaştırılmasıdır. Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırma çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini 06.08.2021-10.08.2022 tarihleri arasında Google formlar üzerinden oluşturulan anket linkini, akıllı telefon ve sosyal medya uygulamaları aracılığıyla dolduran 317 katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Balcı Çelik (2006) tarafından geliştirilen“Yas Ölçeği”ve Cesur Soysal (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan“Kayıp Yaşantılarında Bitmemiş İşler Ölçeği-Kısa Form”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, ölçek puanlarının normal dağıldığı koşullarda bağımsız gruplar t testi ve ANOVA'dan; ölçek puanlarının normal dağılmadığı koşullarda ise mann-whitney u testinden, iki değişken arasındaki ilişkiyi ve yönünü bulgulamak için ise pearson korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ani kayıp yaşayan katılımcıların yas ve bitmemiş işler düzeyinin beklenen kayıp yaşayan katılımcıların yas ve bitmemiş işler düzeyinden istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Aynı zamanda kadınların yas düzeyinin erkeklerin yas düzeyinden istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Ani kayıplarda cenaze törenine katılanların yas ve bitmemiş işler düzeyinin cenaze törenine katılmayanların yas ve bitmemiş işler düzeyinden istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte katılımcıların yas ve bitmemiş işler düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu, merhuma olan yakınlığın yas ve bitmemiş işler düzeyi üzerinde anlamlı farklılık yarattığı, bitmemiş işler düzeyinin cinsiyetler arası anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiş ve bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this research is compare the bereaved people who cross expected and unexpected death in terms of grief and unfinished business. This research is comparison study that one of the quantitative research metods. Sample of research collected via google forms by smart phones, tablets, computer etc. between the dates 06.08.2021 to 10.08.2022. There are total 317 participants on the research. During the collection of data and study benefited from“Grief Scale”that developed by Mrs. Balcı Çelik (2006) and“Short Form Of Unfinished Business Scale On Lose Experience”that translated and converted by Mrs. Cesur Soysal (2019) . However in case of manual distribution“Independent Groups T Test”and“ANOVA”have applied for data analysis and in case of abnormal distribution benefited from“mann-whitney u test”. To determine relation and direction between two variable benefited from“Pearson Correlation Analysis”. As a result of the study it is observed that bereaved people who faced unexpected loss have statistically and meaningfully higher level of grief and unfinished business. In addition, it is observed that women have statistically more meaningful and higher level of grief. Also statistically it is concluded that not to attend on funeral activities cause meaningfully higher value of unfinished business. Attendees of funeral have higher level of grief And Unfinished bussines. However these findings have observed there is meaningful and positively directed relation between participants in terms of grief and unfinished business. In addition it is found that closeness to deceased creates meaningful difference interms of grief and unfinished business levels and findings have argued under constraints of literatures.