Sosyo materyal temsil ve yapılandırmacı bir yaklaşım olarak asemblaj sanatı
The art of assemblage as a socio-material representation and constructivist approach
  1. Tez No: 847742
  2. Yazar: CANDEREN BEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Asemblaj sanatı, asemblaj tekniği, hazır nesne, temsil, yapısalcılık, Art of assemblage, assemblage technique, ready made object, representation, structuralism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: 20.yüzyılda, sanat eserinin alınıp satılan bir mal oluşuna tepkiselliği ve sanatı tanıtma/benimsetme amaçlı performatifliği ile asemblaj sanatının, yalnız sanatçı açısından değil sanat alımlayıcısının duygu ve düşüncesini bükerek sanatın nesnelleşmesinin önünü açmış olması bakımından sosyolojik boyutları ile incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tez çalışması, 'betimsel araştırma yöntemi' ile geliştirilmiştir. Tezin yürütülmesinde veri toplama/ gözlemleme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin tasarım sürecine dahil edilebilirliği tartışılmış, resim ve/veya heykel disiplinleri ile bağdaşık bir sanatsal uygulama alanı yaratılmıştır. Bulgular: 1950 sonrası fikir ve sanat akımlarını benimsemiş sanatçıların eserlerinde karşımıza çıkan asemblaj, bir tür yöntem ya da etkinliğin bir parçası halinde sunulan resimheykel arası sanat formlarıdır. Klasik anlayışta, kütleselliği bakımdan gözlemleyeni için düşündürücü bir içeriğe sahip olmadığı iddia edilen heykel ile düz bir zemin üzerinde derinlik algısı yaratıp, ifadeyi güçlendirdiği kanısında olunan resmin anlatım olanaklarını benimseyipsınayan asemblaj sanatı, modern sanata özgü farklılaşmayı destekleyen sosyal bir fenomen ve davranış biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç: Asemblaj tekniği, 1960 sonrası sanatta doğacak çeşitliliğin habercisi olmuş, felsefik bir kavram haline gelmiştir. Alışılagelmiş kalıplar yerine farklı stilleri deneyen, ifade özgürlüğünü savunan sanatçı kitlesinin dönemin izlerini aktarma ve görünür kılma amacıyla, dışa vurmak istediği duygu ve düşüncelerle bağdaşık sanatsal temsil üretme biçimi olarak belirginleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the 20th century, it is aimed to examine the art of assemblage with its reactivity to the fact that the work of art is a commodity that can be bought and sold and its performativity for the purpose of promoting / adopting art, not only from the point of view of the artist, but also from the point of view of the fact that it has opened the way for the objectification of art by bending the emotions and thoughts of the art buyer, with its sociological dimensions. Method: The thesis was developed with the 'descriptive research method'. Data collection/observation technique was used in the execution of the thesis. The inclusion of the obtained data in the design process was discussed, and an artistic practice area compatible with painting and/or sculpture disciplines was created. Findings: Assemblage, which appears in the works of artists who adopted the ideas and art movements after 1950, is an art form between painting and sculpture presented as a part of a method or activity. In the classical understanding, the art of assemblage, which adopts and tests the expression possibilities of the sculpture, which is claimed not to have a thoughtprovoking content for the observer in terms of mass, and the painting, which is believed to create a perception of depth on a flat ground and strengthen the expression, it emerges as a social phenomenon and behavior that supports the differentiation specific to modern art. Results: The assemblage technique has become a philosophical concept, heralding the diversity that will emerge in art after 1960. It has become evident as a form of artistic representation that is compatible with the emotions and thoughts that the mass of artists, who try different styles instead of conventional patterns and defend the freedom of expression, in order to convey the traces of the period and make them visible.