Plazma hücre neoplazilerinde CD56 ve Siklin D1 ekspresyonunun diagnostik önemi, histomorfolojik ve klinik parametreler ile ilişkisi
Diagnostic significance of CD56 and Cyclin D1 expression in plasma cell neoplasms and its relationship with histomorphologic and clinical parameters
- Tez No: 847804
- Danışmanlar: PROF. DR. DİNÇ SÜREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Multiple myeloma, Plazma hücresi, Siklin D1, CD56, İmmünohistokimya, Kemik iliği, Multiple myeloma, Plasma cell, Cyclin D1, CD56, Immunohistochemistry, Bone marrow Keywords: Multiple myeloma, plasma cell, cyclin d1, CD56 immunohistochemistry, bone marrow
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu çalışmada Plazma Hücreli Neoplazilerde (PHN) CD56 ve Siklin D1 ekspresyonunu, tanısal değerlerini ve klinikopatolojik parametrelerle ilişkilerini araştırdık. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2017- Mart 2020 arasında kliniğimizde tanı alan: 16 Önemi Belirsiz Monoklonal Gamopati (MGUS), 9 Smouldering Plazma Hücreli Myelom (SMM), 143 Yeni Tanı Plazma Hücreli Myelom (YT-PHM) ve 84 Relaps/Refrakter Plazma Hücreli Myelom (RR-PHM) olmak üzere toplam 252 PHN ve hematolojik malignite saptanmayan 53 kontrol olgusuna ait kemik iliği biyopsisi dahil edilmiştir. Olguların arşivde bulunan H&E boyalı preparatları; CD138, CD38 CD56 ve Siklin D1 immünohistokimya (İHK) boyalı preparatları; Retikulin histokimyası ile boyalı preparatları yeniden değerlendirildi. YT-PHM 143 olguda, CD56 ve Siklin D1 İHK ekspresyonunun klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi incelendi. Bulgular: PHN olgularında CD56 ekspresyon oranı %57,1 (144/252); Siklin D1 ekspresyon oranı %31,3 (79/252) bulundu. Kontrol grubu için seçilmiş hematolojik malignite içermeyen Kİ biyopsilerindeki plazma hücrelerinde boyanma saptanmadı (p0,05). Siklin D1 ekspresyonu ile interstisyel patern (p=0,018) ile Siklin D1 negatifliği serum LDH düzeyi ile ilişkili bulunmuştur (p=0,015). Siklin D1 ekspresyonu ile yaş, cinsiyet, tümör volümü, histolojik evre, histolojik derece, kemik iliği fibrozis derecesi, Ig hafif zincir tipi, klinik evre (ISS evre serum albümin düzeyi; Sβ2M düzeyi, hiperkalsemi, renal yetmezlik ve anemi osteolitik lezyon arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızdaki sonuçlarda CD56 ve Siklin D1 ile bazı PHN olgularında boyanma izlenmiş olup düşük PH oranı bulunan PHN olgularının tanısında yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. CD56 ekspresyonu, İHK ve flow sitometri gibi düşük maliyetli ve kolay ulaşılabilir tetkikle değerlendirilebildiği için potansiyel biyobelirteç olmaya adaydır. CD56 ekspresyonunun retrospektif olarak kullanılabileceğini ve prospektif randomize çalışılmalarla değerlendirilmesinin hedefe yönelik tedavi seçeneklerinin de gelişimine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The scope of this study was to examine the expressions of CD56 and Cyclin D1 in plasma cell neoplams, investigate diagnostic value of them and their associations with clinicopathologic parameters. Materials and methods: This retrospective study included bone marrow biopsies (BMB) of 16 Monoclonal Gammopathy of Undetermined Significance (MGUS), 9 Smouldering Plasma Cell Myeloma (SMM), 143 New Diagnosis Plasma Cell Myeloma (ND-PHM) and 84 Relapsed/Refractory Plasma Cell Myeloma (RR-PHM); totaling 252 PHN cases and 53 cases negatif for hematolojik malignancy diagnosed in our clinic between January 2017 and March 2020. H&E stained slides; CD138, CD38, CD56 and Cyclin D1 immunohistochemistry (IHC) stained slides; Reticulin histochemistry stained slides of cases were re-evaluated. The relationship between CD56 and Cyclin D1 IHC expression and clinicopathologic parameters was analyzed in 143 cases of YT-PHM. Results: CD56 expression rate was 57.1% (144/252) and Cyclin D1 expression rate was 31.3% (79/252) in PHN cases. No staining was detected in plasma cells in BM biopsies selected for the control group, which were negatif for hematologic malignancy (p0.05). Cyclin D1 expression was associated with interstitial pattern (p=0.018) and Cyclin D1 negativity was associated with serum LDH level (p=0.015). No correlation was found between Cyclin D1 expression and age, gender, tumor volume, histological stage, histological grade, bone marrow fibrosis grade, Ig light chain type, clinical stage (ISS stage serum albumin level; Sβ2M level, hypercalcemia, renal failure and anemia osteolytic lesion (p>0.05). Conclusion: In our study, CD56 and Cyclin D1 staining was observed in some PHN cases and we think that it may be helpful in the diagnosis of PHN cases with low percent PCs. CD56 expression is a candidate to be a potential biomarker since it can be evaluated by low-cost and easily accessible tests such as IHC and flow cytometry. CD56 expression can be used retrospectively and its evaluation in prospective randomized studies will contribute to the development of targeted treatment options.