Maksiller posterior bölgede yerlestirilen farklı kron/implant oranına sahip implant destekli protezlerde meydana gelen kemik kaybının radyografik değerlendirilmesi
Radiographic evaluation of bone loss occuring in implant-supported prostheses with different crown/implant ratio
- Tez No: 847835
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER AKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik makasilla, fraktal analiz kısa implant, kuron/implant oranı, Atrophic maksilla, short implants, crown/implant ratio, fractal analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmamızda atrofik maksiller posterior bölgede diş eksikliklerinin giderilmesinde kullanılan kısa implantların artan kron/implant oranının peri implant kemik üzerine etkisi incelenmiştir. İmplantın çevresindeki kemik yapının değerlendirmesi için farklı yöntemler mevcuttur. Bunlardan biri olan fraktal analiz, implant uygulaması, kök kanal tedavisi ve bazı cerrahi işlemler sonrası trabeküler değişiklikleri belirlemede kullanılanmaktadır. Bu teknik ile karmaşık şekilleri tanımlamak için fraktal matematiği temel alan, fraktal boyut olarak ifade edilen sayısal değer elde edilir. Çalışma tasarımına uygun olan 40 hastanın panoramik radyografileri bu çalışmaya dahil edilmiştir ve kron/implant oranına göre 4 gruba ayrılmıştır. Hastaların protez uygulamasından hemen önce ve 1 sene sonraki panoramik radyografileri incelenerek retrospektif analizleri yapılmıştır. Kaydedilmiş panoramik radyografiler ImageJ programı içinde açılarak her implantın mezial ve distalinde standart olarak ROI'ler belirlenmiş, görüntü işleme prosedürleri sonrası fraktal analizleri yapılmıştır. FB değerlerindeki değişim guruplara göre değerlendirilmiştir. Kron/ implant oranın 2'den buyuk olan grupta zaman içinde FB değerlerinde artış tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the effect of increasing crown/implant ratio of short implants used in the elimination of tooth deficiencies in the atrophic maxillary posterior region on peri-implant bone was investigated. There are different methods for the evaluation of the bone structure around the implant. One of them is fractal analysis, which used to evaluate the trabecular changes after the implant, root canal treatment and surgery. With this technique, numerical value, which is based on fractal mathematic, is obtained to define the complex shapes and which is expressed as fractal dimension. Panoramic radiographs of 40 patients who were suitable for the study design were included in this study and were divided into 4 groups according to the crown/implant ratio. Panoramic radiographs of the patients were examined just before and one year after the prosthesis application and retrospective analyzes were made. Panoramic radiographs were opened in the ImageJ program, standard ROIs were determined in the mesial and distal of each implant, and fractal analyzes were performed after image processing procedures. The change in FB values was evaluated according to the groups. In the group with a crown/implant ratio greater than 2, an increase in FB values was detected over time.