48-72 aylık çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimi ve prososyal davranışlarının incelenmesi
Examining 48-72 months of children's investigation of digital game addiction tendency and prosocial behaviors
  1. Tez No: 847836
  2. Yazar: YAĞMUR DERİNALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BEKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, Prososyal Davranış, Bağımlılık
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Araştırmada 48-72 aylık çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimi ve prososyal davranışlarını incelemek amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma modellerinden betimsel nitelikli tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Van ili Tuşba ilçe merkezinde bulunan MEB'e bağlı resmi bağımsız anaokullarına devam etmekte olan 48-72 aylık 315 çocuk ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Dijital Oyun Bağımlılık Eğilimi Ölçeği (DOBE)”ve“Okul Öncesi Prososyal Davranış Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda araştırmaya katılan çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimlerinin az düzeyde olduğu bulgulanmıştır. Çocukların Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Dijital Oyun Bağımlılık Eğilimi Ölçeği (DOBE) toplam puanları cinsiyet, küresel salgın öncesi dijital araç kullanım süresi ve küresel salgın süresince dijital araç kullanım süresine göre anlamlı farklılık gösterirken; yaş doğum sırası, kardeş sayısı, okul öncesi eğitime devam süresi, dijital araca sahip olma durumu, anne-baba öğrenim durumu, anne-baba çalışma durumu ve ebeveynlerin dijital araçlara yönelik tutumlarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Çocukların prososyal davranışlarına ilişkin elde edilen sonuçlarda en yüksek ortalamaya“paylaşma”ve en düşük ortalamaya“empati”faktörünün sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Çocukların Okul Öncesi Prososyal Davranış Ölçeği toplam puanları anne çalışma durumu ve yaşa göre anlamlı farklılık gösterirken; anne-baba öğrenim durumu, kardeş sayısı, doğum sırası, cinsiyet, okul öncesi eğitime devam süresi, küresel salgın öncesi dijital araç kullanım süresi, küresel salgın sürecinde dijital araç kullanım süresi, baba çalışma durumu, ebeveynlerin dijital araçlara yönelik tutumları ve dijital araca sahip olma durumuna göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Dijital Oyun Bağımlılık Eğilimi Ölçeği (DOBE) toplam puan ve alt faktörleri ile Okul Öncesi Prososyal Davranış Ölçeği toplam puan ve alt faktörleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the digital game addiction tendency and prosocial behavior of 48-72 month old children. The research was carried out with a descriptive survey model, one of the quantitative research models. The study group consists of 315 children aged 48-72 months and their parents, who attend official independent kindergartens affiliated with the Ministry of Education in the Tuşba district center of Van province in the 2020-2021 academic year.“Personal Information Form”,“Digital Game Addiction Tendency Scale for Preschool Children (DOBE)”and“Preschool Prosocial Behavior Scale”were used as data collection tools in the research. As a result of the research, it was found that the children who participated in the study had low levels of digital game addiction tendencies. While the total scores of the Digital Game Addiction Tendency Scale for Preschoolers (DOBE) differ significantly according to gender, duration of digital tool use before the global epidemic, and duration of digital tool use during the global epidemic; There is no significant difference according to age, birth order, number of siblings, duration of attendance at pre-school education, digital device ownership, parents' education level, parents' working status and parents' attitudes towards digital tools. In the results obtained regarding children's prosocial behaviors, it was revealed that the“sharing”factor had the highest average and the“empathy”factor had the lowest average. While children's Preschool Prosocial Behavior Scale total scores differ significantly according to mother's employment status and age; parents' education level, number of siblings, birth order, gender, duration of attendance at pre-school education, duration of digital device use before the global epidemic, duration of digital device use during the global epidemic, father's working status, parents' attitudes towards digital tools and ownership of digital tools. There is no significant difference depending on the situation. It was concluded that there is no significant relationship between the total score and sub-factors of the Digital Game Addiction Tendency Scale for Preschool Children (DOBE) and the total score and sub-factors of the Preschool Prosocial Behavior Scale