İmmunsupresif tedavi alan ve almayan Primer IgA Nefropati hastalarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of Primary IgA Nephropathy patients with and without immunosuppressive therapy
  1. Tez No: 847916
  2. Yazar: SATI BURCU ÇETİN GÜNCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ORUÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IgA nefropatisi, immunsupresif tedavi, renal sağkalım, IgA nephropathy, immunsuppresive therapy, renal survival
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
IgA nefropatisi dünya genelinde en sık görülen primer glomerülonefrittir. Hastaların % 15 - 20'sinde ilk 10 yıl içerisinde, %30-40'ında 20 yıl içerisinde son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmektedir. 50 yılı aşkın süre önce tanımlanmış olsa da tedavisi konusunda henüz kesinleşmiş bir rejim yoktur. Bu konuda yapılmış kapsamlı çalışmaların sonuçları birbiri ile çelişkilidir. Biz bu çalışmada IgAN tanılı hastaların immunosupresif tedavi alıp almama durumlarının hastalık progresyonunu nasıl etkilediğini, yıllara göre karşılaştırmalı seyrini, immunosupresif tedavinin sağlayabileceği yararları ve neden olabileceği yan etkileri gözlemlemeyi amaçladık. Çalışmamızda 01.01.2005 - 31.12.2021 yılları arasında böbrek biyopsisi ile IgA nefropatisi tanısı almış 140 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Takip süresi 12 aydan uzun süre olan 91 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 60'ı immunsupresif tedavi almıştı, 31'i almamıştı. Çalışmamızda immunsupresif tedavi (IST) alan grup daha yüksek progresyon riskine sahipti, tanı anında kreatinin, üre ve proteinüri değerleri daha yüksekti, tGFH, albümin ve total protein değerleri daha düşüktü. IST' nin remisyona ve renal sağkalıma etkisi saptanmazken, proteinürisi daha fazla olan ve tGFH'i daha düşük olan hastalarda, proteinürisi daha az ve tGFH'i daha yüksek olan hastalara benzer renal sağkalım ve remisyon oranları elde edildiğinin de göz ardı edilmemesi gerekir. Bundan dolayı bu hastalarda IST kararı verilirken en yüksek progresyon riskine sahip hastaların seçilmesi daha iyi olabilir. IST grubunda en sık görülen yan etki diyabetes mellitus oldu, IST ilişkili ölüm bildirilmedi, %10,53 oranında ciddi enfeksiyon görüldü. IST'nin renal sağkalımda etkinliğini gösteren, IST kararı verilecek hastaların seçimi ve öngörülebilir yan etkilerin değerlendirilerek tedavi başlanmadan alınabilecek tedbirler hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
IgA nephropathy is the most common primary glomerulonephritis worldwide. End-stage renal failure (ESRD) develops in 15-20% of patients within the first 10 years and in 30-40% within 20 years. Although it was defined more than 50 years ago, there is still no definite regimen for its treatment. The results of comprehensive studies on this subject are contradictory. In this study, we aimed to observe how immunosuppressive treatment or not affects the disease progression of patients diagnosed with IgAN, the comparative course over the years, the benefits that immunosuppressive treatment may provide and the side effects that it may cause. In our study, 140 patients diagnosed with IgA nephropathy by renal biopsy between 01.01.2005 and 31.12.2021 were retrospectively evaluated. 91 patients with a follow-up period longer than 12 months were included in the study. Of the patients, 60 had received immunosuppressive therapy and 31 had not. In our study, the group receiving immunosuppressive therapy (IST) had a higher risk of progression, higher creatinine, urea and proteinuria values at the time of diagnosis, and lower eGFR, albumin and total protein values. While IST had no effect on remission and renal survival, it should not be ignored that patients with more proteinuria and lower eGFR had similar renal survival and remission rates to patients with less proteinuria and higher eGFR. Therefore, it may be better to select patients with the highest risk of progression when deciding on IST in these patients. The most common adverse event in the IST group was diabetes mellitus, no IST-related deaths were reported, and 10.53% had serious infections. More studies are needed to demonstrate the efficacy of IST in renal survival, to select patients for IST, and to evaluate predictable side effects and precautions that can be taken before treatment is initiated.