Arazi toplulaştırma uygulamalarında sosyo ekonomik yapı özellikleri ve benimsemeyi etkileyen faktörlerin etkinliği
Socio economical and stuructural characteristics and the effect of factors affecting the adoption of the land consolidation applications
  1. Tez No: 84792
  2. Yazar: EROL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÜREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, sosyo ekonomik yapı, benimseme, Land consolidation, socio economical structure, adoption
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET Doktora Tezi Arazi Toplulaştırma Uygulamalarında Sosyo Ekonomik Yapı Özellikleri ve Benimsemeyi Etkileyen Faktörlerin Etkinliği (Edirne - Uzunköprü Örneği) Erol ÖZKAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aydın GÜREL Jüri: Prof. Dr. Nurettin YILDIRAK Prof. Dr. İsmail Hakkı İNAN Doç. Dr. Aydın GÜREL A.Ü.Z.F. Tarım Ekonomisi Bölümü T.Ü.Z.F. Tanm Ekonomisi Bölümü T.Ü.Z.F. Tan m Ekonomisi Bölümü 1999, Sayfa: 214 Bu araştırmanın temel amacı; önemli bir tarımsal yatırım olan arazi toplulaştırma projelerinin kullanıcıları olan uygulanacağı yöre üreticilerince benimsenmesinin kolaylaştırılması ve yatırım öncesinde engel oluşturan bazı hususların içeriğinin belirlenmesidir. Hedef olarak da bu sorunlara çözümler üretilerek bu gibi yatırım projelerinin planlama ve uygulanmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Araştırma alanı, Trakya bölgesinde arazi toplulaştırma uygulamalarının yaygın olduğu Edirne Uzunköprü yöresindeki Doyran, Saçlımüsellim, Balabanköy, Balabankoru, Eskiköy, Kurttepe, Hamitli köyleridir. Araştırma projesi, bu köylerdeki toplulaştırma sahalarındaki arazi maliklerinin toplulaştırmayı isteyenler ve istemeyenleri arasından seçilen toplam 188 adet denek ile anket yapılarak yürütülmüştür. Köylere göre araştırma kapsamına alınarak anket uygulanan denekler tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Değerlendirmelerde; ilk önce yüzde dağılımlar ve çeşitli gruplamalardan yararlanılarak araştırma sahasının sosyo ekonomik, sosyo kültürel yapı özellikleri ve haberleşme davranışları belirlenmiştir. Ardından üreticilerin sosyo ekonomik, sosyo kültürel ve agroekonomik özellikleri ile haberleşme davranışlarının arazi toplulaştırma projelerinin benimsenmesine olan etkileri araştırılmıştır. Ayrıca kıyaslamalı gruplamalar halinde, toplulaştırma sonrası proje sahasında gerçekleşen tarımsal yapı değişikliği belirlenmeye çalışılmıştır. İstatistiksel analizlerde Khi-Kare bağımsızlık testi kullanılmıştır. Sonuçta; sosyo ekonomik özelliklerden; eğitim düzeyi, ailedeki otorite patemi, sosyal katılım endeksi (örgütçülük), empathy yeteneği, kredi kullanma davranışı etkili bulunmuştur. Haberleşme davranışlarından; yakın çevre ile iletişim, tarım kuruluşları ilgilileri ile iletişim düzeyi, tarımsal yayım çalışmalarına katılımı, gazete - televizyon gibi kitle iletişim araçlarından yararlanma düzeyi, tarım programlarına ilgisi vb. özellikler etkili bulunmuştur. Agroekonomik özelliklerden ise, sadece proje sahasındaki arazilerin parça sayısı etkili bulunmuştur. Toplulaştırmadan sonra işletme başına düşen parsel sayıları, dolayısıyla da yol mesafeleri önemli oranda azaldığı ve diğer yandan parsel genişlikleri arttığı için, özellikle makina işgücü gereksinmesinde belirgin düşme olmuştur. Buna bağlı olarak da işletme başına yakıt tüketiminde daha belirgin olmak üzere, tarımsal girdilerde önemli ölçüde azalma olduğu büyük oranda kabul görmektedir.
Özet (Çeviri)
n SUMMARY Ph. D. Thesis Socio Economical and Structural Characteristics and the Effect of Factors Affecting the Adoption of the Land Consolidation Applications Erol ÖZKAN Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Agricultural Economics Department Supervisor: Associate Prof. Dr. Aydın GÜREL Jury: Prof.Dr. Nurettin YILDIRAK Prof.Dr. ismail Hakkı İNAN Associate Prof.Dr. Aydın GÜREL Ankara University Trakya University Trakya University Agricultural Economics Depart. Agricultural Economics Depart. Agricultural Economics Department 1999, pp. 214 The main goals of this study were to prompt the land consolidation applications by the fanners and to determine characteristics of the main restriction factors. As a final target was aimed to find solutions of the problems existing in the process of planning and application of land consolidation. As an investigation area was chosen Edirne-Uzunköprü district of the Thrace region with a number of land consolidation application projects. The pool was taken by means of the interview with 188 land owners either willing or non willing the consolidation. The number of interviewees for each project was determined by the stratified random sampling method. The socio economical, socio cultural and structural characteristics of the investigated area as well as communication attitudes of the farmers were evaluated by using distribution rations of the answers. Following the evaluations mentioned above were determined the effects of the characteristics and communication attitudes of the farmers on land consolidation application. The structural changes of project area appearing after the process of land consolidation was also estimated. Chi squared test was used for the statistical evaluation of the data in the contingency tables. As a result it was determined that while the education level, decision making pattern in the family, empathy ability and attitude to use financial credits appeared to be most effective socio economical characteristics; the frequency of visits to the regional centres, communication level with the agricultural authorities, joining to the agricultural extension activities, the level of beneficial use of mass media devices as newspapers and TV and the interest to the agricultural programs appeared to be most important from the point of the communication attitudes. In the same time of all the agro economical characteristics only the parcel number in the project area was found as effective. It was estimated also that the average parcel number for a farm and machine power requirements decrease due to parcel size enlargement. It is widely accepted that as a consequence, the agricultural inputs, particularly that for oil requirement of the agricultural machinery, decrease following the land consolidation.