Mısır, ayçiçeği ve çekirdeklik kabak karışık ekimlerinde en uygun ekim deseninin belirlenmesi
Determination of.the best sowing pattern among the mixture combination of corn, sunflower and appetizer pumkin
  1. Tez No: 84793
  2. Yazar: TANER ÖZTUGRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL GENÇTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık ekim, mısır, ayçiçeği, çekirdeklik kabak. Alan Eşdeğer Oranı, Gelir Eşdeğer Toplamı, Verim Potansiyel Artımı
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MISIR, AYÇİÇEĞİ ve ÇEKİRDEKLİK KABAK KARIŞIK EKİMLERİNDE EN UYGUN EKİM DESENİNİN BELİRLENMESİ Taner ÖZTUGRAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Temel GENÇTAN Jüri: Prof. Dr. Temel GENÇTAN Prof. Dr. Sezen ŞEHİR ALİ Yrd. Doç. Dr. Nezihi SAĞLAM Bu araştırma 1998 yılında Edirne'nin Havsa ilçesi, Bostanlı köyünde üretici tarlasında yapılmıştır. Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen ayçiçeği, mısır ve çekirdeklik kabağın karışık ekim olanakları araştırılmıştır. En uzun bitki boyu mısır ve ayçiçeğinin yalın ekimlerinden elde edilmiştir. Çekirdeklik kabakta en uzun gövde ise 1 sıra çekirdeklik kabak+1 sıra mısır karışık ekim deseninden elde edilmiştir. En uzun koçan, 1 sıra mısır+1 sıra çekirdeklik kabak, en geniş tabla çapı, 1 sıra ayçiçeği+1 sıra çekirdeklik kabak; en geniş meyve çapı yalın çekirdeklik kabak karışık ekilisinden elde edilmiştir Dekara en yüksek verimler mısırda ve çekirdeklik kabağın yalın ekilişlerden, ayçiçeğinde 2 sıra ayçiçeği+2 sıra mısır karışık ekim deseninden sağlanmıştır. Alan Eşdeğer Oranı yönünden en iyi sonuç; 1 sıra ayçiçeği- 1 sıra çekirdeklik kabak ekilişlerinden elde edilmiştir. Bunu 2 sıra ayçiçeği+2 sıra mısır karışık ekimleri izlemiştir. Gelir Eşdeğeri Toplamı en yüksek değere; yalın çekirdeklik kabak ekilisinde ulaşılmıştır. Bunu, 1 sıra kabak+1 sıra mısır karışık ekimi izlemiştir. Potansiyel Artım Değeri yöünden mısır bitkisinde; enII yüksek değer 1 sıra mısır+1 sıra çekirdeklik kabak karışık ekiminden elde edilmiştir. Ayçiçeği bitkisinde; en yüksek değer 1 sıra ayçiçeği- 1 sıra çekirdeklik kabak karışık ekiminden elde edilmiştir. Çekirdeklik kabak bitkisinde ise; en yüksek değer 1 sıra mısır+1 sıra çekirdeklik kabak karışık ekiminden sağlanmıştır. Trakya Bölgesi için mısır-çekirdeklik kabak ve ayçiçeği-çekirdeklik kabak karışık ekimlerinin uygun olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Thesis of Master of Science DETERMINATION OF THE BEST SOWING PATTERN AMONG THE MIXTURE COMBINATION OF CORN, SUNFLOWER AND APPETIZER PUMKIN Taner ÖZTUGRAN Trakya University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Temel GENÇTAN Jury: Prof. Dr. Temel GENÇTAN Prof. Dr. Sezen ŞEHİRALİ Yrd. Doç. Dr. Nezihi SA?LAM This experiment was conducted in a farm in Bostanlı Village, Havsa of Edirne Province in 1998. In terms of introduction of some alternative growing systems, some mixture planting of sunflower, corn and appetizer pumkin whcih are all widely grown in Thrace Region was investigated. The tallest corn and sunflower plant were obtained from the crop grown without combination. The largest pumkin and the longest corn ear were obtained from combination of pumkin and corn, but grown in individual rows. The highest hull diameter in sunflower was obtained from combination planting of sunflower and pumkin in different rows. Among the combination mixtures made, the highest corn yield was obtained without combination, the highest sunflower yield was obtained from mixture planting 2 row corn and 2 row pumkin and the highest pumkin seed yield was obtained without combination. **i2$85j*