Endometrioid endometrial karsinom ve atipili hiperplazi/endometrioid intraepitelyal neoplazi olgularında PFK-P (Fosfofruktokinaz-platelet) ve PEA-15 (Phosphoprotein enriched in astrocytes-15kDa) ekspresyonunun önemi
The importance of PFK-P (Phosphofructokinase-platelet) and PEA-15 (Phosphoprotein enriched in astrocytes-15kDa) expression in cases of endometrioid endometrial carcinoma and endometrial atypical hyperplasia/endometrioid intraepithelial neoplasia
  1. Tez No: 848004
  2. Yazar: BALÇA BEGÜM CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ARIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: PFK-P, PEA-15, endometrioid endometrial karsinom, endometrioid intraepitelyal neoplazi, prognoz, PFK-P, PEA-15, endometrioid endometrial carcinoma, endometrioid intraepithelial neoplasia, prognosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Endometrial kanser, kadınlarda sık görülen kanserlerden biridir. Endometrial atipili hiperplazi/endometrioid intraepitelyal neoplazi (EAH/EIN) ise endometrial endometrioid karsinomun (EEK) prekanseröz lezyonudur ve ortak genetik değişiklikler içerir. PFK-P glikolizde görevli bir enzim olup hız kısıtlayıcı basamakta yer alır. PEA-15, hücre büyümesi ve metabolizması üzerinde etkileri olan ölüm efektör domain ailesi üyesidir. Kanserlerde PFK-P ve PEA-15'in ekspresyonun arttığı, sağkalım ile ilişkili olduğu bildirilmektedir. Çalışmamızda normal endometrium, EAH/EIN ve EEK gruplarında immünohistokimyasal olarak PFK-P ve PEA-15 ekspresyonunun farklı olup olmadığının belirlenmesi amaçlandı. Ek olarak, karsinom olgularında ekspresyon düzeyinin prognostik faktörler ile ilişkilisinin ortaya konması hedeflendi. Çalışmaya 2010-2015 yılları arasında EEK tanısı almış hastalar dâhil edildi. Küretaj materyalinde EAH/EIN, rezeksiyonunda EEK tanısı alan 32 hasta ile neoplazi dışı nedenle opere edilen 19 hastanın histerektomi materyalleri kontrol grubu olarak dâhil edildi. EEK grubunda PFK-P ekspresyonu EAH/EIN ve normal endometriuma göre daha yüksekti. PFK-P'nin karsinomlarda yüksek ekspresyonu karsinogenezde rol oynadığını düşündürmektedir. EAH/EIN'lerde PEA-15 boyanan tümöral hücre yüzdesi karsinoma göre daha düşüktü. PFK-P ve PEA-15 ekspresyon düzeyi EEK olgularında klinikopatolojik özellikler ve sağkalım ile ilişkili değildi. PFK-P ve PEA-15 ekspresyonunun karsinogenez sürecindeki rolünün ortaya konması ve prognostik öneminin belirlenmesi için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer is one of the most common cancers in women. Endometrial atypical hyperplasia/endometrioid intraepithelial neoplasia (EAH/EIN) is a precancerous lesion of endometrial endometrioid carcinoma (EEC) and shares common genetic alterations. PFK-P is an enzyme involved in glycolysis and is involved in the rate-limiting step. PEA-15 is a member of the death effector domain family with effects on cell growth and metabolism. Increased expression of PFK-P and PEA-15 in cancers has been reported to be associated with survival. In our study, we aimed to determine whether PFK-P and PEA-15 expression is different in normal endometrium, EAH/EIN and EEC groups immunohistochemically. In addition, we aimed to determine the relationship between the expression level and prognostic factors in carcinoma cases. Patients diagnosed with EEC between 2010 and 2015 were included in the study. Hysterectomy materials of 32 patients diagnosed as EAH/EIN in curettage material, EEC in resection and 19 patients operated for non-neoplastic reasons were included as control group. PFK-P expression was higher in the EEC group compared to EAH/EIN and normal endometrium. High expression of PFK-P in carcinomas suggests a role in carcinogenesis. The percentage of tumoral cells staining for PEA-15 was lower in EAH/EIN compared to carcinoma. PFK-P and PEA-15 expression levels were not associated with clinicopathologic features and survival in EEC cases. Additional studies are needed to reveal the role of PFK-P and PEA-15 expression in the carcinogenesis process and to determine their prognostic significance.