Effect of artificial intelligence in social media content creator
Yapay zekanın sosyal medya içerik oluşturucuya etkisi
  1. Tez No: 848071
  2. Yazar: SUFİAN BASSAM MOHAMMAD ZAPEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI ÇETİN GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, içerik oluşturma, sosyal medya, makine öğrenmesi, insan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezin temel amacı, yapay zekanın sosyal medya içerik oluşturmada oynadığı rol hakkında daha derin bir anlayış geliştirmek ve bu konuda daha derin bilgiler edinmektir. Bunun için iki temel soru formüle ettik: Yapay zekanın gerçekte ne kadar yaratıcılığı var? Ve yapay zekanın içerik oluşturmada oynadığı rol nedir? Bu sorular için veri toplama yöntemi olarak çevrimiçi anket seçtik. Farklı ülkelerden katılımcılardan veriler, 9 Kasım 2022 ile 3 Ekim 2023 tarihleri arasında toplandı. Tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler kullanıldı. Araştırmanın sonuçları, yapay zekanın (AI) sosyal medya içeriği oluşturmada istatistiksel olarak önemli bir etkiye sahip olduğunu desteklemektedir. Katılımcıların yaptığı seçimler, onların ezici bir çoğunlukla insan tarafından üretilen içeriklere göre AI tarafından üretilen içerikleri tercih ettiklerini göstermiştir. Çalışma katılımcılarının tercihleri ve algılarına dayanarak, AI'ın insanlardan veya sosyal medya içerik üreticilerinden daha yaratıcı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar, AI'ın sosyal medya içerik oluşturma endüstrisini nasıl etkileyebileceği ve hatta tamamen değiştirebileceği konusunda önemli etkilere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to develop a deeper understanding and to gain deeper knowledge about the role of artificial intelligence in social media content creation. In order to make it precise, we have formulated two underlying questions: How much creativity does artificial intelligence really possess? And what is the role of artificial intelligence in content creation? For these questions we have chosen online questionnaire for data collection. Data were gathered from respondents from different countries between November 9, 2022, and October 3, 2023. We have used descriptive and inferential statistics. The research's results support that artificial intelligence (AI) has a statistically significant influence on the creation of social media content. The choices made by the participants showed that they overwhelmingly preferred AI-generated content over human-generated content. Based on the preferences and perceptions of the study participants, it is concluded that AI is more creative than humans or social media content creators. These results have implication on how AI may impact and even completely change the social media content creation industry.