Başlangıç mine lezyonlarının tedavisinde farklı florid verniklerinin remineralizasyon özelliklerinin In Vitro olarak incelenmesi
In Vitro analysis of remineralization properties of various fluoride varnishes on initial enamel lesions
  1. Tez No: 848082
  2. Yazar: KARDELEN BEŞKARDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ GÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: diş çürükleri, diş demineralizasyonu, diş remineralizasyonu, diş çürüğünü önleyici ajanlar, topikal florürler, dental caries, tooth demineralization, tooth remineralization, cariostatic agents, topical fluorides
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmada, başlangıç mine çürüklerinin tedavisinde altın standart olan geleneksel fluorid verniklerine alternatif olabilecek iki farklı formülasyondaki fluorid verniğinin remineralizasyon özelliklerinin geleneksel bir vernik ile karşılaştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çekilmiş üçüncü büyük azı dişlerinden elde edilen örneklerde yapay başlangıç çürük lezyonları oluşturuldu. Örnekler rastgele 3 gruba ayrıldı (n=10); Grup 1: %5 NaF verniği: Duraphat, Grup 2: Derin penetrasyonlu iki aşamalı fluorid verniği: Tiefenfluorid, Grup 3: Rezin modifiye cam iyonomer (RMCI) esaslı ışıkla polimerize olan vernik: Clinpro XT. Sağlıklı (T0), demineralize (T1), vernik uygulaması sonrasında 2 hafta (T2) ve 6 hafta (T3) pH döngüsüne tabi tutulmuş örnek yüzeylerinde, Vickers mikrosertlik analizi, DIAGNOdent lazer floresans ölçümü, SEM/EDS element analizi yapılarak remineralizasyon değerlendirildi, SEM ile yüzey topografileri incelendi. Bulgular: İki haftalık remineralizasyon bulgularında gruplar arasında herhangi bir farklılık saptanmadı. Altıncı haftada Tiefenfluorid grubunda kaydedilen mikrosertlik geri kazanımı ve Ca konsantrasyonlarının Duraphat grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. Clinpro XT vernik grubunda 6. haftada anlamlı düzeyde yüksek F konsantrasyonu gözlendi. İki ve altıncı haftalar arasındaki lazer floresans farkları Clinpro XT grubunda anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Sonuç: RMCI esaslı fluorid verniği ve derin penetrasyonlu fluorid verniği, başlangıç mine lezyonlarının tedavisinde geleneksel fluorid verniklerine alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir; ancak verniklerin yüzey altı lezyon üzerindeki etkilerinin anlaşılabilmesi için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This in vitro study aimed to assess the effectiveness of two alternate formulations of fluoride varnishes for remineralizing initial enamel caries. These formulations were compared to conventional fluoride varnishes, which are considered as gold standard for initial caries treatment. Materials and Method: Artificial early caries lesions were produced in specimens obtained from extracted third molars. The specimens were randomly divided into 3 groups (n=10); Group 1: 5% NaF varnish: Duraphat, Group 2: Two-step deep- penetrating fluoride varnish: Tiefenfluorid, Group 3: Resin modified glass ionomer (RMGI) based light-curing varnish: Clinpro XT. Initial (T0), demineralized (T1), 2 weeks (T2), and 6 weeks (T3) remineralized specimens were evaluated by Vickers microhardness analysis, DIAGNOdent laser fluorescence measurement, SEM/EDS elemental analysis, and the surface topography was examined using SEM. Results: There were no significant differences between the groups in the two- week remineralization measurements. However, at week six, the Tiefenfluoride group demonstrated significantly higher microhardness recovery and surface Ca concentrations compared to Duraphat. The F concentration was significantly higher in the Clinpro XT varnish group at week six. Additionally, the Clinpro XT group showed significantly higher laser fluorescence changes between weeks two and six. Conclusion: RMGI-based fluoride varnish and deep-penetrating fluoride varnish can be used as an alternative to the conventional fluoride varnishes for treating initial enamel lesions, but further studies are needed to clarify the effects of the varnishes on the subsurface lesion.