Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan bireylerde internet kullanımı ve gelişmeleri kaçırma korkusu ile ilişkili etmenler
Factors related to internet use and fear of missing advances in individuals with Obsessive Compulsive Disorder
- Tez No: 848081
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, dürtüsellik, gelişmeleri kaçırma korkusu, obsesif kompulsif bozukluk, problemli internet kullanımı, Addiction, fear of missing out, impulsivity, obsessive compulsive disorder, problematic internet use
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmayla Obsesif Kompulsif Bozuklukta F.o.M.O., problemli internet kullanımı ve ilişkili olabilecek durumların birbirleri ile bağlantılı olup olmadığının incelenmesi hedeflenmiştir. YÖNTEM: Bu çalışma 01.06.2022-01.06.2023 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki 50 O.K.B. hastası ile bu hastalarla aynı yaş, cinsiyet ve öğrenim durumu özelliklerine sahip kontrol grubu ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 18-65 yaş aralığında 100 kişi (kadın n=68, erkek n=32) katıldı. Verilerin toplamasında“Sosyodemografik veri formu”, ''Yapılandırılmış klinik görüşme formu (S.C.I.D.-5/C.V.)“Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y.B.O.K.Ö.)”,“Gelişmeleri Kaçırma Korkusu ölçeği”,“Barratt Dürtüsellik ölçeği”, ''Bağımlılık Profili İndeksi'', ''Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği (P.İ.K.O.) kullanıldı. Veriler S.P.S.S. 22 programı kullanılarak incelendi. BULGULAR: Hasta grubunda çalışmıyor olma ve gelir düzeyinin düşük olması durumu arasındaki ilişki anlamlı tespit edildi. Hasta grubunda Twitter kullanımı anlamlı derecede düşük saptandı. O.K.B. grubunda Barratt Dürtüsellik ölçeği puanları ve Bağımlılık Profili İndeksi puanları anlamlı derecede yüksek tespit edildi. Obsesif Kompulsif Bozukluk grubunda F.o.M.O. puanları ile Barratt Dürtüsellik ölçeği skorları birbirleri ile korele saptandı. Kontrol grubunda F.o.M.O. sosyal medya ve haberleşme için internet kullanımı ile ilişkili bulundu. Kontrol grubunda F.o.M.O. bir günde sosyal ağlarda harcanan vakit ile ilişkili tespit edildi. Hasta grubunda problemli internet kullanımı evli olmama ile ilişkili tespit edildi. SONUÇ: Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalarında F.o.M.O. için dürtüsellik ve internetin aşırı kullanımı; problemli internet kullanımı için de yalnız yaşıyor olmak ve ekran karşısında geçirilen süre önemli öngördürücülerdir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVES: This study aimed to examine the possible relationship between FoMO, problematic internet use and related conditions in Obsessive Compulsive Disorder. METHODS: This research was directed with 50 patients diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder, who were treated at Sakarya Training and Research Hospital between 01.06.2022 - 01.06.2023, and a control group with the same age, gender and educational status as these patients. 100 people (female n=68, male n=32) between the ages of 18-65 participated in the study. In data collection,“Sociodemographic data form”,“Structured clinical interview form (SCID-5/CV), ”Yale Brown Obsession Compulsion Scale (YBOCS)“, ”Fear of Missing Out Scale“, ”Barratt Impulsivity Scale“, ”Addiction Profile Index" '', ''Problematic Internet Use Scale (PICO) was used. The data were examined using the SPSS 22 program. RESULTS: Being unemployed and low-income levels were found to be significantly higher in the OCD patient group. Twitter usage was found to be significantly lower in the patient group. Barratt Impulsivity scale scores and Addiction Profile Index scores were found to be significantly higher in the OCD group. A correlation was detected between FoMO scores and Barratt Impulsivity scale scores in the OCD group. In the control group, FoMO was associated with social media and internet use for communication. In the control group, FoMO was found to be associated with the time spent on social media per day. In the patient group, problematic internet use was discovered to be associated with not being married. CONCLUSION: Impulsivity and excessive internet use for FoMO in OCD patients; Living alone and excessive time spent in front of the screen are also important predictors of problematic internet use.