Strok hareketli püskürtme test tarayıcısı prototipinin tasarımı ve üretimi
Design and manufacturing of stroke motion spray test scanner prototype
- Tez No: 848110
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR SAYINCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Paternatör, tarayıcı, dağılım deseni, püskürtme memesi, Paternator, scanner, scatter pattern, spray nozzle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Amaç: Hidrolik ve pnömatik püskürtme sistemlerinin hacimsel dağılım düzgünlüğünü belirlemek amacıyla, mevcut paternatörlere alternatif olarak doğrusal yönde daimî strok hareketi yapan bir püskürtme tarayıcısı tasarlamak, üretmek ve ölçme yönteminin ilkeleri açısından doğrusal hareketli bir tarayıcının hem hidrolik hem de pnömatik püskürtme sistemlerinde alternatif olarak kullanılabilme potansiyelini araştırmaktır. Yöntem: Prototipi üretilen strok hareketli püskürtme tarayıcısında, beş farklı orifis çaplı konik hüzmeli meme, üç farklı nominal ölçüye sahip yelpaze hüzmeli meme ve üç farklı geometrik yapıya sahip pnömatik memelerin farklı işletme parametrelerinde püskürtme testleri gerçekleştirilmiş ve aynı testler standartlara uygun olarak üretilmiş mekanik bir paternatörde test edilerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Strok hareketli püskürtme tarayıcısı prototipinin geniş ölçüm tablası ve ayarlanabilir özellikteki strok aralığıyla geniş püskürtme açısına sahip hidrolik ve pnömatik memelerin püskürtme paternleri başarılı bir şekilde ölçülmüştür. Ölçme tekniği açısından püskürtme tarayısının sabit paternatörlerden bazı önemli avantajlara sahip olduğu kanaatine varılmış ve özellikle püskürtme sırasında oluşan hava türbülansının etkisiyle küçük çaplı damlacıkların da ölçüm tüplerinde toplanabildiği gözlemlenmiştir. Sonuç: Yürütülen denemeler sonucunda strok hareketli püskürtme tarayıcısının sabit paternatöre göre hacimsel dağılım düzgünlüğünü daha hassas olarak ölçtüğü ve farklı işletme parametreleriyle yürütülen denemelerde prototipin dağılım desenini belirleme beklentisini manidar ölçüde karşılayabildiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In order to determine the volumetric distribution uniformity of hydraulic and pneumatic spray systems, to design and produce a spray scanner that makes permanent stroke movement in the linear direction as an alternative to existing paternators and to investigate the potential of using a linear moving spray scanner as an alternative in both hydraulic and pneumatic spray systems in terms of the principles of the measurement method. Method: In the stroke motion spray scanner of which the prototype was produced, the spray tests of five different orifice diameter hollow cone nozzles, three different nominal sized flat fan nozzles and three different geometric structure pneumatic nozzles were carried out at different operating parameters, and the same tests were tested on a mechanical paternator produced in accordance with the standards and the results were compared. Findings: The spray patterns of hydraulic and pneumatic nozzles with wide spray angles were successfully measured with the wide measuring table and adjustable stroke range of the stroke-action the spray scanner prototype. It has been concluded that the spray scanner has some important advantages over stationary paternators in terms of measurement technique, and it has been observed that small-diameter droplets can also be collected in the measurement tubes, especially with the effect of air turbulence that occurs during spraying. Results: As a result of the experiments carried out, it was concluded that the stroke motion spray scanner measured the volumetric distribution uniformity more precisely than the stationary paternator and that it could significantly meet the expectations of determining the distribution pattern of the prototype in the experiments carried out with different operating parameters.