Tannik asit bazlı fitoterapinin kümülatif doksorubisin kaynaklı kardiyotoksisiteye karşı koruyucu kapasitesinin araştırılması
Investigation of the protective capacity of tannic acid based phytotherapy against cumulative doxorubicin-induced cardiotoxicity
  1. Tez No: 848190
  2. Yazar: GÜLDEMET KANSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİD CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Kardiyoloji, Genetics, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, Kardiyotoksisite, Kalp, Tannik asit, Sıçan Ocak 2024, 76 sayfa, Doxorubicin, Cardiotoxicity, Heart, Tannic acid, Rat January 2024, 76 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Doksorubisin (DOX) günümüz farklı malignitelerin tedavisi amacıyla kemoterapi rejimlerinde sıklıkla kullanılan antineoplastik bir ilaçtır. Ancak, kardiyotoksisite gibi ciddi yan etkileri ilacın kullanımını sınırlamaktadır. Bu nedenle DOX tedavisi kaynaklı kalp hasarını en aza indirebilmek için alternatif yaklaşımların belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında bir polifenol olan tannik asitin (TA) antioksidan metabolizma üzerinden DOX toksisitesine karşı etkisi incelenmiştir. Yöntem: Rastgele dört gruba (n=5) ayrılan sıçanlara 14 gün süresince DOX (6 doz, 3 mg/kg) ve TA (günlük 50 mg/kg) uygulandı. Kombine gruba (DOX+TA) ise eş zamanlı DOX ve TA uygulandı. Sıçanların kalp dokularında MDA ve GSH miktarlarının yanı sıra antioksidan metabolizma bileşenlerinin mRNA seviyleri ve enzim aktivite değişimleri incelendi. Bulgular: DOX'un kalp dokusunda GSH seviyesinde azalmaya MDA düzeyinde ise önemli bir artışa yol açtığı gözlendi. Antioksidan metabolizma üyelerinin (glutatyon peroksidaz, glutatyon-s-transferaz, katalaz, süperoksit dismutaz ve tiyoredoksin redüktaz) mRNA seviyelerinin DOX maruziyeti ile önemli seviyede baskılandığı, ancak TA'nın bu azalışı tersine çevirdiği gözlendi. Söz konusu bileşenlerin enzim aktivitelerinde de mRNA ifade seviyelerine paralel sonuçlar gözlendi. Sonuç: Kanser tedavisi gören hastaların yaşam kalitesinin korunması için ilaca bağlı yan etkilerin azaltılması oldukça önemlidir. Bulgularımıza dayanarak, bir antitümör ajanı olan DOX'un kalp dokusunda neden olduğu toksisitenin TA ile hafifletilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Doxorubicin (DOX) is an antineoplastic drug frequently used in chemotherapy regimens for the treatment of different malignancies. However, serious side effects such as cardiotoxicity limit the use of the drug. Therefore, alternative approaches need to be determined to minimize heart damage caused by DOX treatment. In this study, the effect of tannic acid (TA), a type of polyphenol, against DOX toxicity through antioxidant metabolism was examined. Method: The rats were randomly divided into four groups (n=5) and administered DOX (6 doses, 3 mg/kg) and TA (50 mg/kg daily) for 14 days. In the combined group (DOX+TA), DOX and TA were administered simultaneously. In addition to the amounts of MDA and GSH in the heart tissues of rats, mRNA levels and enzyme activity changes of antioxidant metabolism components were examined. Results: It was observed that DOX caused a decrease in GSH level and a significant increase in MDA level in heart tissue. It was observed that mRNA levels of antioxidant metabolism members (glutathione peroxidase, glutathione-s-transferase, catalase, superoxide dismutase and thioredoxin reductase) were significantly suppressed by DOX exposure, but TA reversed this decrease. Results parallel to mRNA expression levels were also observed in the enzyme activities of the components in question. Conclusion: It is very important to reduce drug-induced side effects to maintain the quality of life of patients receiving cancer treatment. Based on our findings, we considered that the toxicity caused by DOX as an antitumor agent in the heart tissue could be alleviated with TA.