Social media, youth and knowledge development: A research on Kerkuk University students
Sosyal medya, gençlik ve bilgi gelişimi: Kerkük Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma
- Tez No: 848236
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE YÜCESAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, bağımlılık, psikolojik sorun, bilgi geliştirme ölçeği, Social media, addiction, psychological problem, knowledge development scale
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Günümüzde yoğunlukla kullanılan kitle iletişim araçlarından biri olarak yeni medya ve sosyal medya hem bireysel iletişim hem de toplumsal iletişim açısından önemli bazı değişimlere sebep olmuştur. Sosyal medyanın kişisel gelişime katkısı olduğu kadar aşırı kullanımı sebebiyle çeşitli bağımlılık ve psikolojik sorunları beraberinde getirmektedir. Geleceğin mirasçıları olarak görülen ve üniversal bir eğitim çerçevesinde yetiştirilen gençliğin sosyal medyanın yararlı etkilerine maruz kalarak yetişmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde olumsuz etkileri sebebiyle geleceğe ilişkin umutlarda bu gidişattan etkilenecektir. Irak'ta Kerkük Üniversitesi örnekleminde ele alınan bu çalışma üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım durumları ve sosyal medyanın gençlerin kişisel gelişimlerine destek olup olmadığının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma 400 üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Betimsel bir araştırma olan bu araştırma tasarımında nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi ve karşılaştırma modelini kullanmıştır.Veri toplama tekniği olarak anket (çevrimiçi) kullanılmış olup, araştırmanın örneklemi olarak kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında uygulanan anket, öğrencilerin demografik özelliklerini kapsayan bölüm (5 madde), öğretmenlerin sosyal medya kullanımını kapsayan bölüm (9 madde) ve“Öğrencilerin sosyal medya (Facebook) bilgi farkındalıklarını ölçen ”Bilgi Geliştirme Ölçeği“ ölçeği.”Bilgi Geliştirme Ölçeği" ölçeği Sosyal Yönler (6 madde), Siyasi Yönler (5 madde), Ekonomik Yönler (5 madde), Spor Yönleri (5 madde), Bilimsel Yönler (6 madde) ve Eğlence Boyutu ve sohbet başlıklı bölümlerden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden hareketle; katılımcıların %99,5'inin sosyal medya kullandığı ve önemli bölümünün 4 saatten fazla sosyal medya kullandığı tespit edilmiştir. Yine araştırma sonuçlarından hareketle öğrencilerin, bilimsel, ekonomik, sosyal ve politik amaçlarla sosyal medya kullandığı tespit edilmiş olup öğrencilerin en fala TikTok ve Snapchat uygulamalarını tercih ettiği sosyal medya araçlarını kullanırken çoğunlukla mobil araçlardan yararlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, new media and social media, which are extensively used mass communication tools, have brought about significant changes in both individual and societal communication. While social media contributes to personal development, its excessive use can lead to various addictions and psychological problems. It is crucial for the youth, seen as the heirs of the future and raised within the framework of universal education, to grow up exposed to the beneficial effects of social media. Otherwise, the negative impacts may affect hopes for the future due to this trend. This study, conducted on a sample from Kerkuk University in Iraq, aims to determine the social media usage status of university students and whether social media supports the personal development of young people. The research, which is descriptive, used a survey (online) as the data collection technique and employed the survey method and comparative model as part of the quantitative research design. The study involved 400 university students, and a convenience sampling method was chosen for the sample selection.The survey conducted as part of the research consists of sections covering students' demographic characteristics (5 items), teachers' social media usage (9 items), and the“Information Development Scale”measuring students' social media (Facebook) knowledge awareness. The“Information Development Scale”consists of sections titled Social Aspects (6 items), Political Aspects (5 items), Economic Aspects (5 items), Sports Aspects (5 items), Scientific Aspects (6 items), and the Entertainment Dimension and Chat. Based on the data obtained from the research, it was found that 99.5% of the participants use social media, and a significant portion of them uses social media for more than 4 hours. Furthermore, the research results indicate that students use social media for scientific, economic, social, and political purposes. It was observed that students mostly prefer TikTok and Snapchat applications as social media tools and predominantly utilize mobile devices while using these platforms.