Türkiye'de ziyaret fenomeninin Kars Ebu'l-Hasan Harakani Türbesi örneğinde incelenmesi
Analyzing the phenomenon of visitation in Türkiye with the example of Kars Abu'l-Hasan Harakani tomb
  1. Tez No: 848248
  2. Yazar: ŞURANUR ARICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türbe, ziyaret fenomeni, Ebu'l-Hasan Harakani, Kars, Tomb, phenomenon of visitation, Ebu'l-Hasan Harakani, Kars
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırmanın amacı Türkiye'de önemli halk inançlarından biri olan türbe ziyareti fenomenini incelemek ve Ebu'l-Hasan Harakani türbesini ziyaret edenlerin dini tutum ve davranışlarını Din Sosyolojisi açısından analiz ederek alana bu konuda katkı sağlamaktır. Araştırmada yorumlayıcı fenomenoloji yöntemi kullanılmıştır. Mülakatlar Ebu'l-Hasan Harakani türbesini ziyaret eden kırk kişi ile yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılarak yapılmıştır. Mülakatlar içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri ile incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre Türkiye'de türbe ziyareti önceki yıllarda olduğu gibi varlığını sürdürmektedir ancak ziyaretçilerin türbeye geliş amaçları ve türbede gerçekleştirdikleri uygulamalar zaman içinde değişim göstermiştir. Türbe ziyareti ile ilgili batıl inançların yerini manevi ihtiyaçlar almış ve insanların maddi ve manevi sıkıntılarını türbeye gelerek anlatıp huzur buldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the phenomenon of tomb visits which is one of the important folk beliefs in Turkiye and to contribute to the field by analyzing the religious attitudes and behaviors of those who visit the tomb of Abu'l-Hasan Harakani in terms of Sociology of Religion. Interpretive phenomenology method was used in the research. The interviews were conducted using a semi-structured interview form with forty people who visited the tomb of Abu'l-Hasan Harakani.. The interviews were analyzed and interpreted using content analysis and descriptive analysis methods. According to the results of the research, visiting tombs in Turkiye continues to exist as in previous years but the purposes of visitors coming to the tomb and the practices they perform in the tomb have changed over time. Superstitious beliefs about visiting the tomb have been replaced by spiritual needs, and it has been observed that people come to the tomb to express their material and spiritual problems and find peace.