Theoretical and experimental investigation to calculate heat gain of multilayered walls by using rts method
RTS method kullanarak çok katmanlı duvarların ısı kazancını hesaplamak içın teorik ve deneysel inceleme
  1. Tez No: 848259
  2. Yazar: KHALIL HASSAN KHALIL KHALIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERDİN DANIŞMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ADİL ZAINAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Isı kazanımı, Çok Katmanlı Duvarlar, RTS, ASHRAE, MATLAB, Heat gain, Multilayered Walls, RTS, ASHRAE, MATLAB, Cooling load
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, çok katmanlı duvarlar ve çatılardaki ısı kazanımını hesaplamak için ASHRAE Radyant Zaman Serisi (RTS) yönteminin uygulanmasına derinlemesine odaklanmaktadır. Temel amacı, yaygın olarak kullanılan duvar yapılarının termal performansını değerlendirmek ve binalarda enerji verimliliğini ve termal konforu artırmak için içgörüler sunmaktadır. Çalışma, RTS yönteminin genel bir bakışla başlamakta ve etkili soğutma sistemlerini ve enerji yönetimi stratejilerini değerlendirmedeki önemini vurgulamaktadır. Eleştirel bir literatür taraması, ısı kazanımı hesaplamaları ve çok katmanlı duvar performansı üzerine önceki araştırmaları değerlendirerek, Irak'ın özgün bağlamında daha fazla araştırma ihtiyacını vurgulamaktadır. Bu aşamayı takiben, enerji tasarrufu yoluyla ısı kazancı azaltımına yönelik önemli makalelerin toplandığı, özetlendiği ve seçildiği bulgulara dayanarak bir test düzeneği tasarlanmıştır. Maliyet, etkinlik ve malzeme maliyetleri göz önüne alınarak tasarlanan test düzeneği, boyutları 115 x 100 x 100 cm olan küçük bir odadan oluşmaktadır ve her biri üç katmana sahip üç duvar (A, B ve C), iki katmanlı beton çatı ve çift camlı pencere/kapı içermektedir. Sıcaklık ölçümleri için K-tipi termokupl, veri kaydedici, sensörler, güç kaynağı ve SD-hafıza gibi araçlar kullanılmıştır. Sonraki aşama, çeşitli bina ve yalıtım malzemelerinin ısı kazanımı ve soğutma ihtiyaçlarının analizi, nicelendirilmesi ve test edilmesini içermektedir. Bu testlerden elde edilen sonuçlar derlenmiş, tartışılmış ve anahtar sonuçlar, avantajlar, dezavantajlar ve önleyici tedbirler belirlenmiştir. Yöntem bölümü, teorik çerçeve ve deneysel yaklaşımı detaylandırmış, RTS yöntemini kullanarak ısı kazanımını hesaplamak için MATLAB kodunun geliştirilmesini ve veri toplama için deneysel kurulumu açıklamıştır. Karşılaştırmalı analiz için ASHRAE RTS Prosedürü elektronik tablosu referans olarak kullanılmıştır. Çalışmadan çıkarılan temel sonuçlar şunlardır: Araştırma, güneş enerjisi faktörlerini, olay güneş akısı, güneş-hava sıcaklıkları, iletkenlik ısı kazançları, pencere güneş ısı kazancı ve duvarların genel bina termal verimliliği üzerindeki etkilerini analiz etmiştir. Bulgular, duvar katmanları arasında ısı kazanımı ölçümlerinde önemli farklılıklar olduğunu, güneş radyasyonu maruziyetinin etkilerini ve yalıtımın ısı kazanımını hafifletmedeki önemini vurgulamaktadır. RTS yönteminin çok katmanlı duvarlardaki ısı kazanımını tahmin etmek için güvenilir ve kesin bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır. Çalışmada kullanılan malzemelerin termal özellikleri, ısı kazanımı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İletkenlik, yoğunluk ve özgül ısı, hesaplamalarda hesaba katılmalıdır. Duvarlara düşen güneş radyasyonu, ısı kazanımındaki önemli bir rol oynamaktadır. Bu bilgilerin RTS yöntemine entegre edilmesi, ısı kazanımı tahminlerinin hassasiyetini artırır. Isı kazanımı, çok katmanlı duvarlardaki katmanların düzeni ve kompozisyonu tarafından önemli ölçüde etkilenir. Farklı duvar konfigürasyonları, farklı ısı transfer karakteristiklerine neden olabilir. Ayrıca, çok katmanlı duvarlardaki olay güneş akısının detaylı analizi, termal performansı optimize etmek için anahtar gözlemler sunar. Duvar B, sürekli olarak en yüksek olay akı alır, bu da doğrudan güneşe maruz kalma açısından belirgin bir maruziyeti gösterir. Duvarlar A ve C, olay akı seviyelerini orta seviyede alırlar, benzer güneş radyasyonu maruziyeti anlamına gelir. Çatı, en yüksek olay akısını kaydeder, bu da önemli güneş radyasyonu maruziyetini gösterir. Duvar B, doğuya (güneş doğuşu) baktığı için gün boyunca sürekli olarak en yüksek olay güneş akısını alır, bu da Duvarlar A ve C'ye göre daha yüksek bir güneş radyasyonu ve termal emilim derecesini ima eder. Solar akıdaki değişimler, Duvar B'nin pik saatlerde en yüksek dalgalanmaları yaşadığını, Duvar C'nin ise en az dalgalanmayı gösterdiğini gösterir. Pik güneş akısı zamanı, her duvar için farklıdır, bu da duvarların konumları ve güneş ışınlarının maruziyetindeki farklılıkları vurgular. Çalışma, MATLAB kodu ve ASHRAE elektronik tablosu ile duvar yönlendirmesinin etkisini inceleyerek duvar A'nın güneye baktığında en yüksek ısı kazancının elde edildiğini göstermektedir, bu da öğle saat 12:00 civarında 65 W'a kadar ulaşmaktadır. Bunun aksine, diğer üç yönde daha düşük ısı kazancı elde edilir, en fazla 52 W'a 14:30 civarında ulaşılır. Bu bulgular, olay güneş akısının varyasyonlarının ve duvar yönlendirmesinin ısı kazancı üzerindeki etkilerini dikkate alarak bina tasarımını optimize etme konusunda değerli içgörüler sunar. Çalışma, termal dinamiklerin anlayışımızı artırarak enerji verimli ve konforlu bina ortamlarının geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgulara dayanarak çeşitli öneriler ortaya çıkmaktadır. İlk olarak, duvar bileşenlerinin genel oda termal performansındaki önemi, güneş radyasyonu maruziyetini optimize etmek ve ısı kazancını en aza indirmek için yalıtım ve dikkatli yönlendirmenin gerekliliğini vurgular. Pencere tasarımı, hem güneş ısı kazanımı sınırlamalarını hem de yeterli gün ışığı alımını dikkate alarak ele alınmalıdır. Soğutma ihtiyaçlarının analizi, enerji verimli soğutma sistemlerinin uygulanması gerektiğini göstermektedir. Gece boyunca soğutma yükündeki azalış, serin saatlerde doğal soğutmanın kullanımının potansiyelini gösterir, bu da mekanik sistemlere ve enerji tüketimine olan bağımlılığı azaltabilir. Gelecekteki araştırmalar, güneşlik cihazlar, termal kütle ve HVAC sistem verimliliği gibi ısı kazancını etkileyen ek parametreleri ve değişkenleri inceleyerek çok katmanlı duvarların termal performansını daha kapsamlı bir şekilde anlamak için yapılmalıdır. Sonuç olarak, bu çalışma, ASHRAE RTS yönteminin çok katmanlı duvarlardaki ısı kazanımını değerlendirmedeki etkinliğini kapsamlı bir şekilde inceleyerek, Irak'taki binalarda termal performansı optimize etme konusunda pratik sonuçlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study delves into the application of the ASHRAE Radiant Time Series (RTS) method for calculating heat gain in multilayered walls within the context of Iraq. The primary objective is to assess the thermal performance of commonly used wall constructions, offering insights to enhance energy efficiency and thermal comfort in buildings. Commencing with an overview of the RTS method, the study highlights its significance in evaluating heat gain for effective cooling systems and energy management strategies. A critical literature review evaluates prior research on heat gain calculations and multilayered wall performance, emphasizing the necessity for tailored investigation in Iraq. This was followed by the collection, summarization, and selection of key papers related to energy savings through heat gain reduction. Based on these findings, a test rig was designed, considering cost, effectiveness, and material costs. The test rig, a small room of dimensions 115 x 100 x 100 cm, incorporated three walls (A, B, and C), each with three layers, a concrete roof of two layers, and a double-glazed window/door. Instruments such as K-type thermocouples, a data logger, sensors, a power supply, and SD memory were utilized for temperature measurements. The subsequent stage involved the analysis, quantification, and testing of heat gain and cooling requirements for various building and insulation materials. Results from these tests were compiled, and discussed, and key conclusions, benefits, drawbacks, and preventative measures were defined. The methodology section also detailed the theoretical framework and experimental approach. It introduced the development of a MATLAB code for computing heat gain using the RTS method and explained the experimental setup for data collection. The ASHRAE RTS Procedure spreadsheet served as a reference for comparative analysis. Detailed analysis of incident solar flux on multilayered walls offers key observations for optimizing thermal performance. Wall B consistently receives the highest incident flux, indicating pronounced exposure to direct sunlight. Walls A and C receive moderate levels of incident flux, suggesting comparable solar radiation exposure. The roof records the highest incident flux, signifying substantial solar radiation exposure. Wall B, facing east (sunrise), consistently garners the highest incident solar flux throughout the day, reflecting a higher degree of solar radiation and thermal absorption than Walls A and C. Variations in solar flux reveal Wall B experiences the highest fluctuations during peak hours, while Wall C exhibits the least variation. The time of peak solar flux varies for each wall, highlighting differences in positioning and solar irradiation levels. Further investigation into wall orientation using MATLAB code and ASHRAE spreadsheet indicates that when Wall A faces south, the highest heat gain is achieved, peaking at approximately 65 W around 12:00. In contrast, the other three orientations result in lower heat gain, with a maximum of 52 W at 14:30. These findings provide valuable insights for optimizing building design, considering the impact of incident solar flux variations and wall orientation on heat gain. The study enhances our understanding of thermal dynamics, contributing to the development of energy-efficient and comfortable building environments. The main conclusions drawn from the study are as follows; The research analyzed solar energy factors, including incident solar flux, sol-air temperatures, conduction heat gains, window solar heat gain, and sensible cooling load. The data underwent analysis to understand heat gain patterns in various wall layers and their impact on overall building thermal efficiency. The findings indicated significant differences in heat gain measurements across wall layers, emphasizing the effects of solar radiation exposure and the crucial role of insulation in mitigating heat gain. The RTS method was proven to be a dependable and precise method for estimating heat gain in multilayered walls. The thermal properties of the materials used in multilayered walls significantly impact heat gain. Conductivity, density, and specific heat must be accounted for in calculations. Solar radiation incident on walls plays a substantial role in heat gain. Incorporating solar exposure patterns into the RTS method enhances heat gain forecast precision. Heat gain is significantly influenced by the arrangement and composition of layers in multilayered walls. Different configurations result in varying heat transfer characteristics. There are several recommendations arising from the study. First, the importance of wall components to overall room thermal performance underscores the need for insulation and careful orientation to optimize solar radiation exposure and minimize heat gain. Window design should be approached with caution, considering both solar heat gain limitations and the need for adequate daylighting. The analysis of cooling requirements suggests implementing energyefficient cooling systems. The decreasing trend of the cooling load throughout the night suggests the potential for utilizing natural cooling during cooler hours, reducing reliance on mechanical systems and energy consumption. Future research should explore additional parameters such as external shading devices, thermal mass, and HVAC system efficiency to gain a more complete understanding of multilayered wall thermal performance. In conclusion, this study provides a thorough examination of the ASHRAE RTS method's efficacy in assessing heat gain in multilayered walls, with practical implications for optimizing thermal performance in Iraqi buildings.