İslam aile hukukunda akdin kuruluşu ve irade beyanı
Establishment of contract and declaration of will in Islamic family law
- Tez No: 848367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İrade beyanı, İcap, Kabul, Nikâh, Akit, Declaration of will, Offer, Acceptance, Marriage, Contract
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hazırladığımız bu tezde, İslam aile hukukunun temelini oluşturan nikâh akdinin sahih bir şekilde kurulabilmesi için rükünleri ve şartları ve aynı zamanda ağırlıklı olarak ilgili tarafların rızalarını ortaya koyan irade beyanı incelenmiştir. Tarafların evlilik akdi esnasında iradelerini (icap ve kabul) belirlemede herhangi bir istismarın olmaması için irade beyanı çeşitleri ve zaman sıygaları konuları da dikkatlice ele alınmıştır. Bu tez çalışmamız giriş, iki ana bölüm, sonuç ve kaynakça kısımlarından teşekkül etmektedir. Tezin giriş kısmı; tezin konusu, amacı ve önemi, yöntemi ve konumuzla ilgili literatür değerlendirmesini içermektedir. İslam Aile Hukukunda Akdin Unsurları ve Şartları adlı birinci bölümde; ailenin önemi, aile ve akit kavramları, in'ikad (kurulum) şartları, sıhhat şartları, nikâh akdinin nefȃz (yürürlük) şartları ve nikâh akdinin lüzum (bağlayıcılık) şartları konularıyla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Mezkûr konular incelenirken ağırlıklı Hanefi Mezhebi olmak üzere klasik dört mezhebe mensup alimlerin görüşlerine yer verilmiştir. Tezimizin ağırlıklı konusu olan İslam Aile Hukukunda Akdin Kuruluşunda İrade Beyanı adlı ikinci bölümde ise, irade beyanı ve irade beyanı çeşitleri zaman kipi farklılıkları dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmamızda temel klasik fıkıh kaynaklarının yanı sıra günümüzde çalışılmış konuyla ilgili kitap, tez vs. literatürden de istifade edilmiştir. Tezde yer alan görüşlerin kaynakları ilgili her sayfanın alt kısmında dipnot olarak gösterilmiştir. Sonuç kısmında ise tezde ulaşılan görüşler maddeler halinde verilmiştir. Tez, istifade edilen kaynakların sıralandığı kaynakça ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the principles and conditions for the valid establishment of the marriage contract, which forms the basis of Islamic family law, as well as the declaration of will, which reveals the consent of the relevant parties have been examined. To avoid any abuse in determining the will (offer and acceptance) of the parties during the marriage contract, the issues of declaration of will and time limits have also been carefully considered. This thesis study consists of an introduction, two main chapters, a conclusion, and a bibliography. The introduction of the thesis includes the subject, purpose, and importance of the thesis, method, and literature review related to our subject. In the first chapter titled Elements and Conditions of Contract in Islamic Family Law; General information is given about the importance of the family, the concepts of family and contract, conditions for establishment, health conditions, conditions for the validity of the marriage contract and the necessary (binding) conditions for the marriage contract. While examining the mentioned topics, the opinions of scholars from four classical sects, mainly the Hanafi Sect, were included. In the second chapter titled“Declaration of Will in the Establishment of a Contract in Islamic Family Law”, which is the main subject of our thesis, the declaration of will and the types of declaration of will are examined by taking into the tense differences. In our study, in addition to the basic classical fiqh sources, books, written theses, etc. sources were used. The sources of the opinions contained in the thesis are shown as references at the bottom of each relevant page. In the conclusion part, the opinions reached in the thesis are given in detail. The thesis ends with a bibliography listing the sources used.