Öykücü yönüyle Yıldız Ramazanoğlu
Yıldız Ramazanoğlu as a short story writer
- Tez No: 848385
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH HARMANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yıldız Ramazanoğlu, İslami öykü, kadın öykücü, siyasi öykü, Yıldız Ramazanoğlu, Islamic story, female storyteller, political story
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmada, günümüz edebiyatının önemli öykücülerinden olan Yıldız Ramazanoğlu'nun eserleri incelenerek yazarın öykücü yönü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, anlatıbilim yönteminin alt birimleri olan anlatıcı, kişi, olay, zaman, mekan gibi unsurlar yazarın öykülerine uygulanmıştır. Yazarın öykülerinde temas ettiği hususlar tespit edilmiş ve hem meseleleri ele alış tarzı hem de öykülerinde ortaya koyduğu yaklaşımlar araştırılmıştır. Ayrıca özellikle modernleşmenin getirdiği yeni şehirli yaşamın, başta kadınlar olmak üzere bireylerin üzerindeki etkisinin de öykülerde bir mesele olarak ele alındığı tespit edilmiştir. Ülkemizde geçmiş dönemlerde yaşanan bireysel hak ve özgürlükleri kısıtlayan uygulamaların Ramazanoğlu öykücülüğünde bir mesele olarak yer aldığı görülür. 1970'lerden itibaren kamusal hayata dahil olan Türk kadınlarının yapısında, görünüşünde, dünya görüşünde değişiklikler yaşanır. Dini referans alan ama aynı zamanda da eğitimli kadınların kamusal hayata dahil oldukları görülür. Ramazanoğlu öykücülüğünün çıkış noktasının bir ölçüde bu yeni kadın tipleri olduğu görülmüş ve çalışmamızda bu durumun sonuçları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the works of Yıldız Ramazanoğlu, one of the important storytellers of today's literature, were examined and the author's storyteller side was tried to be revealed. For this purpose, elements such as narrator, person, event, time and place, which are the sub-units of the narratology method, were applied to the author's stories. The issues touched upon by the author in his stories were identified, and both his style of handling the issues and the approaches he put forward in his stories were investigated. In addition, it has been determined that the impact of the new urban life brought by modernization on individuals, especially women, is also addressed as an issue in the stories. It is seen that the practices that restrict individual rights and freedoms in our country in the past are included as an issue in Ramazanoğlu's storytelling. Since the 1970s, there have been changes in the structure, appearance and worldview of Turkish women who have been involved in public life. It is seen that religious but also educated women are involved in public life. It has been seen that the starting point of Ramazanoğlu's storytelling is these new types of women, and the results of this situation are investigated in our study.