Empirical essays on energy economics
Enerji ekonomisi üzerine ampirik makaleler
  1. Tez No: 848475
  2. Yazar: BEGÜM AKÇORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE KANDEMİR KOCAASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat Balonu, Nedensellik, Petrol Fiyat Şoku, Karbon Piyasası, Enerji Piyasası, Sektörel İşsizlik, Price Bubbles, Causality, Oil Price Shocks, Carbon Market, Energy Market, Sectoral Unemployment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez enerji ekonomisi üzerine üç makaleden oluşmaktadır. Birinci bölümde, 2015 yılında Phillips ve arkadaşları tarafından geliştirilen GSADF testini kullanarak Avrupa'daki belirli hublarda gaz fiyat balonları tespit edilmektedir. Daha sonra, Filimonov ve Sornette (2013) tarafından geliştirilen LPPLS yöntemi ile Avrupa doğal gaz fiyat balonları karşılaştırılmaktadır. GSADF testinden elde edilen bulgular, en az sayıda fiyat balonunun TTF'te sonra da NBP'de oluştuğunu göstermektedir. LPPLS testi, hem TTF'nin hem de NBP'nin en az sayıda fiyat balonu sergilediğini ortaya çıkarmaktadır. Sonuçlarımıza göre doğal gaz fiyat balon dönemi tarihlerinin benzerliğinden dolayı Avrupa'da önemli derecede entegre bir doğal gaz piyasası olduğu tespit edilmektedir. İkinci bölümde, Shi ve diğerleri tarafından geliştirilen TVGC testini kullanarak AB ETS karbon fiyatları ve enerji fiyatları arasındaki nedensellik bağlantısı araştırılmaktadır. Ayrıca daha sonra nedensellik ilişkisine borsa fiyat verileri ve Jeopolitik Risk Endeksi dahil edilerek sonuçların değişip değişmediği tekrar incelenmiştir. Çalışmamız, fosil enerji fiyatları ile karbon fiyatları arasında özellikle 2016 sonrasında daha belirgin bir nedensellik ilişkisinin var olduğunu tespit etmektedir. Enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların karbon fiyatları üzerindeki etkisinin nedensellik ilişkisini arttırdığı ve dalgalanmalarında LNG miktar fazlası, petrol fiyatlarını etkileyen yaptırımlar, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı gibi faktörlerden kaynaklandığını göstermektedir. Son bölümde ise petrol fiyatı şoklarının Amerika Birleşik Devletleri sektörel işsizlik üzerindeki sonuçları, SVAR tekniği uygulanarak araştırılmaktadır. Bulgular, sektörel işsizliğin petrole bağlı şoklara verdiği yanıtta belirgin bir heterojenlik bulunduğuna dikkat çekmektedir. Talep kaynaklı petrol fiyat şokunun sektörel işsizlik üzerinde belirgin bir etkisinin olduğu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprises three essays on energy economics. In the first chapter, we focus on detecting gas price bubbles by employing the generalized sup ADF (GSADF) test by Phillips et al. (2015). We utilize the Log-Periodic Power Law Singularity (LPPLS) method established by Filimonov and Sornette (2013) as a robustness check in the European gas markets. The findings from the GSADF test indicate that TTF exhibits the fewest number of price bubbles, followed by NBP. LPPLS test reveal that both TTF and NBP exhibit the fewest numbers of price bubbles. We underscore a significant level of gas market integration, notably evident in the similarity of dates of the bubble period in the Europe. The second chapter determines the causal link among EU ETS carbon prices as well as energy prices by employing a time-varying causality test (TVGC) by Shi et al. (2020, 2018). The robustness of the results is checked including stock market data and the Geopolitical Risk Index. Our study reveals a more evident causal relation between fossil energy and carbon emissions, particularly after 2016. The results indicate variations in energy prices are triggered by factors like surplus LNG, sanctions affecting oil prices, the COVID-19 pandemic, political announcements, spike natural gas prices due to stock levels, and similar factors affect carbon prices. The final chapter, the outcomes of oil price shocks on sectoral unemployment are considered by applying a Structural Vector Autoregression (SVAR) technique in the U.S.. The findings note evident heterogeneity in the response of sectoral unemployment to the oil-related shocks.