Lactobacillus plantarum'un rumen sıvısına inokulasyonunun rumen fermantasyonu, kuru madde ve organik madde sindirilebilirliği ve metan üretimi üzerine etkilerinin in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmesi
Determination of the effects of lactobacillus plantarum inoculation into the rumen fluid on ruminal fermentation, dry matter and organic matter digestibility and methane production using in vitro gas production technique
  1. Tez No: 848537
  2. Yazar: TANER LEVENDOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYLAN AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: L. plantarum RC1.4, Rumen Sıvısı İnokulasyonu, İn Vitro Rumen Fermantasyonu, Metan Üretimi, L. plantarum RC1.4, Rumen Fluid Inoculation, In Vitro Rumen Fermentation, Methane Production
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, Lactobacillus plantarum'un rumen sıvısına inokulasyonu ile rumen fermantasyon parametreleri, in vitro rumen besin madde sindirilebilirliği ve rumen metan üretimine etkileri incelendi. İn vitro olarak yürütülmüş bu çalışmada kullanılan rumen sıvısı, kaba yem ağırlıklı beslenen 1 yaşlı rumen kanüllü erkek toklulardan sağlandı. Alınan rumen sıvısı Hohenhaim in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak ilgili parametreler bakımından test edildi. Araştırmada substrat olarak, %60 kaba (yonca) ve %40 konsantre yem içeren toplam rasyon karışımı (TMR) kullanıldı. Rumen sıvısına kırmızı yoncadan izole edilen Lactobacillus plantarum RC1.4, tek başına farklı dozlarda (106 cfu/200mg substrat, 108 cfu/200mg substrat, 1010 cfu/200mg substrat) ve canlı maya (Saccharomyces cerevisiae, 10⁷ cfu/200mg substrat) ile kombine edilerek inokule edildi. İnkübasyonun 3., 6., 12., ve 24. saatlerinde rumen fermantasyon parametreleri (pH, amonyak, laktik asit, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit, toplam uçucu yağ asitleri) ile inkünasyonun 24. saatinde toplam gaz üretimi (TGÜ), metan (CH4), in vitro organik madde sindirimi (İVOMS), mikrobiyal protein (MP) ve mikrobiyal protein sentezleme etkinlikleri (MPSE) incelendi. Araştırma sonucunda, L. plantarum RC1.4'ün 106cfu/200mg substrat dozunda inokulasyonunun, CH4 üretimini önemli miktarda düşürüken, IVOMS ve mikrobiyel protein üretiminde herhangi bir iyileştirme sağlamadığı; L. plantarum RC1.4'ün 1010cfu/200mg substrat dozunda inokulasyonunun ise CH4 üretimini düşürürken IVOMS'yi arttırdığı, ancak mikrobiyel protein üretimini düşürdüğü; her iki L. plantarum yoğunluğunun maya ile kombine edilmesinin mikrobiyel protein üretiminde bir iyileştirme sağlamadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Lactobacillus plantarum inoculation into rumen fluid on rumen fermentation parameters, in vitro rumen nutrient digestibility and rumen methane production were examined. The rumen fluid used in this in vitro study was obtained from 1-year-old rumen cannulated rams fed mainly roughage. The collected rumen fluid was tested for relevant parameters using the Hohenheim in vitro gas production technique. Total ration mixture (TMR) containing 60% rough (alfalfa) and 40% concentrate feed was used as the substrate in the study. Lactobacillus plantarum RC1.4, isolated from red clover, was inoculated to the rumen fluid at different doses alone (106 cfu/200mg substrate, 108 cfu/200mg substrate, 1010 cfu/200mg substrate) and combined with live yeast (Saccharomyces cerevisiae, 10⁷ cfu/200mg substrate). was inoculated. Rumen fermentation parameters (pH, ammonia, lactic acid, acetic acid, propionic acid and butyric acid, total volatile fatty acids) and, total gas production (TGU), and methane (CH4) at the 3rd, 6th, 12th and 24th hours of incubation. In addition, in vitro organic matter digestion (IVOMS), microbial protein (MP) and microbial protein synthesis activities (MPSE) were examined at 24th hour of incubation. As a result of the experiment, it was found that the inoculation of L. plantarum RC1.4 at a dose of 106cfu/200mg substrate significantly reduced CH4 production and did not provide any improvement in IVOMS and microbial protein production; inoculation of L. plantarum RC1.4 at a dose of 1010cfu/200mg substrate decreased CH4 production and increased IVOMS, but decreased microbial protein production; It was also determined that combining both the L. plantarum RC1.4 dosages with yeast did not provide an improvement in microbial protein production.