Auditory relations: A study of the soundscapes in Virginia Woolf's The Years and Between the Acts
İşitsel ilişkiler: Virginia Woolf'un Yıllar ve Perde Arası romanlarındaki işitsel peyzajlar üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 848564
  2. Yazar: ATABERK ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BİRLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: işitsel peyzaj, ses çalışmaları, işitme algısı, Yıllar, Perde Arası, soundscapes, sound studies, auditory perception, The Years, Between the Acts
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yirminci yüzyılda, dikkatli bir işitsellik gerektiren şehir deneyimi, dönemin teknolojik gelişmeleriyle birlikte duyusal deneyim paradigmalarında bir dönüşüme yol açarak insanların çevrelerini algılama ve onunla etkileşime girme biçimlerini şekillendirdi. Bu nedenle modernist edebiyatta yüksek bir işitsel farkındalık görülür. Virginia Woolf'un romanları bu farkındalığın bir örneğini teşkil eder. Woolf'un romanlarında sesler anlatının ayrılmaz bir parçası olarak daha geniş toplumsal yapılar ve dinamikler hakkında yorum yapar. Bu bağlamda, bu çalışma, Yıllar (The Years) ve Perde Arası (Between the Acts) romanlarındaki işitsel peyzajları inceleyerek, Woolf'un işitsel ilkeler aracılığıyla dünyayla farklı bağlantılar kurma biçimlerini ve farklı öznellik oluşumlarını nasıl tahayyül ettiğini tartışmayı amaçlar. Bu çalışma, Yıllar romanında sessizlik ve gürültü deneyimlerini ve işitsel bir benlik kavramının olasılığını tartışırken, Perde Arası romanında kakofoninin tahrip edici potansiyelini ve insan ile insan olmayanın iç içe geçmişliğini vurgulayan benzersiz bir işitsel farkındalık biçimini inceler. Sonuç olarak, iki romanda da işitsellik dünyayla dil dışı ilişkiler kurmaya olanak sağlayarak kahramanların bilinçlerini zenginleştirmekle kalmaz, aynı zamanda baskın kültürel düzene meydan okuyan alternatif ilişkilerin kurulmasını da mümkün kılar.
Özet (Çeviri)
In the twentieth century, the city experience that demands attentive ears, along with the technological advancements of the period, brought about a transformation in the paradigms of sensory experiences, shaping how people perceived and interacted with their environment. For this reason, a heightened auditory awareness can be discerned in modernist literature. Virginia Woolf's novels exemplify this awareness. In her novels, sounds are integral to the narrative, commenting on broader societal structures and dynamics. Within this context, this study aims to explore the soundscapes in Virginia Woolf's novels The Years (1937) and Between the Acts (1941), to discuss how, through auditory principles, Woolf imagines distinct modes of connecting with the world and different formations of subjectivities. In The Years, I discuss the implications of the experiences of silences and noises, as well as the possibility of the concept of an auditory“I.”Meanwhile, in Between The Acts, I discuss the subversive potential of cacophony, and a unique form of an auditory awareness, one that underscores the entanglement of the human and the nonhuman. Ultimately, it is argued that in both novels, auditory perception not only allows for establishing extra-linguistic relations with the world that enriches the consciousness of the characters, but it also makes it possible to form alternative relations that challenge the dominant cultural order.