Akademisyenlerin örgütsel bağlılık, özdeşleşme, iş tatmini ve işten ayrılma eğilimlerinin incelenmesi: Spor bilimleri alanında bir araştırma
Examining organizational commitment, identification, job satisfaction and job separati̇on of academicians: A research in the field of sport sciences
  1. Tez No: 848565
  2. Yazar: MUHAMMED BURAK AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜREL GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Özdeşleşme, İş Tatmini, İşten Ayrılma, Organizational Commitment, Identification, Job Satisfaction, Job Separation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Literatürde, örgütsel bağlılık, özdeşleşme, iş tatmini ve işten ayrılma konularıyla ilgili çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Ancak, spor bilimleri alanında bu konuların bir arada incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda, söz konusu konuların bir arada ele alındığı bir çalışma yapılması, literatürdeki boşluğun doldurulması ve ileride yapılacak diğer çalışmalara temel oluşturması açısından önemlidir. Araştırmanın amacı, akademisyenlerin örgütsel bağlılık, özdeşleşme ve iş tatmini seviyelerinin işten ayrılma değişkenine etkisini incelemektir. Çalışmada veri toplayabilmek için Melikoğlu (2009) tarafından çevirisi yapılan“Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği”(6 maddeden oluşan 6'lı Likert tipi), Küçükusta (2007) tarafından çevirisi yapılan“İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği”(3 maddeden oluşan 5'li Likert tipi), Çevirgen ve Üngüren (2009) tarafından çevirisi yapılan“İş Tatmini Ölçeği”(3 maddeden oluşan 5'li Likert tipi) ve Şenel, Yıldız ve Klein (2020) tarafından çevirisi yapılan“Kut Bağlılık Ölçeği”(8 maddeden oluşan 5'li Likert tipi) kullanılmıştır. Verilerin toplanabilmesi için araştırmacı tarafından oluşturulan çevrim içi anket formu, Türkiye'deki Spor Bilimleri Fakültelerinde görev alan akademisyenlerle paylaşılmış ve 322 gönüllü katılımcıdan geri dönüş alınmıştır. Çalışmada, elde edilen verilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla frekans ve yüzde analizi, ölçek puanlarının normal dağılımını anlamak için basıklık (kurtosis) ve çarpıklık (skewness) analizi, t-testi ile iki bağımsız değişken arasındaki fark, ANOVA testi ile üç ve daha fazla değişken arasındaki fark, korelasyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları, katılımcıların örgütsel özdeşleşme, iş tatmini ve örgütsel bağlılık değerlerinin yüksek, işten ayrılma eğiliminin ise düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yapılan korelasyon analizi sonucunda örgütsel özdeşleşme, işten ayrılma eğilimi, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the literature, there are various studies on organizational commitment, identification, job satisfaction and turnover. However, there is no study in the field of sport sciences in which these issues are examined together. In this context, it is important to conduct a study in which these issues are examined together in order to fill the gap in the literature and to provide a basis for other studies to be conducted in the future. The aim of the study is to examine the effect of organizational commitment, identification and job satisfaction levels of academicians on the turnover variable. In order to collect data in the study,“Organizational Identification Scale”translated by Melikoğlu (2009) (6-item Likert type consisting of 6 items),“Tendency to Quit Scale”translated by Küçükusta (2007) (5-item Likert type consisting of 3 items),“Job Satisfaction Scale”(5-point Likert type with 3 items) translated by Çevirgen and Üngüren (2009) and“Commitment Scale”(5-point Likert type with 8 items) translated by Şenel, Yıldız and Klein (2020) were used. In order to collect the data, the online questionnaire form created by the researcher was shared with the academicians working in the Faculties of Sport Sciences in Turkey and 322 voluntary responses were received. In the study, frequency and percentage analysis were used to determine the demographic characteristics of the data obtained, kurtosis and skewness analysis were used to understand the normal distribution of the scale scores, the difference between two independent variables was analyzed by t-test, the difference between three or more variables was analyzed by ANOVA test, and the relationship between variables was examined by correlation analysis. The results of the study show that the participants' organizational identification, job satisfaction and organizational commitment values are high and the tendency to quit is low. In addition, as a result of the correlation analysis, statistically significant differences were found between organizational identification, turnover tendency, job satisfaction and organizational commitment.