Struggling for reality: A sociological analysis of Turkey's internet regulations
Gerçeklik için mücadele: Türkiye'nin internet düzenlemelerinin sosyolojik analizi
- Tez No: 848569
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BARIŞ KUYMULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İnternet ve Sosyal Medya, Yasal Düzenlemeler, Sosyopolitik Gerçeklik, Kültürel Hegemonya, Sosyal Gerçeklikler, Internet and Social Media, Legal Regulations, Sociopolitical Reality, Social Facts, Cultural Hegemony
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnternet, özellikle son 20 yılda Türkiye'deki çoğu insanın hayatının önemli bir parçası haline gelmiş,'sıradan' insanlarayeni ve bilinmeyen bir dünyanın kapısını aralamıştır. Sosyal medya platformlarının ortaya çıkması ile de onlara binlerce kişiye ulaşma fırsatı sunmuştur. İlk başta otoriterler tarafından fazla önemsenmeyen bu konu, zamanla devletlerin gündeminde kritik bir mesele halinegelmiş ve internet üzerinde kontrol sağlama ihtiyacı hissedilmiştir. Bu tez, Türkiye'de devletin internet ve sosyal medyayı düzenleme pratiklerinde, sosyopolitik gerçekliğin bir mücadele alanı olarak nasıl kurulduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, medya ile otorite arasındaki ilişkiye odaklanılmıştır. İlk olarak, Türkiye'nin dünyadaki yerinigörmek için dünya genelindeki çeşitli internet ve sosyal medya düzenlemeleri incelenmiştir. İkinci olarak, Durkheim'ın toplumsal gerçeklik ve kolektif bilinç ile Gramsci'nin kültürel hegemonya teorilerine bakılarak, argümanın teorik temeli oluşturulmuştur. Üçüncü olarak, odak Türkiye'ye çevrilmiştir. Türkiye'nin yıllar içindeki değişimini anlamak amacıyla ülkenin siyasi ve tarihsel geçmişi incelenmiş; konunun yasal yönü de tarihsel süreçle paralel olarak devamında ele alınmıştır. Sonrasında, hukuki düzenlemelerin uygulamalarını incelemek, bu düzenlemelerin doğurduğu sonuçları anlamak açısından teze katkı sağlamıştır. Son olarak, son çıkan Dezenformasyon Yasası ile ilgili haberler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş; Türkiye'de sosyopolitik gerçekliğin nasıl inşa edildiğinin ve bu konudaki mücadelenin sorgusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet has become an important part of most people's lives especially for the last 20 years in Turkey, which has opened a new and unknown world to ordinary citizens.With the emergence of social media platforms, 'ordinary' people have found a voice enabling them to reach out thousands of individuals.Authorities didn't realize the Internet's importance at first but later on, itbecame a critical matter on their agenda, which resulted in a need for exercising control over it. The thesis aims to examinehowsociopolitical reality has been established as a field of struggle in the state's practices of regulating Internet and social media in Turkey. In this context, the relationship between media and power dynamics has been investigated. Firstly, various Internet and social media regulations around the world were discussed to clarify the Turkey's stance. Secondly, it was focused on Durkheim's social facts and collective consciousness and Gramsci's cultural hegemony theories to create theoretical basis of the further argument. Thirdly, the focus was turned to Turkey. While the political and historical background of Turkey regarding media was examined to understand its transformation over the years, the legal aspect of the issue was also discussedto comprehend the legal changes parallel to the historical process. Afterwards,the practices of these legal regulations were presented to underline the impact of it. Finally, a content analysis of the news articles regarding Disinformation Law was made to investigate the construction of sociopolitical reality and the struggle over it in Turkey.