Bir konfeksiyon işletmesinde ek faaliyetlerin ortaya çıkış nedenlerinin ve üretim zamanları içindeki paylarının araştırılması
The investigation of the occurance of distribution times and their shares in production times in an apparel plant
  1. Tez No: 84864
  2. Yazar: SİNEM KİREMİTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİNNAZ MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş ölçümü, İş Analizi, İş Ölçümü Teknikleri, İş Örneklemesi, İş ve Zaman Etüdü
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada konfeksiyon işletmelerinde üretim sırasında düzensiz meydana gelen akışların belirlenmesi ve ortaya çıkış nedenleri iş örneklemesi metodu kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında konfeksiyon işletmelerinde verimlilik, iş etüdü, akışlar ve ek zamanlar (dağılım zamanları) ve değerlendirme yöntemleri anlatılmıştır. Diğer bölümde ek zamanların tespiti için iş örneklemesi metodu kullanılarak bayan üst giyim üretimi yapan iki konfeksiyon işletmesinde örnek çalışma yapılmıştır. Son bölümde ise çalışma sonuçlan verilerek, değerlendirme ve öneriler sunulmuştur. Konfeksiyon işletmelerinde üretim aşamasında ek zamanların işletme verimliliği, standart zamanlar ve üretim planlamada önemli bir paya sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, determination of unsteady flows during the production and the reasons of occurance of these have been investigated by using work sampling methods. In the first part, effectiveness, work study, flows and distribution times and the evaluation methods have been searched. In the next part to determine the distribution times, a steady at two different apparel plants by using work sampling have carried out. In the last part, results have been presented and evaluation and proposes have been given. It has been found that, at the production stage in apparel plants, the distribution times have great effect on plant effeciency, standart times and production planning.Keywords : Work Measurement, Work Analysis, W'ork Measurement Techniques, Work Sampling, Work and Time Study.