Öğretim elemanlarında Mavi Okyanus liderlik stratejilerinin incelenmesi: Kamu ve özel üniversite karşılaştırması
Investigation of Blue Ocean leadership strategies among faculty staff: Comparison of public and private universities
  1. Tez No: 848651
  2. Yazar: AHMET TILFARLIGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSTAFA PAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi okyanus liderliği, Akademik personel, Demografik faktörler, Vizyoner yetenekler, Blue Ocean Leadership, Academic Staff, Demographic Factors, Visionary Capabilities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, Gaziantep'teki üniversitelerde akademik personelin Mavi Okyanus Liderliği (MOL) yönelimlerini, doğrulanmış Mavi Okyanus Liderliği ölçeğini kullanarak analiz etmiştir. Araştırma, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, akademik rütbe, üniversite durumu, kıdem ve idari roller gibi demografik faktörlere göre MOL puanlarını incelemiştir. Anket metodolojisi benimsenmiş olup, vizyoner düşünce, güven oluşturma ve motivasyonel iletişim kapasitelerini ölçen MOL aracını 452 öğretim üyesi tamamlamıştır. Bayes istatistiksel analizleri, grup farklılıklarını ve liderlik puanları üzerindeki çok değişkenli etkileri değerlendirmiştir. Bulgular, cinsiyet veya devlet ve özel kurumlar arasında anlamlı MOL farklılıklarının olmadığını göstermiştir. Ancak, yaş ve deneyim, liderlik yönelimleri ile önemli bağlantılar göstermiş, özellikle 40'lı yaşlarının ortalarındaki ve 11-15 yıllık kıdemli akademik personel, ilham verici vizyonu aktarma, güven, empati kurma ve yenilikçiliği teşvik etme konularında belirgin olarak daha yüksek Mavi Okyanus liderlik puanlarına sahip olmuştur. Doktora derecesine sahip olmanın, yüksek liderlik puanlarına yol açtığı, yüksek lisans eğitimine kıyasla ileri uzmanlık alanlarının potansiyel faydalarını vurgulamıştır. Ancak, akademik rütbeler arasındaki farklılık eksikliği, motivasyonel liderlik niteliklerinin mutlaka hiyerarşik olmadığını göstermiştir. Ayrıca, resmi idari görevler, daha yüksek vizyoner liderlik güçlerine dönüşmemiştir. Bu yeni içgörüler, yüksek öğretim fakültesi ve idarecileri arasında kişisel/mesleki özellikler ile çok boyutlu liderlik bağlantılarını anlama ihtiyacına cevap vermektedir. Kariyer aşaması, eğitim düzeyi ve deneyim ile ilgili desenler, farklı demografik alt grupları desteklemek için tasarlanmış politikaları bilgilendirebilir. Çeşitli akademik personel profilleri arasında Mavi Okyanus liderliğini teşvik etmek, üniversitelerde ilham, yenilik ve katlanarak artan değer kültürlerini katalize edebilir. Çalışmanın sınırlamaları arasında yerelleşmiş kapsam ve kesitsel tasarım bulunmaktadır; uzun dönemli takip ve karşılaştırmalı analizler, akademik demografikler ile empati, güven oluşturma ve vizyoner iletişimdeki güçler arasında daha fazla bağlantıyı ortaya çıkarabilir.
Özet (Çeviri)
This study analyzed the blue ocean leadership orientations of academic staff at universities in Gaziantep, Turkey using the validated Blue Ocean Leadership (BOL) scale. It examined BOL scores according to demographic factors including gender, age, education level, academic rank, university status, seniority, and administrative roles. A survey methodology was adopted, with 452 faculty members completing the BOL instrument which measures visionary thinking, trust-building, and motivational communication capacities. Bayesian quantitative analyses evaluated group differences and the multivariate impacts of covariates on leadership scores. The findings revealed no substantive BOL differences based on gender or employment at state versus private institutions. However, age and experience showed important linkages to leadership orientations, with academic staff in their mid-40s and those with 11-15 years seniority exhibiting significantly higher blue ocean leadership scores indicative of stronger capabilities in conveying inspirational vision, building trust, empathy, and fostering innovation. Doctorate qualifications also robustly predicted higher leadership scores compared to master's education, highlighting potential benefits of advanced expertise. But lack of variation across academic ranks suggested motivational leadership qualities are not necessarily hierarchical. Additionally, formal administrative duties did not translate to higher visionary leadership strengths. These novel insights address a need to understand connections between personal/professional attributes and multidimensional leadership specifically among higher education faculty and administrators. The patterns related to career stage, education level and experience can inform policies tailored to support different demographic subgroups. Fostering blue ocean leadership across diverse academic staff profiles can catalyze cultures of inspiration, innovation and exponential value within universities regionally and globally. Study limitations include localized scope and cross-sectional design; longitudinal tracking and comparative analyses can reveal further connections between academic demographics and strengths in empathy, trust-building and visionary communication